32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown

Τα γιορτινά ψώνια είναι «σκληρή» δουλειά, για την οποία χρειάζονται δυνάμεις και νόστιμα διαλείμματα. Γι’ αυτό σας φτιάξαμε έναν εκτενή γευστικό χάρτη για να κάνετε απτόητοι τις βόλτες σας στο στολισμένο κέντρο της πόλης.

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown

H Αθήνα είναι πιο κούκλα από ποτέ, με τα φωτεινά αστέρια της να κατεβαίνουν σαν ποταμός στη Βασιλίσσης Σοφίας και την Πανεπιστημίου, κοντράροντας ή συμπληρώνοντας τη θεαματικά στολισμένη πρόσοψη του Attica. Και στην Πλατεία Συντάγματος τα δέντρα είναι γεμάτα χρυσές «πυγολαμπίδες», ενώ το Public έκανε κίνηση-ματ μετατρέποντας το κτίριο που το στεγάζει σε ένα εντυπωσιακό πακέτο δώρου δεμένο με χρυσή κορδέλα!

Δεν θέλει πολύ, λοιπόν, για να αρχίσουν να ηχούν τα jingle bells στα στολισμένα δωμάτια του μυαλού και της καρδιάς. Σε ένα τέτοιο γιορτινό σκηνικό το shopping μετατρέπεται σε χαρωπό μαραθώνιο, που έχει ανάγκη από νόστιμες ανάσες και στάσεις. Εδώ, λοιπόν, ερχόμαστε εμείς για να σας δώσουμε δόκιμες κι ευέλικτες ιδέες, που ταιριάζουν στις all day ανάγκες σας.

Κολωνάκι

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 1
«Κιουζίν»

Ξεκινάμε από το Κολωνάκι, όπου το δίδυμο Χρήστος Αθανασιάδης - ­Δημήτρης Χριστοφορίδης έχουν δημιουργήσει τρία ιδιαίτερα φιλόξενα και ανήσυχα ως προς την αναζήτηση των πρώτων υλών εστιατόρια. Το Nice ’n’ Easy, ερωτευμένο με το παλιό Χόλιγουντ και την jazz, είναι πιο αστραφτερό από ποτέ μετά τη φετινή ανακαίνιση και η πολυσυλλεκτική κουζίνα του παίζει νόστιμα με bio υλικά, superfoods, χορτοφαγία αλλά και βουβαλίσια κρέατα. Δίπλα του το Frankie, σε κτίριο του 1930, με στιλ επιμελώς ατημέλητο και αγάπη για τον Σινάτρα, αποπνέει έναν κοσμοπολίτικο αμερικανισμό με χολιγουντιανές αποχρώσεις και ιταλική προφορά κι εστιάζει σε πάστα και πίτσα, που η δημοφιλία τους είναι δεδομένη στους πάντες.

Λίγο πιο κει, στην Τσακάλωφ, το ολοκαίνουργιο Zinglee είναι all day bistro με μοντέρνα βιτρό σε ζεστά χρώματα, δερμάτινους καναπέδες, καθρέφτες, τραπέζια με ξύλο και μάρμαρο, που βαδίζει επίσης στο χαρακτηριστικό bio healthy μονοπάτι των αδελφών του, με πολλές βιολογικές πρώτες ύλες και gluten free ή vegan πιάτα. Στην Πατριάρχου Ιωακείμ, τώρα, στο Τυροκομείο Κωσταρέλου δεν καθόμαστε μόνο για τσίμπημα, αλλά αγοράζουμε και τα πιο γευστικά deli δώρα.

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 2
«Ilios»

Οι αγαπημένες μας ελληνικές γεύσεις είναι ταυτισμένες με τις γιορτές, γι’ αυτό πιάνουμε λιμάνι στην ατμοσφαιρική σάλα με τις υπέροχες λουλουδάτες ταπετσαρίες του Κιουζίν: κεφτεδάκια φούρνου με μαρμελάδα ντομάτας, κολοκυθοκεφτέδες με τραγανή κρούστα, ζουμερό κοντοσούβλι προβατίνας με τριπλοτηγανισμένες πατάτες δίνουν το στίγμα του. Και αν ψάχνετε για νεοϋορκέζικη αύρα, το Queen Bee, με εξαιρετικά κρουασάν, yummy σάντουιτς με φανταστικά ψωμιά, εσπρέσο περιωπής και brunch λιχουδιές, λέει. Όπως και το Zurbaran λίγο πιο κει, με αστέρια στο μενού του τα γλυκά του Μπάμπη Ζιντίλη.

