Ποια είναι τα παλιότερα εστιατόρια του κόσμου;

Ένα εντυπωσιακό σαφάρι για γαστρο-ιστοριοδίφες από τη Βοστώνη μέχρι το Κιότο.

St. Peter Stiftskulinarium © Anja Koppitsch Photography

Ποιο είναι το αρχαιότερο εστιατόριο στον κόσμο που λειτουργεί μέχρι σήμερα; Αυτό και άλλα 11 παμπάλαια εστιατόρια, από τη Βοστώνη μέχρι το Παρίσι, το Κιότο και το Σάλτσμπουργκ, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σαφάρι για γαστρο-ιστοριοδίφες και όχι μόνο!

Rules Restaurant
© shutterstock.com
Rules Restaurant

Ποιο είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία ρεστοράν; Θα φτάσουμε κι εκεί, κάνοντας πρώτα ένα ταξίδι στα… πιο πρόσφατα. Το 1826, όταν το Μεσολόγγι ήταν περικυκλωμένο από τους Τούρκους, στη Βοστώνη άνοιγε το "Union Oyster House", η αμερικάνικη εκδοχή της γαλλικής μπρασερί, που υπερηφανεύεται ως το παλαιότερο με διαρκή λειτουργία εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο προεπαναστατικό τούβλινο κτίριο, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οδοντογλυφίδες, που τις έφερναν από τη Νότια Αμερική! Αν πάτε, ζητήστε το τραπέζι στο οποίο καθόταν, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο J.F.K., για να δείτε την αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του. Το 1798, όταν δολοφονούνταν ο Ρήγας Φεραίος στο Βελιγράδι, άνοιγε το παλιότερο σήμερα εστιατόριο του Λονδίνου. Στο "Rules Restaurant" με τη μοναδική του ατμόσφαιρα απολάμβαναν σπεσιαλιτέ της κλασικής βρετανικής κουζίνας, όπως η steak-and-kidney pie, η ψητή πέρδικα, στρείδια και διάφορες puddings ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Λόρενς Ολίβιε και ο Τσαρλς Ντίκενς. Εννοείται πως οι τοίχοι του είναι φορτωμένοι με ιστορία, τα λευκά τραπεζομάντιλα είναι μακριά και το βελούδο κυριαρχεί. 

Tavares Rico
Tavares Rico

Ο Ρήγας δεν είχε δημοσιεύσει ακόμα τον Θούριό του, αλλά το "Tavares Rico", το αρχαιότερο εστιατόριο της Πορτογαλίας, άνοιγε το 1784 στη Λισαβόνα, αν και τυπικά άρχισε να λειτουργεί το 1861, όταν ο Βισέντε Μαρκές Καλδέιρα και ο γιος του Μανουέλ αγόρασαν το μπαρ που υπήρχε εκεί. Η πολυτέλεια της διακόσμησής του αρχικά φόβιζε το κοινό, αλλά το στοίχημα κερδήθηκε τελικά και το "Tavares Rico" συνεχίζει να σερβίρει απτόητο την ονομαστή κρύα πέρδικά του και το γλυκό με τις 12 ροδέλες ανανά. Δύο χρόνια μετά την ευνοϊκή για την Ελλάδα ρωσοτουρκική συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή του 1774, άνοιγε στο γραφικό λιμάνι του Έσεξ στο Κονέτικατ της Αμερικής ένα από τα πιο παλιά πανδοχεία με συνεχή λειτουργία μέχρι σήμερα. Το "Griswold Inn" διατηρεί ανέγγιχτο το αποικιακό κλίμα εποχής από το 1776 και φημίζεται για τα λουκάνικα, τα prime ribs και το εμβληματικά αμερικάνικο clam chowder, που τα έχουν χαρεί από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον μέχρι τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. 

Restaurante Sobrino de Botín
Restaurante Sobrino de Botín

Το "Restaurante Sobrino de Botín" είναι θεσμός στη Μαδρίτη. Λειτουργεί από το 1725 με το ίδιο ακριβώς ντεκόρ με τα γαλάζια πλακάκια και είναι διάσημο για το γουρουνόπουλο και το αρνί που ψήνουν στον ξυλόφουρνο. Ο Ερνστ Χέμινγουεϊ το εκθειάζει στο "Κι ο ήλιος ανατέλλει ξανά", αλλά το καταγράφουν μυθιστορηματικά και οι Φρέντερικ Φορσάιθ, Γκράχαμ Γκριν και Τζέιμς Μίτσενερ.

Gyldene Freden
Gyldene Freden

Τέσσερα χρόνια μετά τη Συνθήκη του Πασάροβιτς με την οποία οι Ενετοί έδιναν την Πελοπόννησο στους Τούρκους και μετά τη "Χρυσή ειρήνη" (Gyldene freden) των Σουηδών με τους Ρώσους, το 1722, άνοιγε το διάσημο "Gyldene Freden", το παλαιότερο εστιατόριο της Στοκχόλμης και το δεύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, που η γειτονιά του έχει μείνει απαράλλαχτη από τότε. Ο χώρος του έχει γοητευτική γλύκα, με τοίχους στο χρώμα του αμυγδάλου, με τα αναμμένα κεριά στα τραπέζια να δημιουργούν πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα και μια ραφινάτη κουζίνα με μοντέρνες εκδοχές κλασικών σκανδιναβικών πιάτων. 

Zur letzten Instanz
Zur letzten Instanz

Τέσσερα χρόνια πριν ανοίξει το "White Horse Tavern", το 1673, στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ, οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να καταλάβουν την Κρήτη. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι το παλιότερο εστιατόριο-μπαρ στην Αμερική, και το κτίριο από κόκκινα σανίδια κατασκευάστηκε το 1652, ανακαινίστηκε το 1954 και το 1972 ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο. Ήταν δε τόσο μεγάλο που κατά καιρούς στέγασε το δικαστήριο, το δημαρχείο και την τοπική βουλή. Η κλασική του κουζίνα περιλαμβάνει από beef Wellington με φουγκρά και σάλτσα Perigeaux μέχρι steak frites από prime New York sirloin, και από τραγανή πάπια κονφί μέχρι Duck Scotch egg. Διακόσια χρόνια προτού ξεσπάσει η ελληνική επανάσταση, άνοιγε στο Βερολίνο το 1621 το "Zur letzten Instanz", η παλαιότερη ταβέρνα της πόλης. Το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξανάνοιξε το 1963 πλήρως ανακαινισμένο, έτσι που να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν. Στο έμπα βλέπεις μια διακοσάχρονη στόφα με επισμαλτωμένα πλακάκια που στο παρελθόν ζέσταινε την καρδιά του Ναπολέοντα, αλλά και του Μπετόβεν. Είναι πολλοί οι VIPs που έχουν χαρεί την ποιοτική κλασική γερμανική κουζίνα του κι ανάμεσά τους οι Τζακ Νίκολσον, Ζακ Σιράκ, Τσάρλι Τσάπλιν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Κλάρα Τσέτκιν και φυσικά η Άνγκελα Μέρκελ. 

La Tour d’Argent
La Tour d’Argent

Δεν υπάρχει πιο εμβληματικά ιστορικό εστιατόριο στον πλανήτη από το μισελενάτο "La Tour d’Argent", που άνοιξε τις πύλες του το 1582 στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο Παρίσι∙ σημαδιακή χρονιά, αφού ο Πάπας Γρηγόριος XIII άλλαξε το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο με το σημερινό. Η διάσημη αριθμημένη σπεσιαλιτέ canard à la presse ξεκίνησε να μετράει πόσοι πελάτες την έχουν απολαύσει το 1919 –και το κοντέρ γράφει ακόμα. Το θρύλο του έχει απαθανατίσει ο Χέμινγουεϊ στο "A Moveable Feast" και από τα τραπέζια του έχουν παρελάσει αναρίθμητες προσωπικότητες. Τον περσινό Απρίλιο έκλεισε για ανακαίνιση, με στόχο να "φέρει" την πολυθρύλητη πολυτέλειά του στον 21ο αιώνα, και αναμένεται να ξανανοίξει στις 2 Μαρτίου με το ίδιο απαράμιλλο σέρβις και την καταπληκτική του κάβα. Δώδεκα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1465, στο Κιότο άνοιγε το "Honke Owariya". Ξεκίνησε σαν ζαχαροπλαστείο, αλλά από το 1700 άρχισε να φτιάχνει soba noodles. Σήμερα είναι ένα πολύ καλό εστιατόριο εξειδικευμένο στις σούπες με διάφορα είδη noodles, τις οποίες χαίρεσαι στις ντελικάτες παλιές σάλες του. 

St. Peter Stiftskulinarium
© Anja Koppitsch Photography
St. Peter Stiftskulinarium

Την περίοδο που ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος έκανε απέλπιδες προσπάθειες να περιορίσει την περικύκλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, Γερμανοί μοναχοί άνοιγαν στη Στοκχόλμη το "Zum Franziskaner". Αν και το κτίριο που το φιλοξενεί σήμερα δεν είναι εκείνο του 1421, η κουζίνα του με τις γερμανικές και σουηδικές σπεσιαλιτέ παραμένει απαράλλαχτη από τότε που ξεκίνησε να σερβίρει 600 χρόνια πριν. Και τώρα πάμε πίσω, πολύ πίσω… Στο 803 μ.Χ., τότε που ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α΄ Λογοθέτης συνομολογούσε προσωρινή ειρήνη με τον Καρλομάγνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Φράγκος αυτοκράτορας έφαγε εκείνη τη χρονιά στο "St. Peter Stiftskulinarium" στο Σάλτσμπουργκ. Αυτό λοιπόν, που βάσει ιστορικών αναφορών θεωρείται το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο εν λειτουργία σήμερα, σερβίρει ραφιναρισμένες αυστριακές σπεσιαλιτέ και νέα ευρωπαϊκή κουζίνα μέσα στις ιδιόρρυθμα διακοσμημένες σάλες του, αρκετές από τις οποίες είναι σκαμμένες στο βράχο. Ένα από τα "πρέπει" του εστιατορίου είναι τα καθημερινά Mozart Dinner Concerts από το Amadeus Consort Salzburg, με έξι μουσικούς και δύο τραγουδιστές, όλους ντυμένους με κοστούμια εποχής. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.