Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe

13

Ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζει την επιτυχία του, με ατού την οικειότητα της κουζίνας και την προσγειωμένα ιντελεκτουέλ του αύρα.

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe

Tηλ:

Τιμές:

€18 - €25

Ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζει την επιτυχία του, με ατού την οικειότητα της κουζίνας και την προσγειωμένα ιντελεκτουέλ του αύρα.

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe - εικόνα 1

Έχουν περάσει επτά χρόνια, παρ’ όλα αυτά η κοσμοσυρροή στο σούπερ δημοφιλές «Μαύρο Πρόβατο» της Ευδοξίας Πάντου και του Νίκου Κρασά συνεχίζεται αμείωτη. Ό,τι ώρα κι αν περάσω απ’ έξω –μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ– είναι γεμάτο και εκπέμπει πολύ θετική ενέργεια. Το μυστικό της επιτυχίας; Σίγουρα η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής και μια κουζίνα οικεία που το τοποθετεί στο μυαλό σου σαν το ωραίο μπιστρό της γειτονιάς. Άσε που με τα άπειρα airbnb που έχουν γεμίσει το Μετς και το Παγκράτι είναι λογικό οι τουρίστες να το έχουν από τις πρώτες τους επιλογές φαγητού. Καθισμένος στο τραπέζι μου, πιο συχνά ακούω που λέει ο λόγος αγγλικά και άλλες γλώσσες, παρά ελληνικά! H ατμόσφαιρα είναι άκρως κοσμοπολίτικη, οι νεαροί και μεγαλύτεροι τουρίστες μπλέκονται με τους δικούς μας, οι ηθοποιοί και οι μουσικοί χτυπάνε κάρτα, νεολαία και πολλές γυναικοπαρέες το έχουν κάνει στέκι τους, καλοζωισμένοι υπερήλικες με πλούσια αστική αύρα σε εκπλήσσουν αλλά είναι κι αυτοί εδώ.

Αυτό το ακομπλεξάριστο κολάζ κόσμου έχει μεγάλο ενδιαφέρον και λειτουργεί σαν μαγνήτης για όλους. Τώρα το καλοκαίρι τα τραπέζια μέσα στις σάλες είναι προτιμότερα λόγω κλιματισμού αλλά αν δεν τηλεφωνήσεις για κράτηση μη νομίζεις ότι και στα έξω είναι εύκολο να βρεις θέση. Το «Μαύρο Πρόβατο» είναι ένα στιλάτο μαύρο κουτί που σου τραβάει αμέσως το μάτι. Η Λιάν Βερμέερ το έχει σχεδιάσει σαν θεατρικό σκηνικό που το φωτίζουν οι λευκόξανθες καρέκλες καφενείου. Οι λαϊκές σοφίες γραμμένες με κιμωλία στο μαυροπίνακα των τοίχων με αποφθέγματα του τύπου «Τρώμε ό,τι ψηφίζουμε, ψηφίζουμε ό,τι τρώμε» αλλάζουν από καιρούς εις καιρόν.

Στην τελευταία μου επίσκεψη μια ωραία έγραφε «Μυαλά υπάρχουν, λίγα είναι στη θέση τους»… Αυτό το νεο-μπιστρό λοιπόν έχει την κουλτουριάρικη θέρμη μιας ταβέρνας του σήμερα. Ακόμη και όταν κάθεσαι στα μικρά τραπέζια του πεζοδρομίου, τα αυτοκίνητα που περνάνε δεν χαλάνε την ατμόσφαιρα της γειτονιάς, και ο κόσμος περνάει ωραία και ζουζουνίζει χαρούμενα. Καθόλου τυχαία, μετά τις τόσες φορές που έχω έρθει, συνεχίζω να νιώθω όπως ακριβώς και την πρώτη φορά που έγραψα για το μαγαζί «Εδώ τελικά χαλαρώνεις, ηρεμείς και περνάς την ώρα σου σ’ ένα σκηνικό όμορφο, ζεστό και πηγαίο μέσα στην απλότητά του».

