Όμικρον Meze

13,5 ↑

Οι δημιουργικές δυνάμεις του Βόλου, της Ισπανίας και της Κέρκυρας δημιουργούν στο χώρο του «Όμικρον» ένα «προχώ», new wave μεζεδοπωλείο που θα κάνει αίσθηση.

Όμικρον Meze

Αυτό μάλιστα είναι καινούργιο concept με τα όλα του όσο κι αν μας είναι πολύ οικείο. Πρόκειται για ένα new wave μεζεδοπωλείο που βάζει, επιτέλους, την ουσία της λογικής του μεζέ σε ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πλαίσιο, τέτοιο που μπορεί ακόμη και να εξαχθεί στο εξωτερικό. Υπερβάλλοντας λίγο, μάλιστα, θα μπορούσα να πω ότι έχει κάτι από το νακ του περίφημου tapas restaurant «Tickets» του Albert Adria στη Βαρκελώνη. Εμπνευστές του εγχειρήματος ο ψαγμένος μετρ του τσιπουράδικου Γρηγόρης –«ΜεΖεν»– Χέλμης ως σύμβουλος και ο σεφ του «Όμικρον», μισός Κερκυραίος και μισός Ισπανός, Μίλτος Αρμένης, που είναι πολύ εξοικειωμένος με τα tapas.

Το ωραίο είναι όμως ότι, για να υλοποιηθεί αυτό το project, το εσωτερικό αυτού του πολύ ιδιαίτερου κτιρίου που στεγάζει πλέον τόσο το «Όμικρον Meze» όσο και το fine dining «Όμικρον» χρειάστηκε να υποστεί ριζικές αλλαγές, που δίνουν παλμό, μοντερνισμό και class στον όντως κουρασμένο τα προηγούμενα χρόνια χώρο. Ο χώρος μοιράστηκε στα δύο, με κάθε εστιατόριο να έχει πλέον τη δική του είσοδο. Στο κέντρο δεσπόζει η ανοιχτή κουζίνα-μπάρα του «Όμικρον Meze» με την εντυπωσιακή φωτεινή στήλη με τα γεωμετρικά δυναμικά μοτίβο, η οποία εκπέμπει ενέργεια και είναι εξαιρετικό σημείο για να τρως παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς­ τους σεφ αλλά και τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες που μοιράζονται τη σάλα του ισογείου με την κομψή μοντέρνα επίπλωση ή το πατάρι του ορόφου που την περικυκλώνει από ψηλά.

Από τα τραπέζια της «παραλίας» του παταριού δε η θέα και η ενέργεια που βλέπεις να αναδύεται κάνουν αυτό το παρατηρητήριο από τα πιο ωραία σημεία του μαγαζιού. Από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του έγινε φανερό ότι το «Όμικρον Meze» προσελκύει ευρύ φάσμα κόσμου, μεγαλύτερους και νεότερους, αφού η λογική του μεζέ και της μοιρασιάς κυλάει στις φλέβες μας κι, επιπλέον, ανταποκρίνεται στις διαθέσεις της εποχής. Μόνο που εδώ ο μεζές είναι πολύ ψαγμένος, διατηρώντας ταυτόχρονα την εκφραστική του αμεσότητα.

Όμικρον Meze - εικόνα 1

Ένα από τα βασικά στοιχεία που κάνουν την κουζίνα να ξεχωρίζει είναι τα σπέσιαλ, homemade και χειροποίητα υλικά. Τα αλλαντικά, όπως το φρέσκο απάκι και το σύγκλινο, φτιάχνονται από χοιρινό λαιμό κι έρχονται σούπερ ζουμερά από τη σχάρα. Το προσούτο προβάτου και το σαλάμι με μαύρο σκόρδο είναι δυνατά κι εντελώς πρωτότυπα κομμάτια. Οι γίγαντες τουρσί με το al dente μέλωμά τους εκφράζουν ακριβώς το χαρακτηρισμό που οι δύο σεφ δίνουν στην κουζίνα τους: elegant brutality.

Αυτή η αίσθηση του ευγενώς ρουστίκ είναι διάχυτη πολύ δημιουργικά σε πολλά πιάτα. Από τη μεταξωτή καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με χλωροφύλλη μαϊντανού και τη σούπερ ζουμερή και τραγανή καπνιστή πανσέτα μέχρι τον πρωτότυπο γαύρο, παναρισμένο με ξανθό και μαύρο σουσάμι και δίπλα του οξύμελι μαύρου σκόρδου, ή ακόμη το άπαιχτο θράψαλο-κοκορέτσι τυλιγμένο με αντεράκι με γοητευτικά μαστιχωτή υφή και πολύ μυρωδάτο τζατζίκι με βότανα.

Όμικρον Meze - εικόνα 2

Μερικοί από τους μεζέδες φαίνονται απλοί, αλλά έχουν αυτό το κάτι που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Η κόκκινη πικάντικη τυροσαλάτα φτιάχνεται με καπνιστή φέτα και λάδι τσίλι· ο μερακλίδικος ταραμάς σερβίρεται με τηγανητά κόκαλα γαύρου, που του δίνουν παιχνιδιάρικη νοστιμιά· ο καβουρμάς από ζυγούρι είναι homemade και η χαρακτηριστική του γευστική καθαρότητα συνδυάζεται με ψητή ντομάτα και τηγανητό αβγό· το καλαμάρι σχάρας σερβίρεται με γλυκό τσίλι και του πάει να προσθέσεις έξτρα κάψα· η ρεγγοσαλάτα με πατάτες έχει μια μεζεκλίδικη δωρική λιτότητα· στην πρόβεια τηγανιά μιλάει η ξεχωριστή γεύση του κρέατος. Θα συμπεριλάμβανα στην παραπάνω λίστα και το γύρο τόνου, αλλά χρειάζεται πιο έντονο καρύκευμα και περισσότερη λιπαρότητα για να γίνει πιο dirty και να κινητοποιήσει μνήμες από σουβλάκι.

Ανάμεσα στους μεζέδες και στα μεγαλύτερα πιάτα υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν: το σεβίτσε λαβράκι (πιο πολύ θυμίζει ωραίο καρπάτσιο) κοντράρεται πολύ όμορφα με ένα σκορδάτο πελτέ ντομάτας, ενώ ακόμη καλύτερο είναι το «σαλάμι» από χταπόδι με την άψογα μαστιχωτή υφή και την εκφραστική θαλασσινή γεύση, που συνδυάζεται με αγουρίδα και βαλσάμικο. Από τα της μέσης, η ουρά από τσιπούρα ψήνεται τέλεια rosé à l’arête που λένε οι Γάλλοι και η ζουμερή της σάρκα κοντράρεται από πέστο ντομάτας με φιστίκι Αιγίνης και κερκυραϊκή γραβιέρα και δροσίζεται ωραία από βραστό σταμναγκάθι.

Στα σενάρια παραγγελίας, εκτός από αλά καρτ (με τους μεζέδες να κοστίζουν € 3-7), μπορείς επίσης να διαλέξεις ανάμεσα σε «τάβλα του Βόλου» με τέσσερις μεζέδες (€ 10 για 2 ή € 18 για 4 άτομα) ή τρία διαφορετικά μενού τριών πιάτων που, συμπεριλαμβανομένου κρασιού ή τσίπουρου, κοστίζουν € 12,50 ή € 14 το άτομο.

Όμικρον Meze - εικόνα 3

Τα γλυκά είναι κέρασμα. Δοκιμάσαμε ωραιότατες μους και λουκούμι ελληνικού καφέ αλλά και αποδομημένη lemon pie. Τη λίστα με τα ψαγμένα τσίπουρα και ούζα καθώς και με ρετσίνες, κρασιά και μπίρες επιμελείται ο έτερος «ΜεΖεν» Ανδρέας Διακοδημήτρης, ενώ πολύ σύντομα ο σομελιέ του εστιατορίου θα προτείνει κι εξειδικευμένες αρμονίες τσίπουρου με φαγητό.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 25/10.

OΜΙΚΡΟΝ MEZE Δρόσου 1 & Αίγλης, Νέα Ερυθραία, 2106202475. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Κλειστά Δευτέρα. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια