Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο

Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται το μετα-καφενείο «Senios», βάζει Άδολο, Δεκαράκι και τα δικά τους κοκτέιλ δίπλα σε ωραίους μεζέδες και απολαμβάνει.

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο

Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται το μετα-καφενείο «Senios», βάζει Άδολο, Δεκαράκι και τα δικά τους κοκτέιλ δίπλα σε ωραίους μεζέδες και απολαμβάνει.

Λίγες ημέρες μετά την κραιπάλη της Τσικνοπέμπτης και ενόψει Καθαράς Δευτέρας στήνουμε αλλιώτικο σκηνικό στο μυαλό μας, καθώς το κρέας δίνει τη θέση του σε άλλες γευστικές συνήθειες. Δεν μιλάμε για αυστηρή νηστεία κατά το γράμμα του θρησκευτικού νόμου, αλλά για μια άλλη κατηγορία γεύσεων, πιο λιτών, με αρκετά θαλασσινά και λαχανικά, που έρχονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο προσκήνιο. Με τον ίδιο τρόπο που στο τραπέζι μας παίρνουν δυναμικά θέση το ούζο και το τσίπουρο, ανταποκρινόμενα στη διάθεση της εποχής.

Με όρεξη πειραματική, λοιπόν, διαλέξαμε δύο εκλεκτούς εκπροσώπους των εθνικών μας αποσταγμάτων, όπως το ούζο Άδολο και το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι από Μοσχάτο Τιρνάβου, και μαζί με την ομάδα του «Senios» ψάξαμε να βρούμε γοητευτικές αρμονίες με μεζέδες και νέους τρόπους σερβιρίσματός τους.

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο - εικόνα 1

Έτσι, λοιπόν, το perfect serve του Άδολου στο «Senios» ακολουθεί την ιδέα του γιαπωνέζικου κοκτέιλ Mizuwari και σερβίρεται νεο-παραδοσιακά, σε μίνι μπρούντζινο δίσκο καφενείου, με μυρωδάτο νερό στο οποίο έχουν εκχυλιστεί αγγούρι και κολοκύθι για να το αραιώσεις και με διάφορα τουρσάκια για μεζέ. Εμείς, πάντως, το ήπιαμε και συνοδεία μπρουσκέτας με ψητά παντζάρια, γαύρο μαρινάτο, σκορδαλιά και χρένο και πολύ το χαρήκαμε.

Στο «Senios», τώρα, φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο Martini με acid γλυκούς απόηχους, αναμειγνύοντας Δεκαράκι με πατρινό βερμούτ Χάχαλη και γλυκό κρασί Nopera από τη Σάμο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ωραία που πηγαίνει με τα αρβανίτικα ζυμαρικά γκόγκες με τριμμένη ξερή μυζήθρα. Στην κάβα τους, τέλος, παλαιώνουν τσίπουρο Δεκαράκι σε τέσσερα διαφορετικά βαρέλια διαδοχικά και κατόπιν το σερβίρουν με Three Cents tonic· σημειώστε ότι η σαρικόπιτα που βάλαμε δίπλα του του πηγαίνει τέλεια.

Τοπ συνδυασμοί

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο - εικόνα 2

Δεκαράκι tonic + σαρικόπιτα

Με την αιθέρια πικράδα του πάνω σε βελούδινο υπόστρωμα, αυτό το ποτό διψάει για πολύ αρωματικές γεύσεις. Τα αρώματα της τραγανής σαρικόπιτας σερφάρουν αεράτα μόλις συναντηθούν μαζί του.

Δεκαράκι Martini + γκόγκες

Αυτό το ωραίο Martini με τους acid γλυκούς απόηχους ταιριάζει χέρι γάντι με το παραδοσιακό ζυμαρικό, τα αρβανίτικα νιόκι της Ελλάδας. Λιτά σερβιρισμένα με βούτυρο και ξινομυζήθρα, είναι τέλειος μεζές.

Άδολο + γαύρος και παντζάρια

Ο μεζές πρέπει να αντιμιλάει σε αυτό το ποτό που καθιέρωσε την κατηγορία «premium» στο ούζο. Ο πικάντικος συνδυασμός σκορδαλιάς και χρένου με αέρνο γαύρο και βαθιά γλυκό παντζάρι κάνει στράκες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.