4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Nana Princess Κρήτη

Εκείνο που κάνει έναν σεφ να ξεχωρίζει ακόμη και ανάμεσα στην κορυφαία φυλή των 3άστερων, εκτός φυσικά από το εξαιρετικό φαγητό, είναι το concept που κρύβουν τα πιάτα του. Εκείνη η κεντρική ιδέα δηλαδή, που όταν είναι πετυχημένη και αποδίδεται σωστά ενθουσιάζει και η γεύση της σου μένει αξέχαστη. Το σκεφτόμουν με την πρώτη μπουκιά από τον μπακαλιάρο του 3άστερου Γερμανού σεφ Thomas Bühner που μαγείρεψε πρόσφατα μαζί με τον  Παύλο Κυριάκη σ' ένα 4hands στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" του εξαιρετικού ξενοδοχείου "Nana Princess" στη Χερσόνησο. Κι αυτό διότι αφιέρωσε μαεστρικά τη σπεσιαλιτέ του στις υφές των ψαριών, σερβίροντας σούπερ ντελικάτο μπακαλιάρο ψημένο με απόλυτη ακρίβεια sous vide, έτσι που η σάρκα του να εμφανίζεται  μαργαριταρένια και αλαβάστρινη, σφιχτή και καλογυμνασμένη, διακριτικά αλμυρή και όλο απαλότητα ∙ επάνω του, έπαιρνε σκυτάλη κοιλιά τόνου otoro που η σάρκα της ως γνωστόν λιώνει στο στόμα, σ΄ ένα αρμονικό  χέρι – γάντι συνταίριασμα τρυφεράδας, υπέρτατης απαλότητας και αίσθησης  υπαινιχτικού aldente. Τα ντελικάτα ψάρια ήρθαν σερβιρισμένα μ' ένα αφέψημα σαφράν μέσα σε dashi, ποίημα έντασης και νοστιμιάς.

Nana Princess Κρήτη

Το δεύτερο πιάτο που με έστειλε ήταν ο μπλε αστακός σερβιρισμένος σε διάφορες μορφές, ταρτάρ και ψητός. Η ιδέα γύρω από την οποία αναπτύχθηκε η σπεσιαλιτέ, ήταν η βουτιά στη θάλασσα και το ιώδιο του αρώματός της ∙ εκτός από τη γλύκα του αστακού, μια εξπρεσιονιστική σάλτσα φυκιών nori ακτινοβολούσε ιώδιο σε μια σοφιστικέ πικρούτσικη εκδοχή ως τέλειο συμπλήρωμα, και ένα πολύ ξεχωριστό al dente ριζότο γιαπωνέζικου ρυζιού μαγειρεμένο σε μια σχεδόν σιροπιαστή σάλτσα κοτόπουλου  - γαρίδας. Είχε προηγηθεί η γλύκα γαρίδων Κοιλάδας του Παύλου Κυριάκη σερβιρισμένη με τη δροσιστική οξύτητα κίτρινης ντομάτας, τη νοστιμάδα ενός virgin Bloody Mary, και τις πικάντικες τσιμπιές φύλλων γουασάμπι.

Nana Princess Κρήτη

Και το ίδιο το "Eternal Blue" όμως από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε σαφή γαστρονομικό προσανατολισμό. Το είχα διαπιστώσει από πέρυσι, αλλά ξαναδοκιμάζοντας την κουζίνα του σεφ Κωνσταντίνου Καραπαναγιώτη φέτος, διαπίστωσα το ψηλό της επίπεδο. Από τη φινέτσα ενός amuse bouche με espuma χελιού και pecan μέχρι τον εξαιρετικό αστακό με τη μοσχοβολιστή σάρκα και την ελαφριά, πολύ αρωματική μπισκ με τραγανή γλυκύτητα καρότου και εσπεριδοειδή. Αμ εκείνο το φαντεζί μπαρμπούνι τηγανισμένο στην εντέλεια έτσι που να ακτινοβολεί το άρωμα της ελληνικής ανωτερότητας, συνδυασμένο με πεντανόστιμη φίνα σάλτσα μπουγιαμπές, απαλή κρέμα κουνουπιδιού και τραγανιστή ζελατίνη με τραγανιστό φαγόπυρο, φυσάει. Στο menu degustation παίζουν και πιο fine comfort ιδέες σαν το μαύρο τραχανότο με ωραία και σωστά μαγειρεμένα θαλασσινά η το ξυνούτσικο βασιλικό καβούρι με πρωτότυπο παγωτό αγγουριού με σέλερι. Προάγγελος ενός άλλου σαν προεπιδόρπιο που συνδυάζει σορμπέ λεμονιού και λάιμ με ζωντανό χυμού βασιλικού.

Nana Princess Κρήτη

www.nanaprincess.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Hafu, το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά

Μετά την Επιστροφή των Τζεντάι, του Ροζ Πάνθηρα και του Batman, τώρα η επιστροφή του Μενού. Ο Σωτήρης Κοντιζάς επιστρέφει με ένα director's cut.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/06/2025

Αυτό το speakeasy resto-bar ίσως είναι η πιο δροσερή επιλογή για φαγητό και ποτό στην καρδιά της Αθήνας

Το Fellows στη "σκιά" του Πολεμικού Μουσείου προσφέρει έναν υπέροχο κήπο και πληθώρα επιλογών σε brunch, lunch, dinner και κοκτέιλ.

Πώς η ελληνική γαστροταβέρνα έγινε εξαγώγιμο είδος

Και πώς η επιτυχία της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό λειτουργεί ως μια καλή υπενθύμιση για τα καλοκαιρινά μας ταξίδια εντός συνόρων.

Πού τρώμε στην Πάρο και την Αντίπαρο τώρα

Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από μοντέρνες ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

Ρέμα Φλόγα: ο Γιάννης Λουκάκης ανάβει φωτιές στην Πάρο!

Η ομάδα του Άκρα μεταφέρει στην Παροικιά την επιτυχημένη συνταγή μιας ζωντανής κουζίνας της φωτιάς, του τόπου και της ημέρας και ταράζει ευχάριστα τα δεδομένα της εστιατορικής σκηνής του νησιού…

Πού να φας και να πιείς μετά το Cine Φλοίσβος

Μετά την απαραίτητη δόση κινηματογράφου αλλά και λίγο πριν από αυτή, κάνουμε καλοκαιρινή βόλτα σε αυτά τα μέρη.

Σ’ αυτό το rooftop εστιατόριο βλέπεις την Αθήνα αλλιώς

Και δοκιμάζεις ελληνική κουζίνα πειραγμένη, με τοπικά υλικά σε πιάτα που προσεγγίζουν την παράδοση με διάθεση ανατρεπτική.