Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση

Θα ψιλοκόψουν τις συκωταριές, τα λαχανικά και τα χορταρικά τους, θα χτυπήσουν αβγολέμονο και θα σας περιμένουν. Και δίπλα στη θεσμική αναστάσιμη σούπα-βάλσαμο θα βάλουν ο καθένας τα δικά του.

Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση

Θα ψιλοκόψουν τις συκωταριές, τα λαχανικά και τα χορταρικά τους, θα χτυπήσουν αβγολέμονο και θα σας περιμένουν. Και δίπλα στη θεσμική αναστάσιμη σούπα-βάλσαμο θα βάλουν ο καθένας τα δικά του.

Σε ταβέρνες και εστιατόρια

«Ορίζοντες Λυκαβηττού»

Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση - εικόνα 1

Σκαρφαλωμένοι στον πιο ψηλό λόφο της πόλης, οι «Ορίζοντες» είναι ιδανικοί για να δείτε τον ουρανό να γεμίζει βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης, με την πόλη να απλώνεται μπροστά σας σαν χαλί. Στο πλούσιο γιορτινό μενού (€45/άτομο) με την υπογραφή του Μίλτου Αρμένη σας περιμένουν εκτός από μια… στοργική μαγειρίτσα, μια κοτόπιτα με ντιπ γιαουρτιού, τραχανότο με χωριάτικο λουκάνικο σαν σπετζοφάι, πράσινη σαλάτα και αρνίσιο κότσι με μυρωδικά και πατάτες Νάξου. Γλυκό επιστέγασμα, ένα σεμιφρέντο λεμόνι με κραμπλ λευκής σοκολάτας.


«Μπεμπέκα»

Αν ο καιρός είναι καλός, στη γλυκιά ταβέρνα του Χαλανδρίου θα στρώσουν κι έξω στη νοσταλγική αυλή τους. Βουτήξετε το κουτάλι στη μαγειρίτσα κι αν θέλετε και κατιτί παραπάνω, συμπληρώστε με μια πράσινη σαλάτα με ανθότυρο, σουσάμι, πασατέμπο και κρέμα από βαλσαμικό ξίδι ή ένα χορταστικό τυροπιτάρι με γραβιέρα Ρούμελης.


«Μαύρο Πρόβατο»

Οι πιο τυπικοί θα εμφανιστούν μετά το «Χριστός ανέστη», αλλά αν ανήκετε στους ανυπόμονους, στο μαγαζί των Μελισσίων δεν θα σας κακοκαρδίσουν: το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξουν από τις 8 μ.μ. με τη μαγειρίτσα έτοιμη – και μαζί σαρμαδάκια, κοκορέτσι και αρνάκι. Η ομάδα της κουζίνας θα βρίσκεται στις επάλξεις μέχρι τις 2 π.μ.


«Μαγικές Κατσαρόλες»

Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση - εικόνα 2

Το εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου ρίχνει κι εκείνο στη μαρμίτα του ψιλοκομμένη συκωταριά, κρεμμυδάκι κι άνηθο κι ετοιμάζεται να στρώσει δύο φορές τραπέζι: οι βιαστικοί μπορούν να ξεκινήσουν από τις οκτώ, και θα δώσουν τη θέση τους στις 11.30 μ.μ. σε εκείνους που θα έρθουν για τη σούπα τους μετά την Ανάσταση. Στην ειδική κάρτα (επιλέγετε ελεύθερα, με ελάχιστη κατανάλωση € 30 χωρίς το κρασί) θρακιώτικοι τζιγεροσαρμάδες, γαρδούμπα με γλυκάδια λεμονάτη στο φούρνο, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, κατσικάκι Ανωγείων φρικασέ με μαρούλια και αντίδια, αρνάκι Νάξου με πατατούλες στη γάστρα κ.ά.


«Αρκαδία»

Στη ζεστή, καθησυχαστικά old fashioned σάλα του ελληνικού εστιατορίου στου Μακρυγιάννη, ακριβώς απέναντι από το μετρό της Ακρόπολης, θα σας περιμένουν μετά την Ανάσταση με μυρωδάτη αβγοκομμένη μαγειρίτσα καθώς και διάφορες σαλάτες, παραδοσιακό αρνάκι φούρνου και τα απαραίτητα κόκκινα αβγά.


«Κούβελος»

Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση - εικόνα 3

Τη μαγειρίτσα τους, αν ο καιρός το επιτρέπει, θα τη χαρείτε στην κουκλίστικη αυλή στο Κουκάκι, που είναι γεμάτη δέντρα και λουλούδια. Στη συνέχεια θα αναλάβουν τα κρέατα (από τη Φάρμα Γκαραβέλα στον Αλμυρό Βόλου), που θα σερβίρονται και την ημέρα του Πάσχα και τη Δευτέρα. Αρνί στο λαδόχαρτο, ρουμελιώτικο κοκορετσάκι, κατσίκι στη γάστρα, χανιώτικη κρεατότουρτα...


