Balcony

13,5 ↑

Κομψό μπαλκόνι στο Κουκάκι, δικαίως ιδιαίτερα δημοφιλές στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, «μαγειρεύει» καινούργιες προτάσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με νέο σεφ τον Γιώργο Ιωάννου.

Balcony

Tηλ:

Τιμές:

€40 - €50

Μέσα στα σχεδόν τρία χρόνια που έχει ανοίξει το «Balcony» κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες αξιολόγησης αλλά και ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας· σίγουρα λόγω της στρατηγικής του τοποθεσίας, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Ακρόπολης, αλλά και χάρη στην ψαγμένη ελληνική κουζίνα και το επαγγελματικό, γελαστό σέρβις του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το τιμούν οι Έλληνες, θα λέγαμε πάντως ότι εμείς πλειοψηφούμε το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ οι ξένοι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τότε που στο επίκεντρο βρίσκεται το όμορφο μπαλκόνι-ταράτσα αυτού του διώροφου νεοκλασικού στη συμβολή Βεΐκου και Δημητρακοπούλου, στο Κουκάκι. Έχει αέρα, άπλα, θέα και πολύ θετική ενέργεια το τρώγειν σε αυτόν το χώρο, όπου έχεις την αίσθηση ότι καλοπερνάς σε μια γοητευτική αυλή με θέα στη ζωντάνια της γειτονιάς και στα ιστορικά της κτίρια.

Αν δεν βρεις τραπέζι εκεί, υπάρχουν το ωραίο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου μαζί και η σάλα του, που έχει διαμορφωθεί με γούστο και προσοχή στις λεπτομέρειες. Ο χώρος εκπέμπει ηρεμία, έχει ωραίες αναλογίες και καταφέρνει να συνδυάζει τόσο την κληρονομιά του νεοκλασικού κτιρίου –με τα μεγάλα παράθυρα και την ξύλινη ψευδοροφή– όσο και το σύγχρονο πνεύμα, με τα μοντέρνα φωτιστικά να δημιουργούν στους τοίχους όμορφες φωτοσκιάσεις. Επιπλέον, στο δεύτερο όροφο, υπάρχει ένα πολύ όμορφο μπαρ με εντυπωσιακή ξύλινη στέγη, όπου μπορείς να συνδυάσεις το ποτό ή το κρασί σου με τις προτάσεις της κουζίνας.

Balcony - εικόνα 1

Αυτός ο μήνας είναι μεταβατικός για το «Balcony», καθώς ο νεαρός σεφ Βασίλης Ρούσσος μόλις έφυγε για το νέο πόστο του στη Σαντορίνη και την κουζίνα ανέλαβε επάξια ο Γιώργος Ιωάννου. Έτσι τώρα σερβίρονται κυρίως οι σπεσιαλιτέ του Ρούσσου, άρτια εκτελεσμένες, ενώ παράλληλα ο Ιωάννου εισάγει σταδιακά τις δικές του προτάσεις ως πιάτα ημέρας μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το δικό του μενού. Από τα σουξέ αυτής της περιόδου, πάντως, ξεχωρίζουν σίγουρα η Αθηναϊκή και το καρπάτσιο αρνιού. Η πρώτη γίνεται με πεντανόστιμο μπλε καβούρι, τα λαχανικά σε λιλιπούτεια κυβάκια τής δίνουν υφή σπιρτόζα, η ωραία μαγιονέζα «ντύνει» επιτυχημένα το σύνολο και ο αποξηραμένος κρόκος αβγού που τρίβεται από πάνω ταιριάζει.

Το μαριναρισμένο αλλά ουσιαστικά ωμό αρνάκι σε πολύ λεπτές φέτες, καρπάτσιο δηλαδή, είναι μια σπεσιαλιτέ πολύ ντελικάτη, που δικαιολογεί το τολμηρό της σερβίρισμα με καρότο τουρσί, τραγανό κρεμμύδι περασμένο από ζωμό παντζαριού, που τη φρεσκάρουν, και βελούδινο αγιολί από πατάτες φούρνου και μαύρο σκόρδο ως νότα γλυκού umami.

Balcony - εικόνα 2

Στις καινούργιες προτάσεις, τώρα, δοκιμάσαμε μερικά πιάτα που δίνουν ένα μέτρο των γεύσεων –μοντέρνας ελληνικής κουζίνας πάντα– που έρχονται. Η ψαρόσουπα λ.χ. είναι πολύ γευστική, ο αφρός μοσχολέμονου της ταιριάζει γάντι, τα μύδια και το ψάρι μέσα της ζουμερά κι ελκυστικά, μόνο που την αρμονία της υφής της χαλάνε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (θα ήταν καλύτερα να βάλουν τρυφερά, μεγάλα κομμάτια). Ο μπακαλιάρος ψήνεται άψογα sous vide και η υφή της χιονάτης σάρκας του είναι υποδειγματική, αλλά χρειάζεται ένα πιο καλό πέρασμα από το αλάτι για να νοστιμίσει και να κάνει καλύτερη παρέα με τα γλυκά ψητά παντζάρια, τα βραστά χόρτα, τον ταραμά με ψητό χέλι και την εντυπωσιακή δαντέλα από μελάνι σουπιάς.

Καλύτερος όλων ο ωραίος συνδυασμός σωστά σοταρισμένου χτενιού και γαρίδας με ένα μεστό αβγολέμονο από σταμναγκάθι (σοφιστικέ πικράδα) και σέσκουλα (διάχυτη νοστιμιά). Από τα πιάτα που κάνουν μεγάλο σουξέ προτείνω να δοκιμάσετε αφενός το αρνάκι, γευστικό και τρυφερότατο, σερβιρισμένο με πολύ καλά νιόκι τραχανά-γραβιέρας και σέσκουλα και αφετέρου το στακάτο και σωστά χυλωμένο ριζότο κολοκύθας με εντάσεις από λούζα, καπνιστή γαρίδα και μια κρέμα από αναπάντεχα ωραίο και πολύ σπάνιο πρόβειο «ροκφόρ» από την Εύβοια.

Balcony - εικόνα 3

Ξεχωριστή και πολύ ωραία περίπτωση τα επιδόρπια, που συνεχίζουν απολαυστικά τη γραμμή της κουζίνας. Το εκμέκ ραβανί με κρέμα μαστίχας, σαντιγί βανίλιας, τραγανό φαγόπυρο και σορμπέ μανταρίνι εκσυγχρονίζει πολύ μυρωδάτα την παράδοση. Το τρίο της σοκολάτας με κρεμέ πικρής σοκολάτας, γκανάς γάλακτος και πικάντικο παγωτό σοκολάτα-πιπέρι σε κερδίζει. Στην αποδομημένη πάβλοβα, που παίζει με πολύ ταιριαστό συνδυασμό αγριοκέρασο, γιαούρτι και λευκή σοκολάτα, μου έλειψε το τραγάνισμα μιας –έστω αποδομημένης– μαρέγκας.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 16/4.

BALCONY Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι, 2114118437. ­Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 20-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. ­Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Balcony

Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια