Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη;

Βάζουμε σπέσιαλ γυαλιά για να ρεμβάσουμε τη διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι! Εστιατόρια με bella vista – ό,τι πρέπει για γευστικό χάζι– και προτάσεις για κάθε διάθεση.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη;

Βάζουμε σπέσιαλ γυαλιά για να ρεμβάσουμε τη διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι! Εστιατόρια με bella vista – ό,τι πρέπει για γευστικό χάζι– και προτάσεις για κάθε διάθεση.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 1
To «Point A» απέχει μόλις 289 μέτρα από το ναό και 85 από το μουσείο: η θέα είναι καθηλωτική!

Το πιο εμβληματικό μνημείο της πόλης εκπέμπει πάντα μοναδική ενέργεια. Ειδικά όταν σουρουπώνει και τα φώτα στο ναό ανάβουν, το κάλλος του μεγεθύνεται. Τότε είναι που ψάχνεις roof garden για να αφήσεις την αρμονία του Παρθενώνα να σε συναρπάσει.

Το «Point Α» στο ξενοδοχείο «Ηρώδειον» είναι από εκείνα τα κρυφά δια­μαντάκια. Προσφέρει μια καθηλωτική εικόνα της φωτισμένης νότιας­ πλευράς του, μαζί με το χαριτωμένο ναό της Απτέρου Νίκης, αλλά και θέαση του Μουσείου της Ακρόπολης. Εκεί οι σεφ Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης βλέπουν με πολύ σύγχρονη και δημιουργική ματιά την ελληνική κουζίνα. Οι γεμιστές τους ντομάτες και πιπεριές λ.χ. κρέμονται από ένα φυτό ή ακουμπούν σε «χώμα» από μαύρο ψωμί και συνδυάζουν την εντυπωσιακή εμφάνιση με μια πολύ επιτυχημένη νεωτεριστική απόδοση της κωνσταντινουπολίτικης γλύκας. Το κλασικό χταπόδι με μακαρονάκι μετατρέπεται σε κόκκινα ραβιόλια γεμισμένα με το ραγού του και με πυκνή φυσική γεύση από τους συμπυκνωμένους χυμούς του.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 2
Ο Δημήτρης Μπούτσαλης, σεφ του «GB Roof Garden».

To «GB Roof Garden» έχει καταχωριστεί ως το πιο εμβληματικό σημείο θέασης του Παρθενώνα λόγω της προνομιούχας θέσης του στο Σύνταγμα. Ο Αστέριος Κουστούδης και ο Δημήτρης Μπούτσαλης δημιουργούν μεσογειακή κουζίνα βραβευμένη με Χρυσό Σκούφο. Αγαπημένα θέματά της τα ωμά (ταρτάρ τόνου με κίτρινη ντομάτα, τζίντζερ, τσίλι, κόλιαντρο, αγκινάρα κι ελιά) και τα χτένια (με αφρό φάβας, υφές κρεμμυδιού, κάππαρη και ντομάτα). Η Μεσόγειος γράφει με garganelli συνοδεία μοσχαριού saltimbocca, σπαραγγιών, αρακά, πέστο ρόκας, με λαζάνια με αρνάκι ραγού, μπεσαμέλ αγκινάρας και κρέμα μελιτζάνας ή με ψητό μπακαλιάρο με κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης-πατάτας, φινόκιο, τσάτνεϊ από chorizo και σάλτσα με κρόκο Κοζάνης.

Σε σημείο ιδανικό για φωτογραφικό ζουμάρισμα στη φωτισμένη Ακρόπολη και στο ναό της Απτέρου Νίκης, στην κορυφή του «Divani Palace Acropolis», βρίσκεται το «Acropolis Secret». Στο φετινό μενού προτείνει πιάτα με σύγχρονο ελληνικό χρώμα: κολοκυθοκεφτέδες με χαλούμι, σύγκλινο Μάνης και ντιπ από κατίκι και τσίλι, ελληνική καρμπονάρα με λινγκουίνι, σύγκλινο Μάνης και νιώτικο κεφαλοτύρι, κριθαρότο με λαβράκι μαγειρεμένο με Ασύρτικο Σαντορίνης και λαχανικά, σιφνέικη μελόπιτα με ανθότυρο και κανέλα, παγωτό μαστίχας με ροζ πιπέρι και γλυκό περγαμόντο σε σουσάμι.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 3
Στους «Ορίζοντες Λυκαβητού» το βλέμμα απλώνεται από τον Παρθενώνα μέχρι τον Σαρωνικό

Το πιο ψηλό σημείο, βέβαια, για να χαζέψει κάποιος από τον Παρθενώνα μέχρι τον Σαρωνικό είναι οι «Ορίζοντες Λυκαβηττού». Ο executive chef Μίλτος Αρμένης έχει φτιάξει μαζί με τον σεφ του εστιατορίου Νίκο Κουτρουμπάνο ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και στο νεωτερισμό. Η χωριάτικη σαλάτα σερβίρεται μέσα σε καρβέλι από αλεύρι χαρουπιού, η φέτα τηγανίζεται σε φύλλο μαζί με ταχίνι και φρούτα του δάσους, ο μπακλαβάς φτιάχνεται με αποξηραμένα φρούτα και το σιρόπι έχει μέλι. Το μάγουλο από μυλοκόπι με λαχανικά στο ζωμό του και σάλτσα λεμονιού εκφράζει την κληρονομιά του Ομίλου Καστελόριζο, ενώ ξεχωρίζει κι ένα αρνίσιο κότσι με δεντρολίβανο, φρέσκια ντομάτα και πουρέ μελιτζάνας.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 4
Η Αθηναϊκή του «Galaxy».

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «Galaxy» στο «Hilton» είναι η ευρυγώνια θέα, που περιλαμβάνει όλα τα αθηναϊκά τοπόσημα, από ένα σημείο όμως που σε βάζει μέσα στην πόλη. Φέτος το μενού είναι όμορφα ανανεωμένο, αντλεί έμπνευση από ωραία ελληνικά προϊόντα κι εκσυγχρονίζει την παράδοση φέρνοντας κοντά της ακόμη και ξένα υλικά. Να όπως εκείνη η τάρτα με ωραίο Μακρυλίσιο κασέρι Σαμοθράκης, λιαστή ντομάτα, μελιτζάνα, βασιλικό και νόστιμα απωανατολίτικα μανιτάρια shimeji ή η βελούδινη Αθηναϊκή με ροφό ποσέ με ταραμοσαλάτα μελανιού, τραγανιστό γιαπωνέζικο tobiko και ζελεδάκια ούζου. Must το ντελικάτο παστίτσιο με ραβιόλια γεμιστά με dirty κατσικίσιο λαιμό μπρεζέ και φινετσάτη μπεσαμέλ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ και αρσενικό Νάξου.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 5
H Κωνσταντίνα Φάκλαρη εκσυχρονίζει την παράδοση στην κουζίνα του «Zillers».

Μεταξύ παλιάς και σύγχρονης Αθήνας ατενίζει την Ακρόπολη το «Zillers», στην ταράτσα του ομώνυμου ξενοδοχείου. Η Κωνσταντίνα Φάκλαρη (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) περνάει τη γευστική παράδοση από το φίλτρο των σημερινών εξελίξεων. Οι γεύσεις είναι πλούσιες, φινετσάτες και φιλικά γκουρμέ, όπως η σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, καπνιστό χέλι, ξινόμηλο και κουμκουάτ τουρσί ή το λαβράκι με χόρτα, φινόκιο, τσίλι, σταφίδα και σάλτσα τζίντζερ με βασιλικό, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και οι bartenders, που παίζουν με εποχικά υλικά κι ελληνικά βότανα ακολουθώντας δημιουργικά τις σύγχρονες τάσεις.