«Balcony»

Το ελληνικό εστιατόριο στη συμβολή Βεΐκου & Δημητρακοπούλου το βράδυ της Ανάστασης θα έχει τα extras του, κι έτσι, με τον κατάλογο με τις κλασικές προτάσεις της κουζίνας να ισχύει κανονικά, θα έχετε την ευκαιρία εκτός από μια αχνιστή μαγειρίτσα με μανιτάρια να δοκιμάσετε και ένα γιορτινό έδεσμα με βορειοελλαδίτικο αέρα, ήτοι καβαλιώτικους τζιγεροσαρμάδες.


«Τier et Τout»

Παράδοση σε μοντέρνο περιβάλλον: στο γνωστό στέκι του Νέου Ψυχικού: για το Μ. Σάββατο ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης προτείνει ένα μενού για δύο που ξεκινά με μαγειρίτσα, συνεχίζει με μια σαλάτα με ντοματίνια, μους τυριών και κάπαρη (ανά δύο άτομα) και για τη συνέχεια, σας καλεί να επιλέξετε ανάμεσα σε μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας, και αρνίσιο κότσι με τσακιστή πατάτα φούρνου. Για επιδόρπιο, ένα κόκκινο αβγό με μους βανίλιας και αλμυρή καραμέλα (€ 35 ανά άτομο).

Στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

«GB Roof Garden»

Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση - εικόνα 4

Ατμόσφαιρα αριστοκρατικά κλασική, Ακρόπολη σε ένα από τα καλύτερα πλάνα που μπορείς να πετύχεις στην Αθήνα και παραδοσιακή μαγειρίτσα με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Στο rooftop της «Μεγάλης Βρεταννίας» ακολουθούν μια σειρά από μεζεδάκια (κοκορέτσι, τζιγεροσαρμαδάκια, γαρδουμπάκια και πράσινη σαλάτα), καθώς και κοτολέτες από αρνάκι στη σχάρα με ρεβίθια πουρέ, καπνιστή μελιτζάνα και τερίνα λαχανικών. Η ώρα του επιδορπίου θα φέρει μια μπάρα φουντουκιού με cremeux σοκολάτας γάλακτος αρωματισμένη με λεμόνι και παγωτό κονιάκ, με το αναστάσιμο δείπνο να κλείνουν καφές ή τσάι, τσουρέκι και κόκκινα αβγά (€ 75 το άτομο)


«Tudor Hall»

Στο πολυτελές εστιατόριο του «King George» που έχει γραμμένη στην ούγια την αρχοντιά της παλιάς Αθήνας, το αναστάσιμο μενού ξεκινά με μαγειρίτσα αβγολέμονο, για να συνεχίσει με ψητό κοκορέτσι και γαρδουμπάκια με δροσερή σαλάτα, και να κάνει κρεσέντο με ψητό αρνάκι και παϊδάκι στη σχάρα αγκαζέ με ροδοψημένες πατάτες με θυμάρι. Το επιδόρπιο, αχλάδι κονφί σε σοκολάτα 70% κακάο με cremeux καραμέλας και κρουτόν pain d’ epices, με καφέ ή τσάι, και τα απαραίτητα τσουρέκια και κόκκινα αβγά (€ 75 ανά άτομο)


«Βυζαντινό»

Στο διαχρονικό και ιδιαίτερα περιποιητικό εστιατόριο του «Hilton Athens», που βλέπει το κλασικό με σύγχρονη ματιά και χαζεύει τo πήγαινε-έλα της Βασιλίσσης Σοφίας από το τζάμι, το αναστάσιμο τραπέζι θα συνδυάζει την παραδοσιακή μαγειρίτσα με τον ατελείωτο μπουφέ σήμα κατατεθέν με τη λαμπρότητα της ημέρας (€ 55 ανά άτομο με δωρεάν πάρκινγκ)


«The Zillers»

Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση - εικόνα 5

Η βεράντα του εστιατορίου του ομώνυμου boutique hotel του κέντρου είναι ένα από τα καλύτερα… θεωρεία για το βράδυ της Ανάστασης, με μια θάλασσα από λαμπάδες να τρεμοπαίζουν χαρμόσυνα μπροστά στη Μητρόπολη των Αθηνών –ακριβώς από κάτω– με τα δρομάκια της Πλάκας και την Ακρόπολη για φόντο. Μαγειρίτσα και αρνί δηλώνουν το «παρών», χωρίς μενού όμως: εδώ προτιμούν το a la carte και μπορείτε να κινηθείτε ανάλογα με το γούστο και τη διάθεσή σας.


