Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει γευστικά μαθήματα εξωστρέφειας

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τιμώμενης Περιφέρειας, στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ο κ. Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά στο "α" για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της μακεδονικής κουζίνας.

Τυρί Κεντρική Μακεδονία

Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις του χώρου της εστίασης, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, υποδέχεται από 4 έως 6 Φεβρουαρίου, στο MEC Παιανίας, πλήθος παραγωγών καθώς και εκπροσώπους επιχειρήσεων από τον κλάδο της λιανικής, της εστίασης, του τουρισμού και των ξενοδοχείων. Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τιμώμενης Περιφέρειας στην 9η διοργάνωση της έκθεσης, ο κ. Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά στο "α" για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της μακεδονικής κουζίνας και την εξωστρέφεια της τοπικής παραγωγής.

Κόκκινο κρασί

Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημασία της αγροδιατροφής στην τοπική ανάπτυξη και τι έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτήν την κατεύθυνση; 

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην τοπική μας οικονομία, με σημαντικότατη συνεισφορά και στην εθνική οικονομία. Κεντρικός στόχος της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η διαρκής ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Αυτό το έχουμε πετύχει με την αποτελεσματική και άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας  των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη πανελλαδικά τόσο σε αγροτική παραγωγή, όσο και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%. Με γνώμονα την ανάδειξη και προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας, καθώς και των ομάδων και των επιχειρήσεων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε και το 2022 συστηματικά σε πλήθος εκθέσεων και δράσεων εξωστρέφειας στην Ελλάδα και διεθνώς. Κατά το έτος 2022 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο με τη συμμετοχή της σε περισσότερες από 20 εκθέσεις και δράσεις στις οποίες συμμετείχαν μαζί μας περισσότερες από 300 τοπικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Τι κάνετε για να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της τοπικής παραγωγής ώστε το ελληνικό προϊόν να γίνει ένα επιτυχημένο εξαγώγιμο αγαθό με υψηλή υπεραξία;

Πιστή στην πολιτικής της για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου της αγροδιατροφής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί τις δράσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων μέσα από ένα δομημένο σχέδιο έμπρακτης στήριξης των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Δρώντας ως καταλύτης εξελίξεων, προσεγγίζει στοχευμένα τα σημεία ενδιαφέροντος των τοπικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, τη δικτύωση και την εδραίωσή τους στις πιο δυναμικές αγορές του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, μέσω ενός πολυδιάστατου προγράμματος προβολής, συμμετέχουμε σε περισσότερες από 20 εκθέσεις τροφίμων και ποτών σε όλο τον κόσμο, οργανώνουμε επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορες χώρες, υποδεχόμαστε δημοσιογράφους και επιχειρηματίες από το εξωτερικό και οργανώνουμε πολλές άλλες δράσεις. Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών είναι να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της τοπικής μας παραγωγής, και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σωτήρης Μπάτος

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχετε κάνει σημαντικές κινήσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της μακεδονικής κουζίνας. Πώς έχει βοηθήσει αυτό στην τοπική οικονομία; Τι άλλα σχέδια έχετε για το μέλλον στο κομμάτι της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας; 

Η Μακεδονία είναι ο τόπος μιας αρμονικής συνένωσης, της βυζαντινής κουζίνας με την ανατολίτικη ευρηματικότητα, του αρώματος και της φαντασίας, με την ντόπια γαστρονομική παράδοση των Μακεδόνων. Το πάντρεμα αυτό δημιούργησε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων που με τα χρόνια εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν στο κλίμα και τα προϊόντα της περιοχής. Κάθε περιοχή της Μακεδονίας έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει στο γαστρονομικό χάρτη κάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές της παραδόσεις. 'Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε την "Μακεδονική Κουζίνα”. Μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Αγροδιατροφικού τομέα και του τομέα Τουρισμού της Περιφέρειας. Είναι ο δικός μας τρόπος να στηρίξουμε και να οργανώσουμε τον γαστρονομικό τουρισμό, προτείνοντας στους επισκέπτες μας ένα απολαυστικό ταξίδι στις γεύσεις, τα υλικά και τις συνταγές ενός τόπου, πλούσιου σε παραδόσεις και γεμάτου αγάπη για καθετί αυθεντικό. Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να μπει η "Μακεδονική Κουζίνα” στα καλύτερα εστιατόρια, στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, που θα προσφέρουν αυθεντικές μακεδονικές συνταγές με χρήση αυθεντικών υλικών της μακεδονικής γης.

Τρύγωνα Πανοράματος_trigona oanoramatos.jpg

Ποιά γεύση της Κεντρικής Μακεδονίας θα πάρουν οι επισκέπτες της Εξποτρόφ;

Οι 24 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα "δυνατά χαρτιά" της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα τυροκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, χυμούς, γλυκά, μαρμελάδες, σάλτσες και αρτοσκευάσματα, και φυσικά τα κρασιά της περιοχής. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γευστικές δοκιμές και γαστρονομικά δρώμενα να γνωρίσουν τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να ενημερωθούν από τους παραγωγούς και να συνάψουν επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τιμώμενης Περιφέρειας, θα πλαισιωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου από γαστρονομικές εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, οι επισκέπτες της Εξποτροφ θα έχουν την ευκαιρία να γευτούνε πολλές μοναδικές συνταγές από την όμορφη Μακεδονία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένας "Πρίγκιπας" που γίνεται βασιλιάς της γεύσης

Το δημοφιλές σποτ των Εξαρχείων μεγαλώνει και εξελίσσεται, παραμένοντας μία θαυμάσια πρόταση για πριν και μετά από την πλησιέστερη θεατρική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
27/03/2023

Bio Festival 2023: Τα πάντα για τα βιολογικά προϊόντα στην Τεχνόπολη

Βιολογικά προϊόντα φαγητού και ποτού, ομορφιάς και υγείας αλλά και μια σειρά από ομιλίες και workshops θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ που τιμά τη βιολογική παραγωγή.

Δυο νέες αγαπημένες γεύσεις από τη Nespresso Professional

Αρώματα βανίλιας και καραμέλας γεμίζουν την καθημερινότητά μας, με τις νέες αρωματικές γεύσεις Caffé Vanilio και Caffé Caramello, που εξελίσσουν δυο παλιά αγαπημένα φαβορί ραφινάροντας τη γευστική τους απόλαυση.

Η Nico Lazaridi καλωσορίζει τα μονοποικιλιακά κρασιά Cavalieri

Ένα ολοκαίνουριο κρασί από Merlot και η νέα εσοδεία για το Assyrtiko έρχονται να εμπλουτίσουν την οικογένεια μονοποικιλιακών οίνων Cavalieri.

Τι ετοιμάζεις στο "Chicken Picnic", Παύλο Κυριάκη;

Το επιτυχημένο project που κάνει γευστικό focus στο κοτόπουλο ενώνει τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο σεφ.

Ο Ερβέ Προνζάτο είναι πλέον fusion και ανοίγει ένα νέο street-φουντάδικο στα Πετράλωνα

Ο πολυβραβευμένος Γάλλος σεφ, πολιτογραφημένος στη γαστρονομική Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, δηλώνει ενθουσιωδώς κοσμοπολίτης, λατρεύει το street food και ανοίγει στα Πετράλωνα το ψαγμένο street-φουντάδικο "Hawker".