Αεράτο, κατάλευκο, σούπερ καλοκαιρινό, με τα πεύκα να το χαϊδεύουν, το «Lagom», το ελληνικό εστιατόριο με το παράξενο όνομα που άνοιξε χωρίς φανφάρες πριν από ένα μήνα, σε κερδίζει με το που κάθεσαι στα άνετα τραπέζια του. Το όνομά του, άλλωστε, είναι η σουηδική λέξη για το ισορροπημένο lifestyle που έχει γίνει πανευρωπαϊκό trend.
Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τρία ντεκ –σχεδόν κυριολεκτικά αφού πατάς σε πάτωμα που θυμίζει γιοτ– και μια βεράντα που σε συνδέει με το πολύ νόστιμο βαθύ πράσινο της σάλας, την ανοιχτή κουζίνα, το πράσινο μάρμαρο και τις όμορφα διαμορφωμένες μπάλες που τη φωτίζουν. Κάθεσαι λοιπόν στους ριλάξ καναπέδες ή στις μεταλλικές πολυθρόνες και χαζεύεις τον κατάλογο που έχει φτιάξει ο βραβευμένος σεφ του «Poseidonion Grand» στις Σπέτσες, ο Σταμάτης Μαρμαρινός.
Πολλά από τα πιάτα είναι για να τα βάλεις στη μέση και να τα μοιραστείς. Όπως τα al dente ρεβίθια Δομοκού και φακές Φενεού, που η νοστιμάδα τους ενισχύεται στα μεν πρώτα με δυνατό homemade προσούτο προβατίνας, γκρατιναρισμένο κατσικίσιο τυρί και φουρνιστές ντομάτες, ενώ στις δεύτερες πάνε πολύ η καπνιστή πέστροφα και το κρίταμο τουρσί. Στο πεϊνιρλί της Βουλιαγμένης γράφει η γεύση των γαρίδων μαζί με βαρελίσια φέτα και την μπολονέζ τους (δεν ακούγεται πολύ), στα τριγωνικά spring rolls ντοματοκεφτέ, που φτιάχνονται με φύλλα ρυζιού, η ηλιόλουστη γεύση παίζει δυναμικά και η σφακιανή πίτα στην πληθωρική εκδοχή της γεμίζεται με γραβιέρα, απάκι και ντομάτα κονφί.
Στα ακόμη πιο νεωτεριστικά πιάτα η Αθηναϊκή, γίνεται ένα δροσερό ταρτάρ σφυρίδας με baby λαχανικά, ξερό αβγοτάραχο και ταραμοσαλάτα (ίσως χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα), τα δε σουτζουκάκια μετατρέπονται σε ταρτάρ μοσχαρίσιου κρέατος με βαθιά νοστιμιά από μαύρο σκόρδο και συνοδεύονται από χιονάτο σορμπέ ντομάτας με κύμινο και ωραία τσιπς πατάτας.
Στα κυρίως, το παστίτσιο αποδομείται και γίνεται μια ωραία μακαρονάδα με κιμά από χταπόδι και τσορίθο με μια απαλή κρέμα πάνω του, αλλά μου άρεσε περισσότερο ένα λεμονάτο γαμοπίλαφο με παλαιωμένο ρύζι acquerello, σαφράν, λεμόνι κονφί και στάκα και βραστό αρνάκι από πάνω. Ωραία και η ιδέα του ζουμερού κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής με stir fried τραγανό φιδέ μαζί με πιπεριές Φλωρίνης, σύγκλινο, γραβιέρα και μέντα.
Η παντζαροσαλάτα είναι επιδόρπιο δημιουργικό κι επιτυχημένο, με μαρέγκες, κρέμα λευκής σοκολάτας-γιαουρτιού, σιρόπι, τσιπς παντζαριού και καραμελωμένα καρύδια. Ενδιαφέρων και ο μπαμπάς με παλαιωμένο τσίπουρο αντί για ρούμι και γλυκό βύσσινο. Ο σομελιέ θα σας προτείνει ωραίες ιδέες, που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, όπως η σπινθηροβόλα ισπανική Cava ή το πολύ καλό Ασύρτικο Σύρου που έφερε σε εμάς.