Η θέα στο «Premiere» του «InterContinental» απλώνεται από Φιλοπάππου μέχρι Λυκαβηττό και ακόμη παραπέρα. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου (Χρυσός Σκούφος) μαγειρεύει μια ευρηματική μοντέρνα κουζίνα με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα: μοσχαρίσιο ταρτάρ με παγωτό μουστάρδα, σολομός tataki με ζεστή σαλάτα αβοκάντο, chorizo και wasabi, ριζότο μιλανέζε με spicy βιολογικό κοτόπουλο, σιγομαγειρεμένο αρνάκι με μελιτζάνα, γιαούρτι και ντομάτα. Το φινάλε προβλέπεται ισάξιο, με φράουλες σε σιρόπι κόκκινου κρασιού με παγωτό κεφίρ ή εκλέρ με παγωτό φιστίκι Αιγίνης και κεράσι.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 6
Το «La Suite Lounge» στο... ρετιρέ του «St. George Lycabettus»

Όσο για τη βεράντα του «La Suite Lounge» του «St. George Lycabettus», κι εκείνη ρομαντζάρει με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο. Τορτελίνια με σπανάκι, ανθότυρο και τσιπς από καπνιστό χοιρινό Ευρυτανίας, σφυρίδα με χυμό μανταρίνι και λουίζα με χόρτα εποχής ή αρνίσια παϊδάκια με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης και ρατατούιγ λαχανικών είναι μόνο λίγα από τα πιάτα που θα δοκιμάσετε στο χαλαρωτικό «μπαλκόνι» στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου, που από ό,τι μάθαμε λίγο πριν από το τέλος του μήνα θα ρίξει τα φώτα (και) στην αυγουστιάτικη πανσέληνο με τρία σπέσιαλ μενού: ένα σαμπανιζέ στις 25, ένα full moon στις 26 κι ένα BBQ –δίπλα στην πισίνα– στις 27 Αυγούστου. Ωραία ιδέα εδώ και το πλούσιο πρωινό, με την πόλη να απλώνεται σαν χαλί κάτω από τα πόδια σου (€ 22 ανά άτομο).

Άλλο ιδανικό spot για γοητευτικό τετ-α-τετ με τον φωτισμένο Παρθενώνα και το ναό του Ηφαίστου είναι η κομψή, λευκοντυμένη ταράτσα του «Κuzina» στην Αδριανού. Tα κλασικά πια hits του μενού του Άρη Τσανακλίδη, όπως οι λουκουμάδες με μους φέτας, κελυφωτό φιστίκι, λιαστή ντομάτα, ελιά και σάλτσα ροδιού και ο μαύρος μπακαλιάρος του Roy, μαριναρισμένος με miso και mirin, σάλτσα teriyaki και ρύζι ατμού, συνοδεύονται από νέες εμπνεύσεις με το ιδιαίτερο ελληνο-εξωτικό στιλ του σεφ. Ανάμεσά τους οι κεφτέδες από φρέσκο ελληνικό μπλε καβούρι σε τραγανό μείγμα panko, με μυρωδικά και αγιολί, κι ένα tiradito τόνου μαριναρισμένο σε φρούτα του πάθους.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 7
Η ζηλευτή βεράντα του «Sense»

Στρατηγικό σημείο ρεμβασμού στην Ακρόπολη, το «Sense» του «AthensWas», έχει το ατού ενός πανοραμικού κάδρου από το Λυκαβηττό μέχρι την Πύλη του Αδριανού, ενώ πιάτα όπως τα γεμιστά με ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες και πιπεριές σε αφρό, αρτυμένα με λογιών λογιών μυρωδικά που σερβίρονται με χειροποίητο κατσικίσιο γιαούρτι, τα comfort γιουβαρλάκια σφυρίδας με ντελικάτη κακαβιά αχινού και το ριζότο αλά πολίτα αποτυπώνουν την πολύ ενδιαφέρουσα μοντέρνα ματιά του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου στην ελληνική κουζίνα.

Αν πάλι θέλετε ένα urban chic hangout με comfort γεύσεις with a twist, έμφαση στις πρώτες ύλες και υγιεινό προσανατολισμό, το «Αrt Lounge» σας περιμένει στον 7ο όροφο του πολύ στιλάτου «New Hotel», στην Φιλελλήνων με… ανοικτούς ορίζοντες κι ένα μενού με ευρεία ματιά, όπου θα συναντήσετε από σολομό gravlax με πουρέ μάνγκο και κριθαρότο με σιγοψημένο χοιρινό, λιαστή ντομάτα, φέτα και λεμόνι μέχρι την χαρακτηριστική αγαπημένη τριπλέτα των μίνι burgers από Black Angus.

Σε μοντέρνους τόνους κινείται και η κουζίνα του ξενοδοχείου «Metropolis Roof Garden», παίζοντας μεταξύ της Ελλάδας και της ευρύτερης Μεσογείου. Στον 10ο όροφο του «Electra Metropolis», στην Μητροπόλεως, έχει το ατού ενός τρομερού πανοραμίκ της πόλης – τον Παρθενώνα νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα τον πιάσεις. Καθίστε στην βεράντα, χορτάστε θέα και μην παραλείψετε τα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα επιδόρπια.

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 8
Το ριζότο αλά γεμιστά του «Οlive Garden»

Είναι και το «Οlive Garden», στην κορυφή του ξενοδοχείου «Τitania», όπου δειπνεί κανείς με Ακρόπολη και Λυκαβηττό σε πρώτο πλάνο και easy listening μουσικές να του χαϊδεύουν τ’ αφτιά. Εκεί ο executive chef Χρήστος Τζιλήρας προτείνει μια σειρά από καλοκαιρινά πιάτα βασισμένα σε ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα. Μια ελληνική «καρμπονάρα» με σύγκλινο, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, ψητό σκόρδο και αβγό αχυρώνα, λόγου χάρη, ένα ψητό φαγκρί με ελληνικό μαρούλι και σπαράγγια της θάλασσας αβγολέμονο ή τα παϊδάκια από αρνίσια νεφραμιά που συνοδεύονται από καπνιστή μελιτζάνα με ψητό σκόρδο, πράσινα σπαράγγια και σάλτσα με πετιμέζι, θυμάρι και βαλσάμικο.

Ο «Dionysos», τώρα, έχει από την πολυτελή του αίθουσα την πιο καρτποσταλική θέα του Παρθενώνα, η οποία έχει αποτυπωθεί σε εκατομμύρια φωτογραφίες που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Το μενού του έχει ελληνική καρδιά, που χτυπάει σε ρυθμό ντολμάδων με αμπελόφυλλο αβγολέμονο, μουσακά, ψητού αρνιού γάλακτος με πουρέ λευκής μελιτζάνας, λεμονάτου κοτσιού αρνιού με πατάτες και αβγολέμονο... Έχει όμως και πιο μοντέρνα θεματολογία: μαύρο κριθαράκι θαλασσινών σε ζωμό γαρίδας και ντοματίνια κονφί, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με λούντζα Μυκόνου και νιόκι πατάτας, φαγκρί σεβίτσε με μεσογειακά αρωματικά και μουσακάς γαρίδας με σάλτσα καραβίδας και λάδι βασιλικού.

Τέλος, για κλασικές γεύσεις ελληνικής παράδοσης, η ταράτσα της «Στροφής» είναι μια καλή επιλογή σε τετ α τετ με τον Παρθενώνα – τα ακριανά τραπέζια γίνονται ανάρπαστα από πολύ νωρίς και τριγύρω ακούς όλες τις γλώσσες. Δεν θα αργήσουν να καταφτάσουν χωριάτικη, κεφτεδάκια, μουσακάς στο πήλινο, κατσικάκι στη λαδόκολλα κι άλλα πολλά.

Bites, κοκτέιλ και άπλετη θέα

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 9
Και σούσι πλέον στο «Above»

Εκτός του να καθίσετε για ένα πλήρες δείπνο, τυλιγμένοι από νυχτερινή Αθήνα, στο «Above», στον 9ο όροφο του «Wyndham Grand Athens», μπορείτε να δοκιμάσετε τα ανάλαφρα bites του καινούργιου sushi bar, καθισμένοι κάτω από τις ξύλινες πέργκολες, δίπλα στην εντυπωσιακή πισίνα-καταρράκτη. Ανάμεσα στις προτάσεις του, θα συναντήσετε ceviche τόνου με θυμάρι και μέλι, σολομό με passion fruit, τσίλι και κόλιανδρο, california rolls με crab stick και avocado κ.ά., τα οποία μπορείτε κάλλιστα να συνδυάσετε με κάποιο από τα καλοκαιρινά signature cocktails του χώρου.

