«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές

Το μουσικό μεζεδοπωλείο του Νέου Ηρακλείου, με γεύσεις εμπνευσμένες από διαχρονικούς σταθμούς της ελληνικής παράδοσης, γεμίζει την κομψή του σάλα με διάθεση χαλαρή, σε ρυθμούς φοιτητικούς.

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές

Σάββατο βράδυ και η κομψή, άνετη σάλα με τις ρετρό αναφορές, γεμάτη ως τα μπούνια με κοινό νεανικό, καλοντυμένο και κεφάτο, βουίζει από ζωηράδα υποδηλώνοντας εμφαντικά το target group ενός από τα δημοφιλέστερα μουσικά μεζεδοπωλεία του Νέου Ηρακλείου, που κάθε Τετάρτη και Σάββατο βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι κινείται σε ρυθμούς ρεμπέτικους κι εντεχνολαϊκούς. Καλοβαλμένος, upscale φοιτητόκοσμος δίνει παλμό νεανικό στο «Δισάκι» και δημιουργεί ένα απολαυστικό χωροχρονικό οξύμωρο, έτσι όπως μαζεύεται κάτω από καδραρισμένα κεντήματα, πολύχρωμες φλοκάτες, όμορφες παλιές γκραβούρες και τις απαραίτητες κουτάλες κρεμασμένες δίπλα στις προθήκες με τα περίτεχνα πορσελάνινα πιατάκια «της γιαγιάς».

Αυτήν την αύρα της έξω καρδιά συνάντησης παλιού και νέου αποπνέει και το μενού, με πιάτα εμπνευσμένα από διαχρονικούς σταθμούς της ελληνικής παράδοσης να συναντούν εδώ ένα καινούργιο βλέμμα: το κλασικό μαστέλο Χίου, για παράδειγμα, που σερβίρεται όμορφα ψημένο με χυμούς και αρώματα σε πλήρη διάταξη, παντρεύει το ιδιαίτερο γευστικό ταμπεραμέντο του με την αβρότητα που φέρνει στο πιάτο το πληθωρικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ενώ οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, σβησμένοι με ξίδι και αρωματισμένοι με δεντρολίβανο, χάρη στην ανεβασμένη αρμύρα τους, τραβάνε το ευκολόπιοτο κρασί που πηγαινοέρχεται στα τραπέζια.

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές - εικόνα 1

Αντίστοιχα τα σκιουφιχτά με σύγκλινο από τη Μάνη, bestseller του μερακλίδικου μενού, βάζουν αρώματα ορεσίβια να παίζουν με comfort υφές και γεύσεις στο δέσιμο της κρέμας και του μανιταριού. Η χειροποίητη παστουρμαδόπιτα, με φύλλο τραγανό και κασέρι μετρημένο, προσφέρει μπουκιά με διάρκεια και υφή, αν και θα βοηθιόταν από την τρυφερή σάρκα της φρέσκιας ντομάτας αντί για τη σάλτσα που προτιμάται εδώ.

Η αγάπη της κουζίνας για τη σχάρα εκφράζεται με τις value for money ποικιλίες κρεατικών, που ξεχειλίζουν από τις πιατέλες, ασφαλείς θαλασσινές επιλογές όπως το ριζότο θαλασσινών και το κριθαρότο με γαρίδες προσφέρουν λύσεις για τους μη κρεατοφάγους της παρέας, ενώ ο φιλικός κι εξυπηρετικός Σπύρος στο σέρβις είναι εξαιρετικός οδηγός για τις μαγειρευτές επιλογές που προστίθενται στο μενού ημέρας.

Μη σας ξεφύγουν

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές - εικόνα 2

Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή...

...δροσερή και μυρωδάτη, με τη μελιτζάνα της χοντροκομμένη και τη γεύση της γεμάτη, βρίσκει στο καπνιστό σκουμπρί νότες πικάντικες, που αγκαλιάζει με τη γλύκα της η πιπεριά Φλωρίνης.

Πατάτες τηγανητές...

...με στάκα και αβγά μάτια, πιάτο πληθωρικό σε γεύσεις όσο και σε ποσότητα, φέρνει στο τραπέζι τη νοστιμιά της απλότητας στην πιο ρουστίκ και ατόφια εκδοχή της.

Συκώτι μοσχαρίσιο...

...σβησμένο με ξίδι, δεντρολίβανο και γλυκιά πάπρικα, έρχεται τρυφερό και νόστιμο στη μοσχομυριστή σαλτσούλα του και αποκαλύπτει όλη του τη γεύση αν το ζητήσετε λίγο λιγότερο ψημένο από το σύνηθες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.