Μεσογειακή χαλαρότητα στην αυλή του «Salero»

Γεύσεις με comfort οικειότητα και αφοσίωση στην εξαιρετική πρώτη ύλη κάνουν το «Salero» και τη μεγάλη αυλή του ένα από τα πιο αξιόπιστα γευστικά στέκια των Εξαρχείων.

Μεσογειακή χαλαρότητα στην αυλή του «Salero»

Κοντά μιάμιση δεκαετία σερβίρει τα ιδιαίτερα πιάτα του στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου αλλά και στη μεγάλη, κλιματιζόμενη εσωτερική αυλή του το «Salero» και, παρότι έχει γνωρίσει ανόδους και πτώσεις παράλληλες με εκείνες των Εξαρχείων, διόλου δεν έχει υποχωρήσει από τη στρατηγική συνταγή που το καθιέρωσε ως ένα από τα πιο αξιόπιστα στέκια της περιοχής: ποιοτική πρώτη ύλη την οποία διαχειρίζονται με κομψότητα, ανεξαρτήτως του αν η κουζίνα κινείται σε ρυθμούς ισπανικούς όπως συνέβαινε στην αρχή ή αν ξανοίχτηκε σε όλη τη Μεσόγειο ύστερα από μερικά χρόνια.

Στο ολοκαίνουργιο μενού του λ.χ. αυτόν τον άξονα της επιτυχίας υπογραμμίζουν οι σαρκώδεις, ζουμερές ντομάτες που έρχονται κατευθείαν από την Κρήτη, μοσχοβολώντας καλοκαίρι, για να πρωταγωνιστήσουν στις bestseller σαλάτες του μενού – ντάκο κι ελληνική, με bio κατίκι Δομοκού και baby ρόκα.

Στη δική μας επίσκεψη πιάσαμε τον ανάλαφρο καλοκαιρινό μίτο του μενού από την πίτα ημέρας, με μυρώνια, καυκαλήθρες και φέτα σε μυρωδάτη ισορροπία πικάντικης νοστιμάδας, ενώ ακολούθησε ανάλαφρη κινόα με παντζάρι, πράσινο μήλο και καρύδια, στην ήπια γεύση των οποίων δίνει εντάσεις η μους φέτας‧ πιο γήινες γεύσεις βρήκαμε στη σαλάτα σολομού με φακή, πλιγούρι, αχλάδι και φουντούκι, αν κι εδώ θα χρειαζόταν λίγη παραπάνω βινεγκρέτ για να δροσίσει τις κάπως στεγνές μπουκιές. Οι γαρίδες με κρούστα φιλέ αμυγδάλου είναι ένα comfort πιάτο, που μένει μεν χαμηλά στη γεύση, αλλά έχει fun στο δάγκωμα, ενώ μια θέση στα φαβορί μας καπάρωσε η αφράτη μους λευκού ταραμά, που σερβίρεται με τραγανή τορτίγια για μασούλημα.

Μεσογειακή χαλαρότητα στην αυλή του «Salero» - εικόνα 1

Όσο για το… ψαχνό, χαρακτηριστικό της home-made λογικής του μαγαζιού είναι ότι ο κιμάς π.χ. για το μυρωδάτο, ζουμερό μπιφτέκι κοτόπουλου κόβεται on-site, ενώ εντός του «Salero» τεμαχίζονται και τα χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, που μαρινάρονται και ψήνονται μαστόρικα, για να φτάσουν στο τραπέζι αφράτα και αρωματικά, σερβιρισμένα με πατάτες-αστέρια, με ζουμερή σάρκα μέσα σε κρούστα τραγανή σαν φρυγανιά. Το φινάλε γράψαμε με το πληθωρικό εκμέκ-τσουρέκι σε πατισερί μαστίχας, με παγωτό καϊμάκι, φιστίκι Αιγίνης και ανθόνερο, ένα γλυκό πραγματικά… γλυκένιο, που γέμισε το στόμα μας υφές και αρώματα.


Για καλοκαιρινό light lunch

Μεσογειακή χαλαρότητα στην αυλή του «Salero» - εικόνα 2

#1 Η χορτόπιτα ημέρας, με μυρώνια, καυκαλήθρες και φέτα είναι ένα μυρωδάτο παιχνίδι γεύσεων και ισορροπιών, που αναδεικνύει τη βαθιά πικάντικη νοστιμάδα των χορταρικών, χάρη στην –τόσο όσο– αρμύρα της φέτας.

#2 Ο ντάκος με τη φρέσκια κρητική ντομάτα και τα ντοματίνια, την κρέμα φέτας, τις ροδέλες ελιάς και την κάππαρη μοσχοβολάει καλοκαίρι και παραμένει ελαφρύς χάρη στο φίνο ελαιόλαδο Καλαμάτας.

#3 Τα μπιφτεκάκια κοτόπουλου –από κιμά που κόβεται επιτόπου– μοσχοβολούν χάρη στα φρέσκα τους μυρωδικά, ενώ το μαστόρικο ψήσιμο στη σχάρα φροντίζει να έρθουν στο τραπέζι αφράτα και ζουμερά.

Περισσότερες πληροφορίες

Salero

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.