Ξέγνοιαστη, με χαρούμενα vibes κι ένα φοβερό γκρο πλαν της Ακρόπολης, η ταράτσα του πολύ δημοφιλούς «Couleur Locale» είναι καλοκαιρινό must. Η λίστα των κοκτέιλ, πατώντας σε σύγχρονες τεχνικές, παίζει με ποτά και λικέρ από όλο τον κόσμο: από ένα Zombie και μια Mezcalita μέχρι ένα Kaimaki Fizz που μοσχοβολάει μαστίχα και βύσσινο. Όσο για την γευστική του πλευρά έχει finger food, σαλάτες, μπέργκερ και πίτσα (σερβίρονται από τις 6 μ.μ. και μετά).

Σε ποιες ταράτσες θα δειπνήσεις με θέα την Ακρόπολη; - εικόνα 10

Σε προνομιακό spot με μαγική θέα στον ιερό βράχο και στα Αναφιώτικα – ζωντανή καρτ ποστάλ – και το «Thea Terrace» στον έβδομο όροφο του «Central Hotel», όπου θα βρείτε και ποικιλία από μεζεδάκια, αλλά και μεσογειακές/διεθνείς γεύσεις, από σαλάτες και ζυμαρικά μέχρι μπέργκερ, rib eye και φιλέτο σολομού. Το μενού έχει επιλογές για όλους, ενώ αξίζει να ανακαλύψετε πέρα από τα κλασικά κοκτέιλ και τα signature, τα οποία υπογράφει ο πολύ ταλαντούχος Αλέξανδρος Γκικόπουλος.

Ένα ακόμη προικισμένο και ιδιαίτερα φιλόξενο roof top είναι αυτό του «1899 Roof» στο καινούργιο ξενοδοχείο «AD Luxury Rooms & Suites», λίγα μόλις μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης: η θέα σου κόβει την ανάσα. Στο μενού, σας περιμένουν προσεγμένα σνακ και casual προτάσεις διαφόρων αποχρώσεων, ξεκινώντας από ωραίες χειροποίητες πίτες και τυριά από το Τυροκομείο Κωσταρέλου και προχωρώντας σε quesadillas και club sandwich. Εκτός από ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί μπορείτε κάλλιστα να κατευθυνθείτε και προς κάποια από τις μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες που προτείνουν –είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.

Όσο για το χαλαρό, νεανικό «La Vista Optimista», το λέει και το όνομα, αποκαλύπτει μια από τις ομορφότερες βίστες της πόλης. Στο roof top του ξενοδοχείου «Lotus Center», πάνω από το πολύβουο πήγαινε-έλα της Ερμού, σερβίρεται ένα value for money μενού με την επιμέλεια του Δημήτρη Παπαζυμούρη (Cucina Caruso): λουκουμάδες με καρδιά από μανούρι με μέλι και δύο ειδών σουσάμι, spring rolls μουσακά, και κεφτεδάκια al Caruso με σπέσιαλ τηγανητές πατάτες και δύο σάλτσες (γλυκόξινη ντομάτα και γιαούρτι)…

Περισσότερες πληροφορίες

Διόνυσος Zonar's

Ροβέρτου Γκάλλι 43, Ακρόπολη
  • Εστιατόρια

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Στροφή

Ροβέρτου Γκάλλι 25, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Olive Garden (The)

(ξεν. «Titania») Πανεπιστημίου 52, κέντρο
  • Εστιατόρια

Ορίζοντες Λυκαβηττού

Αριστίππου 1, Λόφος Λυκαβηττού
  • Εστιατόρια

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Kuzina

Αδριανού 9, Θησείο
  • Εστιατόρια

Thea Terrace Bar

(ξεν. «Central Hotel») Απόλλωνος 21, κέντρο
  • Εστιατόρια

Art Lounge

(ξεν. «New») Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Couleur Locale

Νορμάνου 3 (εντός στοάς), Μοναστηράκι
  • Bars

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Metropolis Roof Garden

(ξεν. «Electra Metropolis Athens») Μητροπόλεως 15, κέντρο
  • Εστιατόρια

Sense

(ξεν. «AthensWas») Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.