Πού τρώει και πίνει η Αθήνα, λίγο πριν τις γιορτές

Αφίξεις, εστιατόρια και μπαρ που απασχολούν foodies και drinkers της πόλης αυτό το διάστημα.

Νέα εστιατόρια και μπαρ στην Αθήνα 2023 @Ikigai

Λίγο πριν το 2022 εξαφανιστεί ακριβώς όπως καλοφτιαγμένα εδέσματα γίνονται καπνός από το πιάτο μας, κάνουν την εμφάνισή τους νέα εστιατόρια και μπαρ στην Αθήνα. Μέρη σαν τα παρακάτω απασχολούν εδώ και λίγο -ή περισσότερο- καιρό.

"Geco"

Geco Gatsby Athens Χιλιαδάκη Ρούσσος Φλάκας

Ραντεβού της υψηλής γαστρονομίας με την αστική κομψότητα σχεδιάζει να κλείσει το εστιατόριο "Geco" του πεντάστερου ξενοδοχείου "Gatsby Athens", φέρνοντας τη δημιουργική υπογραφή του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στο Κέντρο της Αθήνας, από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Το δίδυμο του θρυλικού "Funky Gourmet" (με 2 χρυσούς σκούφους και 2* Michelin) συμπράττει με τον executive σεφ του ξενοδοχείου και πολυβραβευμένο superyacht chef, Παναγιώτη Φλάκα, για ένα comfort all day menu υψηλών δημιουργικών στροφών και fun παρεΐστικης διάθεσης.

Info: Λέκκα 18, Σύνταγμα, τηλ. 210 3216001

"Mayan"

Εστιατόριο Mayan στο κέντρο

Εδώ και λίγες ημέρες, ο σεφ Σταμάτης Τσίλιας μετακόμισε τις nikkei ιδέες του σε νέο χώρο και έτσι το "Mayan" συναντάται πλέον στη Στοά Πεσμαζόγλου. Σεβίτσε, γκιόζας, uramaki και λοιπές προτάσεις στην καρδιά της πόλης λοιπόν.

Info: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ. 210 3314349

"Upon"

Ολόφρεσκο all day project στο Παλαιό Φάληρο και την πλατεία Ντάβαρη. Στο "Upon", ο Γρηγόρης Κίκης έχει την επιμέλεια μίας κουζίνας σε fusion στυλ, προσαρμοσμένης όμως σε μία πιο comfort λογική. Υπάρχει επίσης ένα εντυπωσιακό κελάρι με 300+ ετικέτες ελληνικού και ξένου αμπελώνα, ενώ πολύ σοβαρή δουλειά γίνεται και στο κομμάτι του μπαρ. 

Info: Δημοκρατίας 33, Παλαιό Φάληρο, τηλ.  210 9817878

"Τιγρέ"

Η Μαυρομιχάλη συνεχίζει να 'ανθίζει' με ολοένα και περισσότερα spots να κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτήν και μερικά ακόμη να αναμένονται. Η πιο πρόσφατη άφιξη είναι αυτό το πολύχρωμο και χαλαρό all day bar με το ιντριγκαδόρικο όνομα. Στο "Τιγρέ"  λοιπόν, οι ημέρες ξεκινούν με απλά και νόστιμα εδέσματα κάπου ανάμεσα στο brunch και το comfort food και τελειώνουν με ωραίες μουσικές (από ρέγκε και φανκ μέχρι dark wave, electro και πανκ) και φροντισμένα ποτά. Τα (λίγα) signature cocktails υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σαμπανιώτης (που πιθανότατα γνωρίζεις από το "Λοκάλι").

Info: Μαυρομιχάλη 98, Eξάρχεια, τηλ. 210 3631232

"Ikigai"

Το νέο project του Άρη Βεζενέ θυμίζει κάτι από τα concept food stores των πολυκαταστημάτων του Τόκιο και τα ιαπωνικά deli του Παρισιού, έχοντας μία τεράστια γκάμα προϊόντων και, κατ' επέκταση, γευστικών εμπειριών. Εκεί ακριβώς φιλοξενείται πια και το "Ekiben Kitchen", για να προμηθεύεσαι ευκολότερα hits όπως το Birdman smash burger, το Katsu sando και τις δαντελένιες gyozas μανιταριών.

