Τα ελληνικά κρασιά που κέρδισαν τον διασημότερο οινοκριτικό του πλανήτη

Ο Eric Asimov ψηφίζει ρετσίνα και ξινόμαυρο στην πιο πρόσφατη '20 Wines Under $20' λίστα του, στους New York Times.

Ελληνικά Κρασιά στους New York Times

Ό,τι τα ελληνικά κρασιά έχουν αρχίσει να αποκτούν σημαντικό αντίκτυπο παγκοσμίως, το γνωρίζεις. Και μία πρόσφατη τοποθέτηση ενός εκ των σημαντικότερων ανθρώπων του οινικού κόσμου, αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση. Θέτοντας ως κύρια παράμετρο τον πληθωρισμό και τις τιμές των κρασιών που διαρκώς ανεβαίνουν, ο Eric Asimov συνέταξε για λογαριασμό των New York Times μία λίστα με value for money ετικέτες (ή under $20, όπως ο ίδιος σημειώνει) που κατά τη γνώμη του μπορεί να μην είναι ακόμη δημοφιλή ωστόσο μπορούν να ανταμείψουν τον καταναλωτή.  

Οι '20 Wines Under $20' λίστες του 65χρονου κριτικού γεύσης και οίνου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς όμως αυτή τη φορά κατέληξε στις ετικέτες του με "περιορισμένες τις επιλογές μου καθώς ήθελε να κρατήσω απόσταση από Αμερικανούς παραγωγούς τους οποίους έχω αναφέρει επανειλημμένα", όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο ίδιος. Γι' αυτό άλλωστε και στην πιο πρόσφατη 20άδα συναντάται μόνο ένα αμερικάνικο κρασί, ένα chambourcin από τη Βιρτζίνια (Early Mountain Vineyards Virginia Chambourcin Young Wine 2021).

Τονίζει επίσης πως υπήρξαν αρκετά κρασιά από την Ιταλία, την Γαλλία ή ακόμη και την Γερμανία που θα μπορούσαν να βρουν μία θέση στη λίστα του αλλά δεν προέρχονταν από τις διασημότερες, higher-status οινοπαραγωγικές περιοχές των χωρών αυτών.

"Για πάνω από μία δεκαετία προτείνων κάθε φορά μία επιλογή 20 φιαλών κάτω των $20. Κάποιοι μου σύστησαν να αυξήσω το ανώτατο όριο τιμών για να αντικατοπτρίζει την επίδραση του πληθωρισμού. Αλλά αντιστέκομαι σε αυτό, επειδή πολλές από αυτές τις λιγότερο γνωστές ετικέτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα γλυκό σημείο ποιότητας-τιμής, από $15 έως $20. Χρειάζεται να είσαι περιπετειώδης για να δοκιμάσεις, ας πούμε, ένα μείγμα από grasevina και grüner veltliner από την Αυστρία, ένα país από τη Χιλή ή ένα chambourcin από τη Βιρτζίνια" αναφέρει επίσης ο Asimov.

H ρετσίνα Γαία Ρητινίτης Nobilis και το Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα των Τάτσηδων

Οι δύο ελληνικές οινικές προτάσεις του Eric Asimov λοιπόν είναι η Γαία Ρητινίτης Nobilis και το Young Vines Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα 2017 από τα αδέρφια Τάτση. 

Η Γαία Ρητινίτης Nobilis είναι όντως μία υπέροχη ρετσίνα, με διακριτικές νότες ρητίνης, καλοφτιαγμένη, που ταιριάζει σχεδόν με όλα τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. Με χρώμα λευκοκίτρινο και πράσινες ανταύγειες διαθέτει δροσερή γεύση, που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στο σταφύλι και το πεύκο, ενώ το λεμόνι και η αίσθηση μαστίχας συνυπάρχουν ισότιμα.

