4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Nana Princess Κρήτη

Εκείνο που κάνει έναν σεφ να ξεχωρίζει ακόμη και ανάμεσα στην κορυφαία φυλή των 3άστερων, εκτός φυσικά από το εξαιρετικό φαγητό, είναι το concept που κρύβουν τα πιάτα του. Εκείνη η κεντρική ιδέα δηλαδή, που όταν είναι πετυχημένη και αποδίδεται σωστά ενθουσιάζει και η γεύση της σου μένει αξέχαστη. Το σκεφτόμουν με την πρώτη μπουκιά από τον μπακαλιάρο του 3άστερου Γερμανού σεφ Thomas Bühner που μαγείρεψε πρόσφατα μαζί με τον  Παύλο Κυριάκη σ' ένα 4hands στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" του εξαιρετικού ξενοδοχείου "Nana Princess" στη Χερσόνησο. Κι αυτό διότι αφιέρωσε μαεστρικά τη σπεσιαλιτέ του στις υφές των ψαριών, σερβίροντας σούπερ ντελικάτο μπακαλιάρο ψημένο με απόλυτη ακρίβεια sous vide, έτσι που η σάρκα του να εμφανίζεται  μαργαριταρένια και αλαβάστρινη, σφιχτή και καλογυμνασμένη, διακριτικά αλμυρή και όλο απαλότητα ∙ επάνω του, έπαιρνε σκυτάλη κοιλιά τόνου otoro που η σάρκα της ως γνωστόν λιώνει στο στόμα, σ΄ ένα αρμονικό  χέρι – γάντι συνταίριασμα τρυφεράδας, υπέρτατης απαλότητας και αίσθησης  υπαινιχτικού aldente. Τα ντελικάτα ψάρια ήρθαν σερβιρισμένα μ' ένα αφέψημα σαφράν μέσα σε dashi, ποίημα έντασης και νοστιμιάς.

Nana Princess Κρήτη

Το δεύτερο πιάτο που με έστειλε ήταν ο μπλε αστακός σερβιρισμένος σε διάφορες μορφές, ταρτάρ και ψητός. Η ιδέα γύρω από την οποία αναπτύχθηκε η σπεσιαλιτέ, ήταν η βουτιά στη θάλασσα και το ιώδιο του αρώματός της ∙ εκτός από τη γλύκα του αστακού, μια εξπρεσιονιστική σάλτσα φυκιών nori ακτινοβολούσε ιώδιο σε μια σοφιστικέ πικρούτσικη εκδοχή ως τέλειο συμπλήρωμα, και ένα πολύ ξεχωριστό al dente ριζότο γιαπωνέζικου ρυζιού μαγειρεμένο σε μια σχεδόν σιροπιαστή σάλτσα κοτόπουλου  - γαρίδας. Είχε προηγηθεί η γλύκα γαρίδων Κοιλάδας του Παύλου Κυριάκη σερβιρισμένη με τη δροσιστική οξύτητα κίτρινης ντομάτας, τη νοστιμάδα ενός virgin Bloody Mary, και τις πικάντικες τσιμπιές φύλλων γουασάμπι.

Nana Princess Κρήτη

Και το ίδιο το "Eternal Blue" όμως από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε σαφή γαστρονομικό προσανατολισμό. Το είχα διαπιστώσει από πέρυσι, αλλά ξαναδοκιμάζοντας την κουζίνα του σεφ Κωνσταντίνου Καραπαναγιώτη φέτος, διαπίστωσα το ψηλό της επίπεδο. Από τη φινέτσα ενός amuse bouche με espuma χελιού και pecan μέχρι τον εξαιρετικό αστακό με τη μοσχοβολιστή σάρκα και την ελαφριά, πολύ αρωματική μπισκ με τραγανή γλυκύτητα καρότου και εσπεριδοειδή. Αμ εκείνο το φαντεζί μπαρμπούνι τηγανισμένο στην εντέλεια έτσι που να ακτινοβολεί το άρωμα της ελληνικής ανωτερότητας, συνδυασμένο με πεντανόστιμη φίνα σάλτσα μπουγιαμπές, απαλή κρέμα κουνουπιδιού και τραγανιστή ζελατίνη με τραγανιστό φαγόπυρο, φυσάει. Στο menu degustation παίζουν και πιο fine comfort ιδέες σαν το μαύρο τραχανότο με ωραία και σωστά μαγειρεμένα θαλασσινά η το ξυνούτσικο βασιλικό καβούρι με πρωτότυπο παγωτό αγγουριού με σέλερι. Προάγγελος ενός άλλου σαν προεπιδόρπιο που συνδυάζει σορμπέ λεμονιού και λάιμ με ζωντανό χυμού βασιλικού.

Nana Princess Κρήτη

www.nanaprincess.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2024: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς στρώνουν τραπέζι στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, για να γευτούμε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές, στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
07/09/2024

Τα νέα εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν το καλοκαίρι στην Αθήνα

... και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν τους επόμενους μήνες.

Τέλος εποχής για τον Σωτήρη Κοντιζά σε 'Nolan' και 'Proveleggios'

Χωρίς τον δημοφιλή παρουσιαστή, σεφ και ρεστορατέρ πια το Nolanverse.

To 'World x11' στήνει ένα επικό "περίπου" brunch μαζί με το 'Overoll'

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου τα burgers του πρώτου συναντούν τα κρουασάν του δεύτερου.

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Κεντρικής Μακεδονίας

Απ’ τη Θεσσαλονίκη ως τη Νάουσα, τη Βέροια και τα ακριτικά χωριά των Σερρών, κι απ’ το Ξινό Νερό της Φλώρινας ως τη Σάνη, τη Βουρβουρού και τη Νικήτη της κοσμοπολίτικης Χαλκδικής, η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει στο πολυπρόσωπο τοπίοτηςς μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Ελάτε να τα γνωρίσουμε!

To "Hunkar" και η οθωμανική κουζίνα του Feridun Ugumu

Μία παλαιότερη κουβέντα με τον θρυλικό Τούρκο σεφ-πατρόν, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.