Δεν έχει πολλές ημέρες που άνοιξε το πρώτο «Pax Burgers» της Αθήνας και ήδη η Πλατεία Αγίας Ειρήνης το έχει αγκαλιάσει θερμά. Μεσημεριανή ώρα (ήτοι μεγάλης πείνας) και στο εσωτερικό του επικρατεί ευχάριστος αναβρασμός, καθώς τα βουητά από τις συζητήσεις των θαμώνων κάθε ηλικίας –άλλοι στα ψηλά σταντ από βαρέλια και άλλοι στα λίγα τραπέζια– μπλέκονται με τα διαρκή μπιπ-μπιπ από βομβητές που τους ειδοποιούν ότι η παραγγελία τους είναι έτοιμη.
Γλυκιά αμερικανιά αυτό το τελευταίο, που ταιριάζει όμως με την American style αλυσίδα, η οποία ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και «ανδρώθηκε» με τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο «Pax Burgers» της συμπρωτεύουσας άνοιξε το 2013 στην Καλαποθάκη, ενώ έκτοτε τα pretty amazing & xtraordinary burgers, που δίνουν στην αλυσίδα το όνομά της, σερβίρονται επίσης στο Mediterranean Cosmos αλλά και στην κεντρική Κούσκουρα.
Μου αρέσει που για την αθηναϊκή τους έδρα επέλεξαν να ξαναζωντανέψουν ένα από τα κτίρια της πλατείας, που περίμενε για χρόνια την ανάδειξή του, με πολύ όμορφα ρετρό πλακάκια στο πάτωμα κι εμφανή λιθοδομή που διατηρήθηκαν ατόφια, μου αρέσει όμως και η ποιοτική τους προσέγγιση («Fresh does matter» είναι το μότο τους, εν ολίγοις το φρέσκο έχει τη σημασία του) στο πολύπαθο θέμα «μπέργκερ». Τα πάντα ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας, το μπιφτέκι φτιάχνεται από 100% μοσχαρίσιο κιμά και ψήνεται με μαστοριά, τα buns περνιούνται από τη σχάρα για να ροδοκοκκινίσουν, μόνες έτοιμες είναι οι διαφορετικές σος, που όμως παρασκευάζονται καθημερινά. Όπως λ.χ. η φανταστική sweet chili, στην οποία με συμβούλευσαν να εμβαπτίσω τα τραγανά onion rings, και η πολύ γευστική truffle mayo με παρμεζάνα, που ταιριάζει τέλεια με τις τηγανητές πατάτες με τρούφα.
Πολύ καλές οι επιδόσεις και στο κύριο θέμα, με έντεκα επιλογές σε signature burgers, ακόμη τρεις με κοτόπουλο (στήθος ή πανέ) και μία χορτοφαγική με μανιτάρι πορτομπέλο και φέτα. Το Bourbon Bacon Jam ανεβαίνει επίπεδο χάρη στο συνδυασμό της μαρμελάδας από μπέρμπον και μπέικον με την ξεχωριστή herb mayo (με δενδρολίβανο, μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού), στο Mexican το ήπιας έντασης chili con carne κοντράρουν τα ευχάριστα ξεροτηγανισμένα κρεμμύδια, ενώ το Goat Cheese & Truffle ποντάρει στον αλάνθαστο συνδυασμό του κατσικίσιου τυριού με την τρουφάτη μαγιονέζα.
Δώστε βάση...
...στο Breakfast
Με την πρώτη δαγκωνιά, το ευαίσθητο αβγό μάτι σπάει κι ενώνεται απολαυστικά με το μπέικον, τη μαρμελάδα ντομάτας και το παλαιωμένο τσένταρ, που δυναμιτίζει το μπέργκερ με μακρά επίγευση.
...στις Truffle fries
Έρχονται χρυσοκίτρινες και «καρυκευμένες» με τριμμένη παρμεζάνα, φρέσκο κρεμμυδάκι και λάδι τρούφας μετρημένο, ώστε να μη σκεπάσει το πιάτο. Ωραία truffle mayo sauce για συνοδεία.
...στα Onion Rings
Μακριά από την προκάτ λογική που ταλαιπωρεί συνήθως το αγαπημένο έδεσμα: ξερό κρεμμύδι, κομμένο με το χέρι σε ροδέλες, οι οποίες πανάρονται σε πάνκο. Καλό τηγάνι, τραγανή κρούστα.