Από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις της γευστικής σκηνής της πόλης, ο «Βασίλαινας» έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο. Κοντεύοντας τον έναν αιώνα ιστορίας, γοητευτικός όσο ποτέ, με κλάση απ’ τα παλιά, μητροπολιτική αύρα και σύγχρονο πνεύμα, αυτήν τη μεγάλη διαδρομή του την αποτυπώνει στη γευστική φιλοσοφία του: εδώ το fine dining είναι καρυκευμένο με τη γλυκιά θαλπωρή του οικείου, ελληνικό, βαθιά νόστιμο, ανοιχτόκαρδα δημιουργικό.
Και αυτήν την εποχή είναι και open air. Τώρα που οι τζαμαρίες και η οροφή της πρασιάς έχουν εξαφανιστεί, το φαγητό σου το χαίρεσαι στο περιποιημένο μικρό κηπάκι με τις μυρτιές, τα δεντρολίβανα και τους βασιλικούς. Με το μέσα και το έξω να γίνονται ένα, το εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα, που έχει πολλά Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στο ενεργητικό του, με το 2018 να μην αποτελεί εξαίρεση, κερδίζει έξτρα πόντους στο εγχειρίδιο θερινής καλοπέρασης των Αθηναίων.
Ο ταλαντούχος σεφ Μάνος Γαρνέλης έχει κεντήσει στο καλοκαιρινό μενού πολλές ωραίες ιδέες που ακτινοβολούν ελληνικότητα, όπως η θαυμάσια σφυρίδα με αγκινάρες αλά πολίτα, οι πρωτότυποι λαχανοντολμάδες με λάχανο σαβόι και κιμά από κόκορα σε σάλτσα από το ζωμό του, με ντομάτα και λάιμ, η δροσερή σαλάτα με φράουλες, λούτζα και ξινοτύρι, η κλειστή πίτα με χειροποίητο φύλλο και κατσικάκι Βόνιτσας και ο τόνος με καπνιστή μελιτζάνα σε σάλτσα με μέλι και άγριο σκόρδο. Η σομελιέ Μαρία Δελίτσικου, η οποία έχει στη διάθεσή της εκατόν ογδόντα ετικέτες –κατά κύριο λόγο από τον ελληνικό αμπελώνα– από την εντυπωσιακή walk-in κάβα που δεσπόζει στη σάλα, κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ξεχωριστή ενορχηστρώνοντας ιδιαίτερα pairings για όλα τα βαλάντια και η pastry chef Μαρία Καπερώνη αναλαμβάνει τη γλυκιά επίγευση με φρέσκες φράουλες με μαρέγκες, λέμονγκρας και παγωτό αρμπαρόριζα, χαλβά με παγωτό μύρτιλο και bitter σοκολάτα με παγωτό χαμομήλι.
Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, www.vassilenas.gr