Γαία Ρητινίτης Nobilis
Gaia Wines

"Η ρετσίνα έχει ένα στυλ που ακολουθείται από την αρχαιότητα, όταν το κρασί αναμειγνύεται με τη ρητίνη της Χαλέπιου πεύκης. Οι σοβαρές ρετσίνες, όπως αυτή εδώ, είναι υπέροχες. Η Γαία Ρητινίτης χρησιμοποιεί σταφύλια ροδίτη ορεινής καλλιέργειας και φρέσκο ρετσίνι για να δώσει αυτό το φρέσκο, αιχμηρό και μυρωδάτο κρασί. Δοκίμασέ το με οποιοδήποτε είδος ελληνικού ή μεσανατολικού φαγητού ή απλά πειραματίσου" είναι το σχετικό σχόλιό του.

"Τα αδέρφια Τάτση, Περικλής και Στέργιος, καλλιεργούν βιοδυναμικά στην Μακεδονία, την περιοχή στη βόρεια Ελλάδα, φτιάχνοντας κρασιά με την ελάχιστη επεξεργασία. Αυτή η φιάλη, ένα blend από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, έχει μία υπέροχη σύσταση. Το κρασί αυτό, φτιαγμένο από μείγμα ποικιλιών Ξινόμαυρου και Νεγκόσκα, είναι μια υπέροχη σύσταση. Είναι αρωματικό με αρώματα μενθόλης και γλυκόριζας και, αν και προέρχεται από νεαρά αμπέλια, είναι αρκετά δομημένο για αρνίσια παϊδάκια ή ψητά κρέατα" παρατηρεί ο Asimov. 

> Διάβασε ακόμη: Τι παίζει τελικά με τα φυσικά κρασιά;

Το χαρακτηριστικό χαρμάνι των δύο γηγενών ποικιλιών που έχουν καταστήσει δημοφιλή την Γουμένισσα, αποτελεί ένα από τα κορυφαία δείγματα της οινικής φιλοσοφία της περιοχής αλλά και εκείνης των Τάτσηδων. Εντός του ρουμπινί κρασιού θα ανακαλύψεις πλούσια αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, με βύσσινο και δαμάσκηνο να κυριαρχούν, με πιπεράτες νότες να ολοκληρώνουν τη μύτη. Στο στόμα ακολουθούν βελούδινη υφή, μέτριες τανίνες και αντίστοιχη οξύτητα, κι ένα μακρύ τελείωμα.

Αναλυτικά η λίστα του Eric Asimov

  1. Maris Pays d’Oc Rouge I.G.P. 2020 (Nότια Γαλλία)
  2. Bertha Cava Brut Nature Reserva 2020 (Καταλονία)
  3. Domaine Faillenc Sainte Marie Corbières (Nότια Γαλλία)
  4. Pedro Parra y Familia Itata Vinista País 2020 (Χιλή)
  5. Brigaldara Valpolicella 2021 (Ιταλία) 
  6. Luis Pato Portugal Baga Espumante Bruto Rosado NV (Πορτογαλία)
  7. Gaia Retsina Ritinitis Nobilis NV (Ελλάδα)
  8. Michel Guignier Beaujolais 2021 (Γαλλία)
  9. Muga Rioja White 2021 (Ισπανία)
  10. Giordano Lombardo Gavi 2021 (Βόρεια Ιταλίας)
  11. Altos Las Hormigas Uco Valley Terroir Malbec 2019 (Αργεντινή)
  12. Jasci Trebbiano d’Abruzzo 2021 (Ιταλία)
  13. Château Peybonhomme-les-Tours Blaye Côtes de Bordeaux Le Blanc Bonhomme 2020 (Γαλλία)
  14. Château de Chaintres Saumur Champigny Les Sables 2020 (Γαλλία)
  15. Orto Vins Montsant Les Argiles d’Orto Vins 2019 (Καταλονία)
  16. Château Puech Redon Vin de France Apparente Rouge 2019 (Γαλλία)
  17. Nittnaus Burgenland Anita Red Blend 2018 (Αυστρία)
  18. Meinklang Burgenland White 2020 (Αυστρία)
  19. Early Mountain Vineyards Virginia Chambourcin Young Wine 2021 (Βιρτζίνια)
  20. Domaine Tatsis Macedonia Xinomavro-Negoska Young Vines 2017 (Ελλάδα)

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.