Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά

Στην εμβληματική, κοσμοπολίτικη περαντζάδα της Στοάς Σπυρο­μήλιου δίνεις ραντεβού με μια γλυκιά, εκσυγχρονισμένη νοσταλγία.

Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά

Υπάρχει μια διάχυτη αρχοντιά, που σε κάνει να ξεφυλλίζεις νοερά το άλμπουμ της παλιάς Αθήνας για να βρεις το νήμα που συνδέει το «Ilios» με μπιστρό και καφενεία μιας άλλης εποχής. Μπορεί να είναι πολύ καινούργιο ακόμη και να του λείπει η πατίνα του χρόνου, όμως όλα τα στοιχεία που το συνδέουν με την αστική αθηναϊκή παράδοση είναι εκεί και συναρμολογούν τη νοσταλγία με σύγχρονο τρόπο.

Στη μια σάλα μωσαϊκό, στην άλλη ξύλο το οποίο ανεβαίνει μέχρι τη μέση των τοίχων, βιενέζικη ψάθα που ντύνει τις πλάτες από τις πολυθρόνες, αλλά ανεβαίνει και στο ταβάνι με μια έντονη διακοσμητική γεωμετρία. Όλα αυτά ανακαλούν μνήμες από κλασικά καφενεία, αλλά βρίσκουν μάλλον την έκφρασή τους στην ιδέα που έχουμε για μια ευρωπαϊκή μπρασερί, που η αύρα της έχει μεταφερθεί με σύγχρονο τρόπο στο σήμερα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες με κτίρια και στιγμιότυπα της πόλης σε υποδέχονται στο επίκεντρο του μαγαζιού, με την ανοιχτή κουζίνα και την μπάρα του φαγητού μπροστά της και το μπαρ δίπλα της.

Νιώθεις ωραία να κάθεσαι σε καναπέδες και πολυθρόνες και να τρως μέσα, στα μαρμάρινα τραπέζια του «Ilios», τυλιγμένος από τη γλύκα του ντεκόρ που σχεδίασαν οι Θεσσαλονικείς Urban Soul Project ή να πιάνεις πρώτο τραπέζι πίστα... Την «παραλία» της Στοάς Σπυρομήλιου εννοώ, πιο συγκεκριμένα το ξύλινο ντεκ με τις πέργκολες και τις γλάστρες με λουλούδια και μυρωδικά, απ’ όπου χαζεύεις την περαντζάδα αλλά και τον κόσμο στα απέναντι μαγαζιά.

Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά - εικόνα 1

Στον καινούργιο χώρο που δημιούργησε ο όμιλος Πανά σε συνεργασία με το Δειπνοσοφιστήριον, τις γεύσεις υπογράφει ως executive chef ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Στο μενού υπάρχουν πιάτα από την αστική κουζίνα του ’50 και του ’60 αλλά και πολλές σύγχρονες ελληνικές σπεσιαλιτέ καθώς κι ένα ειδικό ένθετο κρέατος. Βρίσκουμε ας πούμε μια καλοφτιαγμένη Αθηναϊκή, με τα λαχανικά της να κρατάνε όσο πρέπει (μοβ πατάτα, καρότο, αρακάς), την οποία όμως θα κολάκευε μια μεγαλύτερη ποσότητα χειροποίητης μαγιονέζας με λεβάντα.

Στα οπωσδήποτε σας προτείνω το μοντέρνο σπανακόρυζο με το σκούρο σμαραγδί χρώμα και γεύση που γράφει ευγενή χλωροφύλλη στον ουρανίσκο. Το πιάτο όμως που μου έμεινε είναι ο μουσακάς με την πλούσια μπεσαμέλ με ξινοτύρι, τις μακαρούνες και την μπαχαρένια ουρά μοσχαριού.

Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά - εικόνα 2

Στο μενού βρίσκουμε ακόμη νόστιμη κατσικομακαρονάδα με σκιου­φιχτά μακαρόνια και καμένη μυζήθρα, τέσσερις κοπές ελληνικού μοσχαριού που σιτεύονται σε ειδικά ψυγεία και ιδιαίτερα προκλητικά γλυκά. Στα γλυκά δοκιμάσαμε εξαιρετικό μακαρόν-τσουρέκι με κρέμα μαχλέπι, που έχει τη μαστιχωτή υφή του εργολάβου, μους πραλίνας με γοητευτική σάλτσα σοκολάτας αρωματισμένη με ελληνικό καφέ και μπάρα-μωσαϊκό με θυμαρίσιο μέλι και ταχίνι. Ο «Ilios» ανοίγει από το πρωί σερβίροντας πρωινό με ελληνικές γεύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Ilios

Στοά Σπυρομήλιου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".