«Mythos by Divani»

Ένα ξεχωριστό παραθαλάσσιο αναστάσιμο δείπνο έχει να προτείνει το «Divani Apollon Palace & Thalasso» στη Βουλιαγμένη για όσους κάνουν Ανάσταση στα νότια προάστια. Αρχής γενομένης με μια παραδοσιακή μαγειρίτσα με μάραθο, θα περάσετε σε κοκορέτσι και γραβιέρα Κρήτης με κριτσίνια, αρνί ψητό με μπουκέτο φρέσκων λαχανικών, πατάτες φούρνου νέας σοδειάς, καθώς επίσης και καρδιές μαρουλιού με ρόκα, άνηθο, ραπανάκια, αβγό και φρέσκα κρεμμυδάκια. Για να γλυκαθείτε, θα υπάρχει γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, τσουρέκια και κουλουράκια της Λαμπρής ενώ δεν θα λείπουν και τα κόκκινα αβγά (€ 65 ανά άτομο, παιδιά 2-12 ετών € 30)


«The Winter Garden»

Φέτος ο πολύ ατμοσφαιρικός χώρος δίπλα στο lobby της «Μεγάλης Βρεταννίας» θα έχει κι εκείνος το αναστάσιμο δείπνο του. Στο μενού, μαγειρίτσα αβγολέμονο, πράσινη σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και λεμόνι, ψητό αρνάκι στη γάστρα με κουσκούς με φέτα και λιαστή ντομάτα, μελιτζάνα στα κάρβουνα και ψητές πατάτες και στο φινάλε αβγό σοκολάτας γάλακτος με φρούτα του δάσους και παγωτό βανίλιας, καφές και τσάι, τσουρέκι και κόκκινα αβγά (€ 55 το άτομο).


«La Suite Lounge»

Μαγειρίτσα: 18 αχνιστά ραντεβού με την παράδοση - εικόνα 6

Θα χαζέψετε την πόλη από ψηλά και τους πιστούς να κατεβαίνουν με το άγιο φως από το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη του Λυκαβηττού δοκιμάζοντας το αναστάσιμο μενού του κομψού εστιατορίου του «St. George Lycabettus», που τηρεί τις παραδόσεις με μαγειρίτσα, κατσικάκι σε κληματόβεργες, αρνάκι φρικασέ, κοκορέτσι ρουμελιώτικο κ.ά. (€ 45 το άτομο, παιδιά μέχρι 12 ετών € 10)


«Τhe Parliament»

Μαγειρίτσα σε ένα εστιατόριο με την αύρα του κλασικού και θέα στη Σταδίου: στον ημιώροφο του «ΝJV Athens Plaza» στο Σύνταγμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα σας περιμένει το πλούσιο δείπνο που έχει επιμεληθεί ο σεφ Νίκος Γιαννόπουλος. Η αναστάσιμη σούπα παρούσα και μαζί της αρνάκι γάλακτος, ελληνικά γλυκά και house wine. (€ 50 το άτομο, παιδιά μέχρι 12 ετών € 25)


«Malabar InHouse»

Το ζεστό εστιατόριο του «The Margi» γιορτάζει την ανάσταση με ένα μενού που κινείται στον άξονα της παράδοσης: την αρχή κάνει, προφανώς η μαγειρίτσα, για να δώσει τη σκυτάλη σε λαχανοντολμάδες αβγολέμονο και αρνάκι στο φούρνο με πατατούλες και, στο τέλος, σε ένα γαλακτομπούρεκο (€ 59 το άτομο). Για τους μικρούς της παρέας υπάρχει παιδικό μενού με κρέπες με ζαμπόν, τσένταρ και σος βελουτέ, ταλιατέλες με κιμά και παρμεζάνα και μια Margi cream (€ 29,50)


«Cafezoe»

H κουζίνα του μοντέρνου, άνετου εστιατορίου στο λόμπι του «Athenaeum InterContinental» τηρεί κι εκείνη το έθιμο με μαγειρίτσα και πολλών λογιών συνοδευτικά απλωμένα στο μπουφέ. Απεριόριστη κατανάλωση αναψυκτικών, μπίρας και house wine, κόκκινα αβγά και τσουρέκια. (€ 39,50 ανά άτομο).

Περισσότερες πληροφορίες

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Ορίζοντες Λυκαβηττού

Αριστίππου 1, Λόφος Λυκαβηττού
  • Εστιατόρια

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Κούβελος

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Αρκαδία

Μακρυγιάννη 27, Ακρόπολη
  • Εστιατόρια

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Balcony

Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Winter Garden City Lounge

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.