Γευστικές εξελίξεις στην παραλιακή

Έχει αρχίσει ο πυρετός της ανανέωσης στην αθηναϊκή ριβιέρα, με καινούργια εστιατόρια και ανακαινίσεις γνωστών ονομάτων, και τη θάλασσα να γεμίζει το κάδρο.

Γευστικές εξελίξεις στην παραλιακή

Έχει αρχίσει ο πυρετός της ανανέωσης στην αθηναϊκή ριβιέρα, με καινούργια εστιατόρια και ανακαινίσεις γνωστών ονομάτων, και τη θάλασσα να γεμίζει το κάδρο.

Γευστικές εξελίξεις στην παραλιακή - εικόνα 1
Για το μεγάλο τραπέζι του «Forty» πάνω στην προβλήτα… σφάζονται παλικάρια, που λέει ο λόγος.

Έρχονται ευτυχισμένες μέρες για την αθηναϊκή ριβιέρα, καθώς το πολυαναμενόμενο opening του «Four Seasons» στον Αστέρα της Βουλιαγμένης λειτουργεί ήδη ως αναπτυξιακός καταλύτης. Το ξενοδοχείο πρόκειται ν’ ανοίξει τον Μάρτιο του 2019, αλλά οι προνοητικοί παίκτες έχουν ήδη πλασαριστεί δίπλα στο κύμα δημιουργώντας καινούργια μαγαζιά. Η γοητευτική ακτογραμμή της πρωτεύουσας γίνεται ακόμη γοητευτικότερη, αφού ένα αγαθό εν ανεπαρκεία –το τρωγοπίνειν ρεμβάζοντας στην ακροθαλασσιά– το προσφέρουν πλέον αρκετά μαγαζιά. Ελπίζουμε δε, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, να γίνουν περισσότερα.

Το προοίμιο των εξελίξεων αποτέλεσε πέρυσι το «Forty», πίσω από τις ξαπλώστρες στη δεξιά πλευρά της πλήρως ανακαινισμένης φέτος πλαζ του Αστέρα. Οι πρώτες σκέψεις ήταν να βάλουν απλό φαγητό για την παραλία, ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης, όμως, είχε τη διαίσθηση να φτιάξει ένα μενού με ευρεία επιλογή πολύ καλών κρεάτων και το «Forty» έγινε πολύ γρήγορα και βραδινό, εκτός από all day spot. Η επαφή του με τη θάλασσα είναι ανεμπόδιστη, αλλά κορυφαίο είναι το μεγάλο τραπέζι πάνω στην προβλήτα. Φέτος ο Μαρκαδάκης δίνει μεγάλο βάρος στο oyster bar (εξαιρετικά τα στρείδια) και ετοιμάζεται μια εντυπωσιακή μαρμάρινη κατασκευή για την προβολή τους. Από το μοντέρνο μενού ξεχωρίσαμε το ταρτάρ τόνου για το γλυκό του umami, όπως και το ταρτάρ καβουριού, τα νιόκι με μανιτάρια και γκοργκοντζόλα και το flat iron steak.

Γευστικές εξελίξεις στην παραλιακή - εικόνα 2
Σχοινένια πλέγματα, μεταλλικά φωτιστικά-καμπάνες, κυματιστοί καναπέδες φτιάχνουν ιδιαίτερο σκηνικό στο «Nice ’n’ Easy Seaside».

Εκεί, στην Astir Beach παίρνει το χρίσμα της αθηναϊκής ριβιέρας αυτό το καλοκαίρι το «Nice ‘n’ easy» του Δημήτρη Χριστοφορίδη και του σεφ Χρήστου Αθανασιάδη, με ένα προσεγμένο ολοήμερο concept στιλάτου beach life. Από φρέσκους χυμούς και υγιεινά (εντάξει, καμιά φορά και πιο… αμαρτωλά) σνακ παραλίας μέχρι δείπνο σ’ ένα εντυπωσιακό boho chic εστιατόριο πάνω στην αμμουδιά.

Η πολυσυλλεκτική κουζίνα του «Nice ’n’ Easy Seaside», συντονισμένη με τις σύγχρονες τάσεις, με έμφαση στα βιολογικά υλικά, κι αρκετά πιάτα χορτοφαγικά/χωρίς γλουτένη, εξελίσσει την trademark φιλοσοφία του δραστήριου διδύμου με καλοφτιαγμένο σούσι, ανάλαφρο, αρωματικό σεβίτσε λαβράκι σε leche de tigre με ροδάκινο, δροσερά tacos με ταρτάρ τόνου, γκουακαμόλε και λάιμ, ένα φανταστικό μεδούλι με σάλτσα ponzu και τραγανά κράκερ. Ωραία έκπληξη το μπανόφι σαν… παραλία.

Γευστικές εξελίξεις στην παραλιακή - εικόνα 3
Το καινούργιο μπαρ «Umi» στο «Matsuhisa Athens» προσθέτει έξτρα πόντους στο πιο-κοσμοπολίτικο-δεν-γίνεται σκηνικό.

Κλασικός προορισμός για τους λάτρεις του fusion ιαπωνισμού του Νobu, το «Matsuhisa Athens» επέστρεψε δυναμικά με τον νέο του σεφ Νίκο Σκαμνάκη («εσωτερική» μεταγραφή από τη Μύκονο) και τον sushi chef Τόνυ Βρατσάνο σε μεγάλα κέφια. Με ένα σερί πιάτων σαν το ντελικάτο ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας με χαβιάρι, πουρέ σκόρδου και κρεμμύδι, το φοβερό chu torro και το εξαιρετικό μαγιάτικο με jalapeñο, η κουζίνα είναι σε μια από τις καλύτερες φάσεις της και το καινούργιο μπαρ «Umi», τριγυρισμένο σχεδόν από θάλασσα, με το που σουρουπώνει φωτίζεται προσθέτει έξτρα πόντους.

Γευστικές εξελίξεις στην παραλιακή - εικόνα 4
Boho-chic στιλ και μοντέρνα κουζίνα πάνω στη θάλασσα στο «Krabo».

Λίγο πιο κει, τώρα, στον άγνωστο στους πολλούς πολύ όμορφο κόλπο Ζώσκα στο Καβούρι, η οικογένεια Αγιοστρατίτη (ξενοδοχείο «Margi») δημιούργησε το «Krabo». Άπλωσε αμφιθεατρικά ξαπλώστρες και ομπρέλες και στο πιο ψηλό σημείο έστησε το bar restaurant με ξύλινες ντιζαϊνάτες πολυθρόνες και στιλ boho chic – καλύτερο σημείο τα τραπέζια μπροστά από τη βασική βεράντα, για ν’ ακουμπάς τα πόδια σου στην άμμο. Ο σεφ του «Margi» Παναγιώτης Γιακαλής έχει δημιουργήσει μαζί με τον Δημήτρη Γουβιανάκη μια πολύ μοντέρνα κουζίνα που παίζει πολύ με τα θαλασσινά αλλά αγαπάει και το κρέας. Το πρωτότυπο κριθαρότο με καβούρι μαγειρεμένο στο ζωμό του έχει βαθιά νοστιμιά και οι γαρίδες –ψητές ή σε μορφή burger– έχουν πολύ γραμμένη γεύση. Βρίσκεις επίσης, δημοφιλείς κοπές Black Angus (rib eye, T-bone, tomahawk) αλλά και μπριζολάκια μαύρου χοίρου και κοτόπουλο ταντούρι.

Γευστικές εξελίξεις στην παραλιακή - εικόνα 5
Στο «Αγορά Riviera» το πολυσυλλεκτικό μενού περιλαμβάνει και ωραία πιάτα με θαλασσινά.

Πάντα στο Καβούρι, αλλά στην άλλη μεριά του κόλπου, το δημοφιλές «Αγορά Select» απέκτησε αδελφάκι, το «Αγορά Riviera», από τις κατάλευκες neo-pop βεράντες του οποίου χαζεύεις το ηλιοβασίλεμα. Ολοκαίνουργιο εστιατόριο που αναβαθμίζει με τη σειρά του αυτή την πλευρά της ακτής. Στο πληθωρικό μενού βρίσκεις μεταξύ άλλων: μια θεαματική σαλάτα με καρπούζι, κινόα, φέτα και βασιλικό, πολύ καλές μυρωδάτες γαρίδες σοταρισμένες με μαστίχα και λάιμ, φρέσκα πελαγίσια ψάρια, πολλές κοπές κρεάτων αλλά και πλούσιο burger με αρνίσιο κιμά και τυρί chevre. H σοκολατόπιτα με ωραία τραγανίσματα είναι μέσα σ’ αυτά που αξίζει να χαρείς.

Περισσότερες πληροφορίες

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Αγορά Select

Χ. Μέξη 8 & Βεντήρη 9, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.