Στο TGI Fridays απολαμβάνουμε την ανεμελιά του αμερικανικού casual dining παρέα με κλασικά μπέργκερ και δημοφιλή tex-mex αλλά και συγχρονισμένες με vegan και vegetarian προτάσεις και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Κατηφορίζοντας προς Σύνταγμα, στην κλασική πιάτσα της Βαλαωρίτου συναντάμε το Odeon με ατμόσφαιρα παριζιάνικου μπιστρό και γεύσεις από το τερέν της γαλλικής κουζίνας, την Pasteria που εκφράζει ένα σύγχρονο πρόσωπο ιταλικής καλοπέρασης και το Fresh Valaoritou, που μαζί με το αδελφό του στην Κριεζώτου είναι ό,τι πρέπει για σνακ και γλυκά της γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων.

Κινηθείτε... συνταγματικά!

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 3
«Pasaji»

Και να ’μαστε στη Στοά Σπυρομήλιου, που αποτελεί η ίδια γιορτινό επίκεντρο με τον υποβλητικό στολισμό της. Το ανανεωμένο Zonars αναβιώνει την αρχοντιά και τον κοσμοπολιτισμό της Αθήνας, ενώ στο εσωτερικό της ένα παλιό κι ένα καινούργιο όνομα πάλλονται από το ασταμάτητο πηγαινέλα του κόσμου: το Pasaji, καθιερωμένο στέκι της πόλης χάρη στις ωραίες fusion κι ελληνικές σπεσιαλιτέ από τον Άρη Τσανακλίδη και τα κοκτέιλ του Γιάννη Σαμαρά, και το άρτι αφιχθέν Ilios, που φέρνει στο προσκήνιο την αθηναϊκή νοσταλγία με σύγχρονο τρόπο. Τις γεύσεις του υπογράφει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, με ιδέες από την αστική κουζίνα των δεκαετιών ’50 και ’60 (Αθηναϊκή, μοντέρνο σπανακόρυζο, πλούσιος μουσακάς), αλλά έχει και πολλές σύγχρονες ελληνικές σπεσιαλιτέ (νόστιμη κατσικομακαρονάδα) κι ένα ειδικό ένθετο κρέατος. Ειδική μνεία αξίζει στα εξαιρετικά γλυκά της Σαρλότ.

Στην άλλη πλευρά της Πανεπιστημίου ο Τηλέμαχος Athens καλλιεργεί συστηματικά την ελληνική κρεατοφαγία στην αρ ντεκό αρχοντική σάλα του. Ο βραστός μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος, η τραγομακαρονάδα, το εξαιρετικό καρπάτσιο και η προβατίνα είναι μόνο μερικά από τα λαχταριστά καλούδια του. Σε απόσταση βολής βρίσκεται η Πλατεία Καρύτση, εκεί όπου το Str.Eaters μας πάει βόλτα στις καντίνες του κόσμου μέσα από οκτώ διαφορετικά food stations, καθένα από τα οποία έχει ένα υλικό ως πρωταγωνιστή (στο Crazy Loop πειραγμένες αμερικανικές προτάσεις με κοτόπουλο και πάπια, στο My Fish Fishing θαλασσινές γεύσεις από Ασία και Σκανδιναβία, στο We Meat Again άπαιχτο σπιτικό corned beef κ.λπ.).

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 4
«Mr. Pug»

Στρίβοντας προς Σύνταγμα και Πλάκα, συναντάμε τον Μπαρμπαδήμο με τη ρετρό, ανοιχτόκαρδη αύρα και τις συνταγές με τις μικρασιάτικες καταβολές. Τα πάντα εδώ είναι προσεγμένα και χειροποίητα: ντονέρ, σουτζούκι και, φυσικά, ζουμερό κεμπάπ από χοιρινό και αρνίσιο κρέας. Ο Τζίτζικας και Μέρμηγκας, εκτός από το νεο-νοσταλγικό στιλ, υιοθετεί κι ένα γευστικό concept με ελληνικές διαθέσεις σε λογικές τιμές και προτάσεις, όπως μερακλίδικο συκώτι που τυλίγεται με λίγο κεφαλοτύρι σε μπόλια ή κατσικάκι με τσίπουρο και ωραίο, έντονο άρωμα δεντρολίβανου.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα μάς μεταφέρει το Mr. Pug του Γιώργου Βενιέρη, με fusion ασιατικό μενού που μπλέκει thai και άλλες απωανατολίτικες γεύσεις, προσθέτοντας όμως και κάποια μυκονιάτικα στοιχεία τιμής ένεκεν για το νησί στο οποίο ανδρώθηκε το ωραιότατο Τhai εστιατόριό του. Στην ίδια γειτονιά, και πιο συγκεκριμένα στην Απόλλωνος, το Indian Kitchen μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανερχόμενης Ινδίας με μια τεράστια ποικιλία από τα άπαντα της συναρπαστικής κουζίνας της σε αυθεντικές εκτελέσεις όλο νοστιμιά και αρώματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε korma, vindaloo, lamb bhuna και φακές dal tarka.

Στο κάτω κέντρο

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 5
«Zillers»

Εστιάζοντας τώρα στην ευρύτερη περιοχή Μοναστηράκι - Πλατεία Αγ. Ειρήνης - Μητροπόλεως, οι επιλογές μας είναι και πολλές κι ενδιαφέρουσες. Στα πέριξ της μητρόπολης, το Zillers προσφέρει ένα από τα ομορφότερα κάδρα του Παρθενώνα από την κορυφή του ομώνυμου boutique hotel. Η φιλικά γκουρμέ μοντέρνα ελληνική κουζίνα της Κωνσταντίνας Φάκλαρη βρίσκει ίσως την πιο χαρακτηριστική της έκφραση στα χοιρινά κεφτεδάκια με φάβα και μαρμελάδα κάππαρης, ενώ το μπαρ ετοιμάζει εξαιρετικά κοκτέιλ.

Από την άλλη πλευρά της μητρόπολης, το Mono παίζει σε ένα πολύ χαλαρωτικό περιβάλλον με πιάτα που εστιάζουν στην Ελλάδα (λαχανοντολμάδες με καβουρμά σε αβγολέμονο με ντομάτα), τη Μεσόγειο (ριζότο με sobrasada και αχλάδι) και μια εκτεταμένη λίστα κρεάτων στο bbq. All day χώρος με βιομηχανική αισθητική, το Collage συνδυάζει καφέ, ιταλικές-μεσογειακές γεύσεις (σαλάτες, ζυμαρικά, ριζότο, πίτσες και φοκάτσιες), ελληνικά και ιταλικά κρασιά και αποστάγματα.

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 6
«Mono»

Το Indian Masala μας υποδέχεται στην ανανεωμένη ζεστή σάλα του με τα δικά του μπεστ σέλερ, όπως οι αφράτες πίτες naan με σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδα, κρέατα και γαρίδες από το φούρνο tandoori και πικάντικα τηγανητά κομμάτια κοτόπουλου pakora. Στο ίδιο κλίμα αλλά για μια πιο γρήγορη ανάπαυλα, το Naanwich προτείνει ινδικό σουβλάκι, δηλαδή πίτα naan με κοτόπουλο tikka, curry ή masala ή με ινδικούς ρεβιθοκεφτέδες και σος γιαούρτι-μέντα, κόλιαντρο ή ραΐτα.

Στην πιάτσα της Πλατείας Αγίας Ειρήνης το Pax Burgers, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς πελάτες, διότι το μπιφτέκι ψήνεται με μαστοριά, τα buns περνιούνται από τη σχάρα για να ροδοκοκκινίσουν και οι σάλτσες λένε πολλά – φανταστική η sweet chili και ωραιότατη η truffle mayo με παρμεζάνα, που ταιριάζει τέλεια με τις τηγανητές πατάτες. Χωμένο σε ένα αστικό ξέφωτο ανάμεσα σε δύο στοές, το Αιόλου 68 θυμίζει γωνιά σε κάποιο κυκλαδονήσι. Εδώ θα σας σερβίρουν όστρακα, λακέρδες, ψιλό ψαράκι, συμιακό γαριδάκι και μεζέδες αλλιώτικους, όπως καπνιστό βουτυρόψαρο πάνω σε κόκκινο ξινολάχανο, πικάντικα ψωμάκια ατμού με καπνιστό χέλι, γαρίδες με σάλτσα κίμτσι και μαυροσούσαμο και, φυσικά, ούζα, κρασιά και τσίπουρα.

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 7
«Zaf»

Ο Senios στην Καλαμιώτου επιχειρεί ένα επιτυχημένο κολάζ μπαρ, καφενείου, ταβέρνας και αστικού εστιατορίου, με ψαγμένες επιτόπου παλαιώσεις αποσταγμάτων, πρωτότυπα κοκτέιλ, έξυπνες γεύσεις κι εντυπωσιακό ντεκόρ. Το Zaf, με δυνατό πρωινό, μπέργκερ από Black Angus και ωραία κοκτέιλ, και το School Pizza Bar, με πίτσα πολύ λεπτή και τραγανή αλλά και vitello tonnato, μακαρονάδες με vongole και πολύ ωραία καρμπονάρα, έχουν πιάσει τις δύο άκρες της Στοάς Πύρρου (πλ. Αγίας Ειρήνης).

Στο νεοκλασικό της Ευριπίδου που στεγάζει τα Καραμανλίδικα του Φάνη μπορείς να καθίσεις για μεζέ αλλά και να ψωνίσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η βιτρίνα με τα κρεμασμένα σουτζούκια και τους παστουρμάδες, ανάμεσα σε γιρλάντες από πιπεριές, σε βάζει στο κλίμα για σέρτικους μεζέδες, όπως αβγά με παστουρμά, γίγαντες μπουγιουρντί με ωραία φέτα και άλλα παρόμοια.

32 νόστιμα στέκια στο γιορτινό downtown - εικόνα 8
«Salty Pig»

Ανηφορίζοντας προς Κολωνάκι, για να κλείσουμε τον κύκλο, κάνουμε μια στάση στο Fabrica de Vino στην Εμμ. Μπενάκη. Ευέλικτο, χωρίς οινικούς δογματισμούς, με πάμπολλες ετικέτες και απλά πιατάκια για τσιμπολόγημα, είναι στέκι ευχάριστο και πολυσύχναστο. Στην Ιπποκράτους, τέλος, το «Salty Pig» έφερε νέα δεδομένα στην έννοια του streetfood με την ανοιχτή σχάρα-ροτισερί, το γκριλ, τον ξυλόφουρνο και το καπνιστήριο αλλά και γεύσεις από όλη την Αμερική. Χοτ ντογκ σε στιλ Κόνι Άιλαντ, γεμιστό χωριάτικο ψωμί muffuletta με τον τρόπο της Νέας Ορλεάνης, κλασικό αμερικάνικο μπέργκερ, πουτίν του Καναδά, τηγανητές πατάτες δηλαδή που περιχύνονται με gravy βοδινού κρέατος κεντημένες με cheese curds. Χρόνια σας πολλά, λοιπόν!


Περισσότερες πληροφορίες

Pasteria (la)

Βαλαωρίτου 15, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

TGI Fridays

Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Pasaji

Bουκουρεστίου & Στοά Σπυρομήλιου (City Link), κέντρο
  • Εστιατόρια

Nice ’N’ Easy

Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Zaf

Πλ. Αγίας Ειρήνης 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

School Pizza Bar

Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Πατρ. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Zurbaran

Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Κιουζίν

Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Frankie

Σκουφά 42, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Queen Bee

Πατρ. Ιωακείμ 45, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Pax Burgers

Αιόλου 34 & Αθηναΐδος 12, κέντρο
  • Εστιατόρια

Naanwich

Ερμού 115, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Ilios

Στοά Σπυρομήλιου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Zinglee

Τσακάλωφ 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.