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe - εικόνα 2

Στο εκτεταμένο μενού υπάρχουν πάντα επιτυχημένα πιάτα όπως το ζουμερό τηγανητό συκώτι με μπαχάρι και κρεμμύδι ή το χουνκιάρ μπεγεντί, υπάρχουν όμως πάντοτε και ημέρας. Από αυτά διάλεξα μερικά και ομολογώ ότι μου άρεσαν. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ανανεώσεις μια σαλάτα με βλίτα, ιδού η απάντηση: τους βάζεις μια κρεμώδη βινεγκρέτ κάππαρης που, όχι μόνο τους ταιριάζει, αλλά προσθέτει και μια «πέτρινη» αιχμηρή, ορεκτική διάσταση, την ώρα που δίπλα τους, σε μεγάλο χρωματικό και γευστικό κοντράστ, υπάρχει μια κρέμα με ελαφρώς πιπεράτη γλύκα παντζαριού. Από την άλλη, ένα κοκκινιστό μοσχαράκι έχει όλη τη νοστιμιά της μαμαδίστικης μαγειρικής παρφουμαρισμένη με γλυκά μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, αλλά και κάτι παραπάνω που φαίνεται στην πυκνή, γραμμένη γεύση της ντοματένιας σάλτσας του· το σερβίρισμά του με τραγανές τηγανητές πατάτες είναι ό,τι πρέπει.

Η σαρικόπιτα είναι από τους ωραίους μεζέδες που αξίζει να μπαίνει σε κάθε παραγγελία διότι είναι από τις πιο επιτυχημένες σπεσιαλιτέ. Μπορεί να μην έχει το γνωστό στριφογυριστό σχήμα, αλλά το τηγάνισμά της είναι πρώτης τάξεως με αποτέλεσμα ένα φύλλο πεντατράγανο και μια γεύση ελληνικά γλυκόξινη από ξινομυζήθρα και μέλι πασπαλισμένη με σουσάμι και αληθινά ερεθιστική. Υπάρχουν πολύ δόκιμοι, καλοφτιαγμένοι συνδυασμοί, όπως ο «πύργος» με ντομάτα, μελιτζάνα και ανεβατό τυρί που κάνει ένα συνταίριασμα όλο δροσιά και umami. Υπάρχουν και πολύ προσεκτικά αχνισμένα μύδια με κρασί, που έρχονται χυμώδη μέσα στο κατσαρολάκι τους μ’ ένα μυρωδάτο ζουμί κρασάτο και θαλασσινό που θέλεις να το πιεις μέχρι την τελευταία γουλιά – ταιριάξτε τα με τηγανητές πατάτες, τους πάνε πολύ.

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe - εικόνα 3

Ένα από τα πιάτα αναφοράς στο «Μαύρο Πρόβατο» είναι σαφώς το αρνάκι ψητό. Δυστυχώς αυτό το comfort πιάτο που το περιμένεις μέσα από το γενναιόδωρο σερβίρισμά του ζουμερό και μελωμένο, έφτασε χωρίς χάρη, παραψημένο και στεγνό. Οι πατάτες της γαρνιτούρας μέτριες, αλλά ευτυχώς το κρέας συνοδευόταν από ένα καλοφτιαγμένο ντελικάτο γαμοπίλαφο. Στο φινάλε των επιδορπίων υπάρχουν ωραίες προτάσεις. Η τάρτα έχει δυνατή πικρή σοκολάτα που κάνει αντίθεση με το παγωτό αλμυρής καραμέλας δίπλα της και το αφαιρετικό αλλιώτικο μιλφέιγ με τα τρία τραγανά φύλλα με κρεμ πατισερί και ωραία ξερά φρούτα ακόμη καλύτερο. την προσγειωμένα ιντελεκτουέλ του αύρα.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 17/6

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΟΥ PRESS CAFÉ Αρριανού 31-33, Παγκράτι, 2107223466, 2107223469.
Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Κλειστά Κυρ. βράδυ. Τιμή: € 14-18 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.
Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe

Αρριανού 31-33, Παγκράτι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια