Επτά 7

14

Το όμορφο εστιατόριο του Θησείου άλλαξε πορεία και μαγειρεύει την ιταλική κουζίνα ζωντανεύοντας το πνεύμα του Fabrizio Buliani.

Επτά 7

Oταν πηγαίνω σε ρεστοράν στο Θησείο και το Μοναστηράκι, προσπαθώ να φτάνω νωρίτερα για να βολτάρω στην περιοχή. Να χαζέψω το φωτισμένο κάλλος των αρχαιοτήτων, να ανακατευτώ με τον κόσμο, να εκτεθώ στην ενέργεια του αδιάκοπου πηγαινέλα και να παρατηρήσω τα παλιά αρχοντικά, αναπαλαιωμένα και μη.

Αυτήν τη φορά πέρασα και από το Νο 45 της οδού Ασωμάτων, για να αφεθώ στη γοητεία του Σπιτιού με τις Καρυάτιδες, το οποίο απαθανάτισε ο Henri Cartier-Bresson στη διάσημη ασπρόμαυρη φωτογραφία του. Μου φαίνεται πολύ ελκυστική αυτή η βόλτα στις χάρες του αθηναϊκού νεοκλασικισμού και της αρχαιότητας, η οποία αυτήν τη φορά είχε ως φυσική κατάληξη την ταράτσα του ιστορικού κτιρίου (έχει ηλικία 150 χρόνων, ενώ έχει λειτουργήσει και ως χάνι) που φιλοξενεί το «Επτά 7». Από την ταράτσα του, ειδικά από τα τραπέζια της «παραλίας», φαίνεται φάτσα κάρτα η Ακρόπολη, ενώ από την απέναντι πλευρά το σκηνικό έχει φωτισμένα νεοκλασικά. Παρότι τώρα θα καθίσετε στην ταράτσα, αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι το κελάρι με τα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαίας Αθήνας.

Επτά 7 - εικόνα 1

Εδώ και λίγο καιρό τη διαχείριση του «Επτά 7» έχει αναλάβει ο όμιλος Τραστέλη κι έχει εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον concept. Οι γεύσεις μάς ταξιδεύουν στην Ιταλία, αλλά με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, καθώς επικεφαλής στην κουζίνα είναι ο Δαμιανός Σιδηροκανέλλης, στενός συνεργάτης του αγαπημένου σεφ Fabrizio Buliani που δεν είναι πια μαζί μας, ο οποίος συνεχίζει τη γευστική κληρονομιά του μέντορά του (κατά κάποιον τρόπο αυτό που είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια στο «Mama Fuga» του Μεγάρου).

Γευόμαστε, λοιπόν, μια σειρά εμβληματικών πιάτων του Fabrizio όπως το vitello tonnato. Αν κάτι το κάνει ένα από τα καλύτερα του είδους στην Αθήνα, αν όχι το καλύτερο, αυτό είναι το τρυφερό, σχεδόν μεταξωτό κρέας –νουά μπρεζέ–, η νοστιμιά του οποίου ενισχύεται από μια απαλή σάλτσα τόνου και τηγανητή κάππαρη, που το ψεκάζει με μια σταλιά αγριάδα. Ταιριαστή καλοκαιρινή συνέχεια η καπονάτα, το σιτσιλιάνικο γλυκόξινο τουρλού, που στην περίπτωσή μας έχει ιδιαίτερη παρουσίαση· πρόκειται για ένα συνδυασμό από γλυκόξινη μελιτζάνα με κρεμμύδια, σταφίδες και κουκουνάρια, που γεμίζει μια φρέσκια ντομάτα, έχοντας στη βάση ένα μυρωδάτο πέστο.

Επτά 7 - εικόνα 2

Τα πιάτα κινούνται στη γραμμή των τριών-τεσσάρων υλικών, αλλά αυτή η απλότητα είναι σωστά υπολογισμένη, με συνδυασμούς επιτυχημένους, που μιλάνε στον ουρανίσκο. Να όπως η ξεχωριστή σαλάτα tarassaco, με την ορεκτική πικράδα από πικραλίδες και αντίβ να συντονίζεται με αβγά ορτυκιού και τραγανό καπνιστό guanciale, ή ακόμη την calamarata (κανελόνια κομμένα σαν ροδέλες καλαμαριού) μαγειρεμένη με γυαλιστερές, μύδια και άλλα όστρακα, που εκτός από το παιχνίδι των υφών δίνουν και τους χυμούς τους σε μια πολύ νόστιμη λεμονάτη σάλτσα.

Στο κομμάτι των ζυμαρικών υπάρχουν πολλές ωραίες προτάσεις. Τα homemade garganelli, σαν μικρές πένες, εκφράζουν την ψυχή μιας Mama μέσα από τη ρουστίκ νοστιμιά μιας τοσκανέζικης σαλσίτσια με ωραία κάψα πεπερον­τσίνο. Στο monoraviolo το τρυφερό ζυμαρικό γίνεται πολύ γοητευτικό καθώς το σπας και χύνεται ο κρόκος του αβγού για να ενωθεί με αρωματικό (φουντουκάτο) beurre noisette, σπανάκι και φασκόμηλο. Τα νιόκι κολοκύθας είναι εξωτικά και συνδυάζουν καπνιστό ανθότυρο, φασκόμηλο και γλυκόπικρα amaretti σε μια πολύ επιτυχημένη σύνθεση. Στο κεφάλαιο «κρέας», αξίζει να δοκιμάσετε την cotoletta alla Milanese. Φτιαγμένη από τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος, έχει γεύση ανάλαφρη –ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι–, κρούστα ρουστίκ και τραγανή και για συνοδεία πολύ ωραίες πατάτες gratin με κρέμα και ψητό αντίβ, του οποίου η πικράδα τής ταιριάζει ορεκτικά.

Επτά 7 - εικόνα 3

Όσο για τα γλυκά, πάντοτε έλεγα ότι μπορείς να επισκεφθείς το εστιατόριο μόνο και μόνο για να φας τα γλυκά του Fabrizio, διότι είναι εξαιρετικά. Αφαιρετικά αναγεννησιακή, η crema cotta Ab-Fab χαϊδεύει τη γλώσσα σαν πυκνό βελούδο και αποτελεί το εμβληματικό γλυκό του. Ανάλαφρη σοκο-δύναμη η περφέτα σοκολάτας με την πολυσύνθετη επίγευση, της οποίας η πικράδα σερφάρει πάνω στη γλώσσα κι ενισχύεται από την πικάντικη, αρωματική πικράδα ξύσματος πορτοκαλιού.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 9/8.

ΕΠΤΑ 7 Ερμού 119 & Άστιγγος 10, Θησείο, 2103212010. Ωράριο ­λειτουργίας: Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 35-50 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια