Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton»

Στο «Βυζαντινό» του «Hilton» δύο διακεκριμένοι σεφ ανοίγουν ένα πανόραμα της ισπανικής κουζίνας μέχρι τις 16/6. Ο Alvaro Villasante και ο Ager Urigüen εξηγούν στον Δημήτρη Αντωνόπουλο πού βαδίζουν οι σεφ και τα εστιατόρια της Ισπανίας σήμερα.

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton»

Φαίνεται περίεργο, όμως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο καθαρόαιμο ισπανικό εστιατόριο στην Αθήνα! Κι ας είναι η Ισπανία από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Ελλήνων, κι ας τρελαινόμαστε όλοι για tapas. Πριν από μερικά χρόνια ζήσαμε μια ωραία ισπανική άνοιξη, τώρα σιωπή. Ευτυχώς, το γαστρονομικό φεστιβάλ του «Hilton», που φέρνει την Ισπανία στο πιάτο μας, έρχεται να νοστιμίσει το τοπίο της Αθήνας, καθώς το επιμελούνται δύο πολύ καλοί σεφ, ο Γαλικιανός Alvaro Villasante και ο Βάσκος Ager Urigüen, διακεκριμένοι tapas masters. Μέχρι και την Κυριακή 16/6 στο «Βυζαντινό» στήνεται ένας ορεκτικός μπουφές με μια μεγάλη γκάμα ισπανικών σπεσιαλιτέ, που ξεκινούν από δροσιστικό ανδαλουσιανό γκασπάτσο φράουλας μέχρι marmitako καλαμαριού με πατάτες από τη Βόρεια Ισπανία.

«Στην Ισπανία food is in the air, μας αρέσει να μιλάμε για το φαγητό και στην κουζίνα μας υπάρχουν πολλές Ισπανίες», υπογραμμίζει ο Villasante. Κάποιες από αυτές θα τις δοκιμάσετε είτε στον καθημερινό μπουφέ είτε στα αλά καρτ πιάτα, στα οποία σας προτείνω να δώσετε προτεραιότητα. Στο λανσάρισμα της εκδήλωσης δοκιμάσαμε επίσης δύο πολύ επιτυχημένα tapas που εκφράζουν το συνδυασμό παράδοσης και μοντερνισμού, ο οποίος φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο εκφράζει όσο τίποτε άλλο τις εξελίξεις στην ισπανική εστιατορική σκηνή.

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton» - εικόνα 1

Ο Villasante έκανε αφρό με πολύ ντελικάτη γεύση τις περίφημες σαρδέλες τις Καντάμπρια και τον συνδύασε με μια ηλιόλουστη, ξινούτσικη σάλτσα ντομάτας με λάδι και φιστίκι. Ο Urigüen έχτισε έναν πύργο με διαδοχικά στρώματα sobrasada (το μαλακό κατακόκκινο λουκάνικο με πάπρικα από τη Μαγιόρκα), ψητής μελιτζάνας με μπαχαρικά και κατσικίσιου τυριού καραμελωμένου σαν κρεμ μπριλέ, βάζοντας στη βάση του μια σάλτσα από κόκκινες πιπεριές, αμύγδαλα, ξίδι και κύμινο.

Για τις σημερινές εξελίξεις στη μετα-Adrià φάση της ισπανικής κουζίνας ο Villasante μου λέει: «Ο Ferran Adrià άνοιξε το δρόμο για να εμφανιστεί στην Ισπανία μια πλειάδα νέων εξαιρετικών σεφ. Τώρα, λοιπόν, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε εξαιρετικά προϊόντα, σερβίροντας ας πούμε ένα εκπληκτικό φρέσκο ψάρι μόνο με λίγο λάδι και αλάτι, για να απολαύσουμε καθαρή τη δική του γεύση, και αμέσως μετά 20 υφές σοκολάτας με μοντέρνες τεχνικές! Αν σε ένα εστιατόριο οι προχωρημένες τεχνικές δεν συνδυάζονται με το άγγιγμα του χεριού που τους δίνει προσωπικότητα, τότε αυτό είναι κακό νέο… Αναζητούμε τη φυσικότητα της γεύσης, ενώ παράλληλα θέλουμε να βγάλουμε στο προσκήνιο τις γαστρονομικές μας ρίζες. Την ίδια στιγμή ανοιγόμαστε σε άλλες κουλτούρες, μέσα από τις πρώτες ύλες και τις γεύσεις του Περού λόγου χάρη». «Το να είσαι ανοιχτός είναι το κλειδί της εξέλιξης κι έτσι γινόμαστε καλύτεροι σεφ», συμπληρώνει ο Urigüen.

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton» - εικόνα 2

Όσον αφορά τα tapas, που οι Ισπανοί έχουν καταφέρει να δεσπόζουν παγκοσμίως στη λατρεία της μικρής μπουκιάς, και οι δύο συμφωνούν ότι το μυστικό της επιτυχίας τους «είναι η μοιρασιά με τους φίλους πολλών, πάρα πολλών γεύσεων. Εκτός από τα παραδοσιακά tapas bars, στην Ισπανία υπάρχουν πολλά gastro-bars που σερβίρουν πιο μοντέρνες γεύσεις χωρίς την επισημότητα των εστιατορίων. Κι επειδή οι τιμές τους είναι πολύ πιο προσιτές, ανταποκρίνονται και στα νέα δεδομένα που έβαλε η οικονομική κρίση. Ο κόσμος θέλει πάντα να απολαμβάνει τη ζωή».

Δύο σεφ σερβίρουν Ισπανία στο «Hilton» - εικόνα 3

Επιστροφή στις γεύσεις που θα βρείτε στο «Βυζαντινό». Μην παραλείψετε τα ορεκτικά τους αλλαντικά (lomo, chorizo, salchichon) και τα φανταστικά τυριά, όπως το torta del Casar. Από τα παραδοσιακά φαγητά ξεχώρισα την al dente παέγια με καλαμάρι, λουκάνικο και κουνέλι, οι πικάντικες κοκκινιστές πατάτες riojana με λουκάνικο και η βοδινή ουρά με πατάτες (αμφότερα μελωμένα) μαγειρεμένη με κρασί Rioja, μοβ σκόρδο και δάφνη. Από τα πιο έντεχνα αλά καρτ ο πολύ καλός μπακαλιάρος με αφρισμένη σάλτσα μαϊντανού και τηγανητό σκόρδο και η μοσχαρίσια ουρά με Rioja σε κανελόνι με ζεστή μαγιονέζα σκόρδου και ρόδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".