Seawolf

13,5 ↑

Το καινούργιο urban εστιατόριο του Ηλία Μπαλάσκα έχει ωραίες ιδέες –ασυνήθιστης– ψαροφαγίας.

Seawolf

Tηλ:

Τιμές:

€35 - €40

Το Κουκάκι έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια σε μια πολυσυλλεκτική περιοχή, με χαλαρούς ρυθμούς και ωραία μαγαζιά: από ψαγμένα streetfood και γαστροταβέρνες μέχρι γκουρμέ εστιατόρια και post modern bars. Εκεί έψαχνε χώρο ο Ηλίας Μπαλάσκας για να ανοίξει το δικό του εστιατόριο και βρήκε ένα παλιό καφενείο, που το μετέτρεψε σε «Seawolf». Τον Μπαλάσκα τον πρωτογνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια στο «Oil Resto» στο Ίλιον ως έναν από τους βασικούς εκπροσώπους της νέας ελληνικής κουζίνας (Ειδικό Βραβείο από τους Χρυσούς Σκούφους). Έπειτα στο «Κόκκινο Ποδήλατο» στην Οία της Σαντορίνης και στον «Θαλασσινό» της Καλλιθέας έως ότου άνοιξε το δικό του εστιατόριο παρεΐστικης ψαροφαγίας με άποψη.

Το γωνιακό μαγαζί έχει μεγάλες τζαμαρίες που ανοίγονται στην κίνηση της Δημητρακοπούλου και αυτό το «είμαι μέσα αλλά σαν έξω», στη δροσιά του ερκοντίσιον, είναι ανακουφιστικό καλοκαιριάτικα. Η ατμόσφαιρα στο «Seawolf» είναι πολύ urban, με μωσαϊκό στο πάτωμα, τραπέζια από κοντραπλακέ θαλάσσης και ανοιχτή κουζίνα, με μπάρα και στουλ για όσους θέλουν να βλέπουν από κοντά τη μαγειρική δράση. Ο κόσμος που έρχεται κυμαίνεται από αντισυμβατικές περσόνες μέχρι περιποιημένους τουρίστες, δεδομένου και ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της θερινής περιόδου.

Seawolf - εικόνα 1

Το ότι η ψαροφαγία εδώ δεν είναι συμβατική το διαπίστωσα από το καλωσόρισμα και μια πολύ εκφραστική ντοματόσουπα με γλιστρίδα, βασιλικό και ζουμερά τηγανητά μύδια με τραγανή κρούστα panko, που μοσχοβολάνε θάλασσα. Κλασικές ιδέες προτείνονται με σημασία στη λεπτομέρεια και μια διάθεση προσεκτικού fusion –με γιαπωνέζικα ή μεξικάνικα στοιχεία–, όπως ο ανάλαφρα μαριναρισμένος γαύρος με πιπεριά Φλωρίνης και φύκια wakame, η μεστή ταραμοσαλάτα με κρέμα wasabi, τραγανά φύκια nori και αβγά ρέγγας και ο ζουμερότατος φρέσκος μπακαλιάρος σε τραγανή κρούστα panko πάνω σε τορτίγια με σάλτσα πιπεριάς και γουακαμόλε. Η δική τους χωριάτικη με βιολογικά ντοματίνια, παξιμάδια χαρουπιού και ξινομυζήθρα είναι γλυκοφάγωτη. Η μεστή φάβα, πάλι, σερβίρεται πρωτότυπα με φρέσκο κρεμμυδάκι, που της δίνει τσαχπινιά, κάππαρη και ζεστό καπνιστό σκουμπρί.

Ο Μπαλάσκας φτιάχνει και ψάρια ημέρας ανάλογα με τα ευρήματα της αγοράς. Έτσι καταχάρηκα το σασίμι ενός κέφαλου, που δεν τον τρως συχνά στην Αθήνα, για την υπέροχη βουτυράτη ωμότητά του μαζί με ταιριαστή σαλατούλα με αμπελοφάσουλα και φύλλα μουστάρδας καθώς κι ένα σκάρο πολύ ντελικάτο, με τραγανή πέτσα και καπονάτα λαχανικών· αν η τελευταία ήταν ιταλιάνικα γλυκόξινη, θα μιλούσαμε για σούπερ γκουρμέ ιδέα – δεν ήταν όμως. Το ριζότο ημέρας, λιτό και απέριττο, ήρθε με κρέμα μελιτζάνας στη βάση και αχινό από πάνω, αφήνοντας έτσι μια ασυνήθιστη, ωραία αίσθηση παράλληλων γευστικών δρόμων στο στόμα. Τα ραβιόλια με κιμά χταποδιού τα περίμενα με λαχτάρα και από μόνα τους μου άρεσαν, η σάλτσα ντομάτας όμως είναι πολύ δυνατή και δεν συντονίζεται με την ιδιαιτερότητά τους.

Seawolf - εικόνα 2

Όσο για τα γλυκά, είναι πρωτότυπα και πολύ επιτυχημένα: κέικ και κρέμα λεμονιού με φρέσκα σύκα και το σορμπέ τους και μους σοκολάτα με ταχίνι στο τραγανιστό φεγεντίν και στην κρέμα μαζί με άγριο βύσσινο σε σιρόπι.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 31/7.

SEAWOLF Δημητρακοπούλου 35, Kουκάκι, 2109229235. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 25-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Seawolf

Δημητρακοπούλου 35, Kουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια