Το «Mano d’ Oro» είναι η ιταλική αυλή της Βουλιαγμένης

Η τρατορία στην ήσυχη πλευρά της πιάτσας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης μιλάει άπταιστα Ιταλικά, αλλά με ελληνική προφορά.

Το «Mano d’ Oro» είναι η ιταλική αυλή της Βουλιαγμένης

Κομψός χώρος με βλέμμα στη θάλασσα και μεγάλες τζαμαρίες που ανοίγουν για να κάνουν όλο το μαγαζί μια άνετη και φιλική αυλή, λουσμένη στο παρεΐστικο φως των αδερφών Μπέλμπα, που διευθύνουν το χώρο με μπαγκέτα τους την πολύχρονη εμπειρία στο οικογενειακό τιμόνι του catering Amalthia, το «Mano d’ Oro» είναι ιδανικό spot για late lunch ή early dinner μιας τεμπέλικης Κυριακής, με τον ήλιο να δύει και το φως του να τρυπώνει απ’ τα παχιά φυλλώματα των πεύκων της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, χαράσσοντας μια χρυσαφιά γραμή από τη θάλασσα ως το βάθος της μινιμαλιστικής, μοντέρνας σάλας.

Το «Mano d’ Oro» είναι η ιταλική αυλή της Βουλιαγμένης - εικόνα 1

Ένα τέτοιο απόγευμα το επισκεφτήκαμε, για να χαζέψουμε ένα μενού ιταλικό, ιδωμένο όμως από σκοπιά ελληνική και μάλιστα με βλέμμα ρωμέικο περισσότερο, παρά ρωμαϊκό: εδώ, για παράδειγμα, βλέπουμε όχι την πολυθρύλητη «αυθεντική καρμπονάρα», αλλά την μαμαδίστικη ελληνική παραλλαγή της, με τη οικεία θαλπωρή της κρέμας και του μπέικον. Αυτές τις μέρες, βέβαια, στα τραπέζια κυκλοφορεί και το νηστίσιμο μενού, με healthy επιλογές όπως η ήπια και γήινη σαλάτα με μαυρομάτικα, γαρίδες, ραπανάκι και δροσερή ντρέσινγκ πορτοκαλιού, αλλά και ταρτάρ σολωμού, μύδια αχνιστά, ή λιγκουίνι με σοτέ καλαμάρι και μελάνι σουπιάς.

Απ’ τα της κυρίως κάρτας, την οποία και κυρίως τιμήσαμε, ίσως η πιο μερακλίδικη λιχουδιά, εντυπωσιακή στην όψη και γενναιόδωρη στις γεύσεις είναι η Bufala al Caramello: ένα ολόκληρο κεφάλι από βουβαλίσια μοτσαρέλα, που έρχεται θρονιασμένο σε μια αγκαλιά από τοματίνια και στεφανωμένο από μια αδραξιά φυλλαράκια baby ρόκας. Εδώ, η τρυφεράδα του τυριού έρχεται σε απολαυστική αντίθεση με το τραγανό καραμέλωμα, κι οι νοστιμότατοι χυμοί του στρογγυλεύουν την οξύτητα της ντομάτας και την ελαφρά πικράδα της ρόκας, συνθέτοντας γεμάτη μπουκιά με όμορφα παιχνίδια ανάμεσα στις υφές και τα γευστικά προφίλ των υλικών.

Το «Mano d’ Oro» είναι η ιταλική αυλή της Βουλιαγμένης - εικόνα 2

Περνώντας στα φλέγοντα ιταλικά ζητήματα, η πίτσα του «Mano D’ Oro», φρεσκοφουρνισμένη μια μοσχομυριστή, είναι φίνα, λεπτή και τραγανή – βέρα ιταλιάνικη. Δοκιμάσαμε την Bianca (με βάση από λευκή σάλτσα) κι απολαύσαμε την μετρημένη αναλογία των toppings, με το αφράτο Portobello να δένει όμορφα με τα αρώματα του θυμαριού, ενώ η τραχιά υφή και η πικάντικη «κλωτσιά» των salciccia «γράφουν» ωραία στην βουτυράτη μοτσαρέλα. Ίσως το λάδι τρούφας να προσθέτει μια δόση λιπαρότητας πιο κοντινή στο ελληνικό ταμπεραμέντο απ’ ότι στο ιταλικό, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει απολαυστικό.

Όσο για τα ζυμαρικά, το al dente στη φρέσκια pasta όπως αυτή του «Mano D’ Oro», είναι πάντα μια ιστορία δύσκολη, εδώ όμως επιτυγχάνεται σε επίπεδο ικανοποιητικό, με πιάτα που αναδεικνύουν το ζυμαρικό ως πρωταγωνιστή τους, χωρίς να το στριμώχνουν με πληθωρικές γεύσεις. Οι Tagliatele «Mano D’ Oro», με μανιτάρια, μπέικον, θυμάρι και λάδι τρούφας τόσο-όσο, είναι μια φινετσάτη, καλοδεμένη μακαρονάδα, που βρίσκει ισορροπία στις γευστικές φούγκες των υλικών της, ενώ οι Papardele Bolognez με ψιλοκομμένο Black Angus είναι μια πρόταση πιο comfort, που μπορεί να μην αναδεικνύει τη γρεντζάδα του μοσχαριού της όπως του πρέπει, κρύβει όμως στη σάλτσα της νοστιμάδα σπιτική και με διάρκεια.

Το «Mano d’ Oro» είναι η ιταλική αυλή της Βουλιαγμένης - εικόνα 3

Για επίλογο, παραμερίζοντας την τάρτα μήλου και την σοκολατόπιτα με παγωτό, υποκύψαμε στη χυμώδη σαγήνη της Tiramisu. Αφράτη και σπιτική, αφού ξεπεράσαμε το σοκ της πληθωρικής της ποσότητας (σερβίρεται σε πυρεξάκι αρκετά μεγάλο για να χορτάσει ακόμη και τέσσερα άτομα με μια μερίδα), μας τύλιξε στην μυρωδάτη και αρμονική φρεσκάδα της για να γράψει ιδανικό ιταλικό φινάλε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".