Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις;

Διαβάστε για το arty, γκουρμέ, παρεΐστικο στέκι του Άρη Βεζενέ που ανανεώνει το σκηνικό των εξόδων μας.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; Birdman

Διαβάστε για το arty, γκουρμέ, παρεΐστικο στέκι του Άρη Βεζενέ που ανανεώνει το σκηνικό των εξόδων μας με yakitori και beef nigiri και εξαιρετικά ποτά.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 1
Ο Άρης Βεζενές, δημιουργός του «Birdman»

Αυτό το διαμπερές μακρόστενο μαγαζί με τις δύο εισόδους έχει σπέσιαλ ενέργεια. Μια τεράστια μπάρα από δρυ, που προβάλλει τόσο όμορφα τους ρόζους και τα νερά της που σε κάνει να θέλεις να τη χαϊδεύεις συνέχεια, καταλαμβάνει διαγώνια σχεδόν ολόκληρο το στενόμακρο «Birdman», ο κόσμος κάθεται στις άνετες «ψηλοτάκουνες» καρέκλες, σερβιτόροι και σεφ κινούνται διαρκώς ακουμπώντας πια­τάκια με φαγητό και ποτήρια με ποτό, η μουσική (μπλουζ, τζαζ, ροκ, παλιά latino και αφρικάνικα) ακούγεται χαμηλόφωνα, σαν να παίζει από το διπλανό δωμάτιο.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 2
Στο ντεκόρ μεγάλη γκάμα βιβλίων μαγειρικής για περίεργους foodies, memorabilia και εξαιρετικά spirits.

Η ατμόσφαιρα είναι cool, έχει γλύκα· άλλοι σιγομιλούν κι άλλοι τιτιβίζουν, μοναχικοί, ζευγάρια, ντουέτα φίλων, τετράδες, άλλοι casual κι άλλες με χρυσοκόκκινες στολές, Έλληνες κυρίως αλλά και Γιαπωνέζοι. Είναι ποτάδικο, cocktail bar, μεζεδοπωλείο, tapas bar, sushi bar ή εστιατόριο, το «Birdman» του Άρη Βεζενέ που άνοιξε πριν από πέντε ημέρες μεταξύ των οδών Σκούφου και Βουλής; Όλα αυτά μαζί συνθέτουν κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε δει στην Αθήνα, καθώς ο υπότιτλος Japanese pub δηλώνει μια ιδιαιτερότητα που συνδυάζει την κουλτούρα των yakitori και των izakaya restaurants του Τόκιο σ’ ένα ξεχωριστό fusion με το δυτικού στιλ bar-restaurant. «Μου αρέσουν πολύ μαγαζιά σαν το yakitori “Torishin” στη Νέα Υόρκη με αστέρι Michelin, καθώς και άλλα παρόμοια στο Λος Άντζελες. Το “Birdman” έχει επιρροές από αυτά και βάζει αντίστοιχα υψηλούς στόχους, συνδυάζοντας το στιλ των yakitori με τη neck to tail φιλοσοφία του “Vezene” και τα σπέσιαλ σιτέματα των κρεάτων μ’ ένα ποτάδικο που διαθέτει μια πολύ ψαγμένη κάβα με εξαιρετικά ποτά», μου λέει ο ίδιος.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 3
Yakitori με καρδιές και μπούτι κοτόπουλο

Yakitori σημαίνει σουβλάκι από κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα, αλλά από κει και πέρα η γκουρμέ προσέγγιση του είδους προχωρά σε εξειδικευμένες κοπές και ποιοτική πρώτη ύλη (τα κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής, βιολογικά σ’ ένα ειδικό project με τα Αγροκτήματα Κρήτης «Μανωλιτσάκης»). Στο «Birdman» σερβίρουν αυτήν τη στιγμή έξι διαφορετικές κοπές, από μπούτι και φτερά μέχρι τραγανή πέτσα και chicken oysters blade (το πιο τρυφερό, γευστικό και σπάνιο κομμάτι του κοτόπουλου). Ξεκίνησα το τσιμπολόγημά μου με φανταστική tempura από στήθος, πολύ νόστιμη και ασυνήθιστα ζουμερή.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 4
Nigiri με Wagyu beef

Κατόπιν γεύτηκα ευγενώς dirty μπούτι με φλούδα λεμονιού confit, κόκορα (χυμώδη, γευστικότατα, με κριτσανιστή και μελωμένη πέτσα), καθώς και καρδιές. «Σύντομα θα προσθέσουμε γλυκάδια και νεφράκια αρνιού, που θα δώσουν ελληνικό χρώμα», μου λέει ο Άρης Βεζενές και συμπληρώνει: «Έχουμε επίσης μια πολύ ειδική κατηγορία nigiri χωρίς ψάρι, με μια γκάμα διαφορετικών κοπών Wagyu beef, για να κάνει κανείς και συγκριτική γευσιγνωσία». Τρώω μια λεπτή φλογισμένη φετούλα flank με άφθονο ενδομυϊκό λίπος και χαίρομαι την ένταση της νοστιμιάς της πάνω στο βομβίδιο του ρυζιού, φτιαγμένου εξαιρετικά από τον σεφ Takaaki Otsuka, αλλά και ένα tataki βοδινού τρυφερό σαν βούτυρο με γλυκό umami σάλτσας ponzu με τρούφα και τσίλι.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 5
O sushi chef Takaaki Otsuka.

Το τρώγειν και πίνειν εδώ ακολουθεί αργούς ρυθμούς, σαν ιεροτελεστία. Σε ψήνει και το ότι κάθεσαι στην μπάρα (ή στον γιαπωνέζικο χαμηλό καναπέ) αλλά και ο vinyl ήχος της μουσικής που σε ηρεμεί. Παίρνεις τη λίστα των ποτών και χάνεσαι μέσα με σπέσιαλ γιαπωνέζικα, ταϊβανέζικα, σκοτσέζικα και ιρλανδέζικα ουίσκι, σάκε, τζιν, βότκα και ρούμια διαφόρων προελεύσεων. Το βάρος πέφτει στα straight ποτά. Υπάρχει, όμως, μόνο εδώ στην Αθήνα, ξηρή Asahi Draft μπίρα που ταιριάζει πολύ με το φαγητό και μερικά κλασικά και μη κοκτέιλ.

Ζητάω το Negroni και χειροκροτώ νοερά καθώς δοκιμάζω την πολύ σοφιστικέ, γλυκόπικρη δική τους συνταγή. Ο πάγος δεν λέει να λιώσει, μοιάζει με κομμάτι γυαλιού από την Ανταρκτική κι εγώ σκέφτομαι ότι το «Birdman» καινοτομεί σε ένα ωραίο γήπεδο χαλαρής, γκουρμέ, παρεΐστικης ευωχίας που σφραγίζεται από το τσιμπολόγημα μετά εξαιρετικών ποτών. Ο συνδυασμός ποιότητας-τιμής είναι πολύ δυνατός και σου δίνει τη δυνατότητα να το επισκέπτεσαι συχνά και να το κάνεις στέκι σου, είτε για έναν-δυο μεζέδες και ποτό στα γρήγορα είτε για πιο long trip εμπειρίες, ξεκινώντας από νωρίς το απόγευμα την after office αλεγκρία με φίλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Birdman

Βουλής 35, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.