Παγκόσμια μέρα τόνου: Είναι ο τόνος σας βιώσιμος;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τόνου εστιάζουμε στο ψάρι που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της συντριπτικά υψηλής ζήτησής του παγκοσμίως.

Τόνος

Πλούσιος σε πολύτιμα Ω3 λιπαρά, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12, μεταξύ άλλων, ο εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως τόνος έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε "θύμα" του διατροφικού του πλούτου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Έθνών, μεταξύ των επτά κύριων ειδών τόνου, το 33,3% των αποθεμάτων εκτιμάται ότι αλιεύεται σε βιολογικά μη βιώσιμα επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2016, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε να καθιερωθεί επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου (2 Μαΐου), κίνηση που υπογραμμίζει τη σημασία των πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν την υπεραλίευση και το οικολογικό της αντίκτυπο. 

Τόνος

Το πρόγραμμα του FAO για τον τόνο (Common Oceans Tuna project) έχει ως στόχο να διασφαλίσει την αλίευση τόνου σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2027. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος αποτελεί μέρος των προσπαθειών για μια πιο βιώσιμη αλιεία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια τόνοι τόνου και τονοειδών αλιεύονται ετησίως, αριθμός που μεταφράζεται στο 20% όλων των θαλάσσιων αλιευμάτων και πάνω από το 8% όλων των εμπορεύσιμων θαλασσινών παγκοσμίως. Με αυτό κατά νου, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο του τόνου στη βιώσιμη ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο τερματισμός της υπεραλίευσης είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η ζήτηση της αγοράς για τόνο εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ο Νομικός Σύμβουλος του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ευρέως γνωστή ως UNCLOS, η οποία έχει ενισχυθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη Βιώσιμη Αλιεία, τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα ιχθυαποθέματα, τις συστάσεις της Διάσκεψης αναθεώρησής της, τα ετήσια ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης για τη βιώσιμη αλιεία, καθώς και άλλες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επί του παρόντος, περισσότερες από 96 χώρες συμμετέχουν στη διατήρηση και διαχείριση του τόνου, του οποίου η ετήσια αξία μεταφράζεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ορισμένα σχετικά προγράμματα του FAO έχουν αρχίσει να δίνουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της υπεραλίευσης. Μπορούμε άραγε να είμαστε αισιόδοξοι για τον τόνο του αύριο;

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τρία spots για ιταλικές απολαύσεις με Lurisia

Το premium ιταλικό νερό των 'Αλπεων, με τη βραβευμένη φιάλη σε σχήμα φαναριού ανθρακωρύχου, είναι ο οδηγός μας για μερικές απ’ τις πιο φίνες γαστρονομικές στιγμές στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
31/05/2023

Στη Θηρασιά, για τα κρασιά του "Μικρά Θήρα"

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο οινοποιείο, στο μικρό νησί-αντικατοπτρισμό της Σαντορίνης.

Στον κήπο του "Nikkei Floresta"

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κολωνακίου ανανεώνει χώρο και μενού, για ένα ακόμη αξέχαστο καλοκαίρι.

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "Ananias Rotisserie"

Στο διανθισμένο χάρτη με τις διαδρομές για κρεατοφαγικούς προορισμούς το εστιατόριο "Ananias Rotisserie" στο Μαρούσι προσφέρει στους λάτρεις του κρέατος μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Απόστολος Μούντριχας: "Το μυστικό της ζωής κρύβεται στο αμπέλι γιατί σου μαθαίνει να έχεις υπομονή"

Ο Απόστολος Μούντριχας μάς μιλά για την οινική του δραστηριότητα στην Εύβοια και στη Σαντορίνη, εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο οινοτουρισμός και μάς προτείνει συνδυασμούς κρασιών του Κτήματος Αβαντίς για να συνοδέψουμε τις καλοκαιρινές μας γεύσεις.

Ολοκαίνουρια cocktails και brunch με την εξωτική υπογραφή του "Ιguazu"

Το all-day στέκι της πλατείας Βραζιλίας προσφέρει γευστικές απολαύσεις από το πρωί έως το βράδυ.

Το "Nolan" πάει για σεζόν στη Μύκονο

Από το κέντρο της Αθήνας στα Ματογιάννια, για όλο το καλοκαίρι.