Info: Σκούφου 15, Σύνταγμα, τηλ. 210 3250535

"Ραντάρ"

Μετρά κάτι λιγότερο από 15 ημέρες παρουσίας αλλά αυτό το μπαρ (που ξεκινά ως all day) στην Ηλιούπολη έχει αρχίσει να ακούγεται εντόνως πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της περιοχής. Στο "Ραντάρ", ο χώρος είναι μίνιμαλ έως γυμνός, με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες και μία περίπου sci fi κατασκευή να δίνει τα φώτα της (κυριολεκτικά). Το δίπολο premium spirits-φρέσκα φρούτα είναι εκείνο που προσφέρει ζωή στο κομμάτι των signature ποτών, που πλαισιώνονται με πολύ προσεγμένο bar food. Το τελευταίο πατά κυρίως στο τερέν του χοτ ντογκ και των τάκος. Παράλληλα και συμπληρωματικά, παίζει (και) το ρόλο του flagship store της Brewdog.

Info: Κοτζιά 22, Ηλιούπολη

"Στοά Κεραμεικός"

Στοά Κεραμεικός

Το πρώην "Στοά Φιξ" μεταφέρθηκε από την Ομόνοια στον Κεραμεικό, με νέο όνομα και πιο κομψό προφίλ, διατηρώντας όμως την αμεσότητα και τον βαθιά ελληνικό χαρακτήρα του. Μενού σύντομο και περιεκτικό, πιάτα από ελληνικές στην πλειονότητά τους πρώτες ύλες, μικρή κάβα με κρασιά αποκλειστικά του ελληνικού αμπελώνα και ελάχιστα κοκτέιλ.

Info: Μεγ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, τηλ. 216 2020065

"Ντισκομπάλα"

Ντισκομπάλα Κολωνάκι 3

Ολόφρεσκο disco bar, που βασίζεται στη νοσταλγία, αναπολεί τα 70s, τα 80s και τα 90s -τιμώντας τα και με το παραπάνω μουσικά- και φιλοδοξεί να αναβιώσει το πνεύμα της ντισκοτέκ σε ένα μπαρ του σήμερα, όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και, κυρίως, όλοι θα μπορούν να χορέψουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Στον pop και πολύχρωμο χώρο της "Ντισκομπάλας", τα βράδια σου θα γεμίσουν μ’ εκείνες τις επιτυχίες που έπαιζαν non stop σε ραδιόφωνα, πικάπ, walkman και MTV.

Info: Δελφών 4, Κολωνάκι, 210 3637752

"Παπαφίγκος"

Παπαφίγκος

Στο Πασαλιμάνι, εκεί όπου σύμφωνα με τον πειραιώτικο αστικό θρύλο τα χρώματα στον ουρανό είναι διαφορετικά, αισθησιακά κατά το άσμα, συναντάς μια νέα hot είσοδο στην εστίαση της περιοχής. Ο "Παπαφίγκος" εκτός από το cool όνομά του και το ακόμη πιο cool περιβάλλον, έχει άποψη πάνω στις μεσογειακές γεύσεις και τα εκλεκτά αποστάγματα, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια και μεράκι σε οτιδήποτε συμβαίνει εδώ.

Info: Ακτή Μουτσοπούλου 5, Πειραιάς, τηλ.210 4177163

"The Misfit"

Περίπου στις αρχές Νοεμβρίου, ένα από τα πιο ζωντανά όσο και δραστήρια κομμάτια της πόλης στο section του μπαρ, απέκτησε μία ακόμη ξεχωριστή επιλογή. Παρότι το όνομα του παραπέμπει προς μάλλον αντίθετη κατεύθυνση, τα πάντα στο "The Misfit" είναι προσεγμένα, σε έναν όμορφο χώρο εντός ενός νεοκλασικού κτιρίου. 

Info: Πραξιτέλους 14, Αθήνα, τηλ. 6936 758660

"Innamorata"

Μία νέα χαλανδριώτικη τρατορία με την υπογραφή του σεφ Γιάννη Κοσμαδάκη (που πιθανότατα γνωρίζεις από το "Malconi's"). Αγαπά -προφανώς- την πίτσα και την πάστα. 

Info: Λυκούργου 5Α, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6756733

"Majorelle"

Majorelle

Μια μαροκινή βίλα, πολύ κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, έχει μεταμορφωθεί σε fun lifestyle restaurant συνδυάζοντας τη fusion κουζίνα του με πάρτι και events. Με όνομα εμπνευσμένο από τον κήπο – σήμα κατατεθέν του Μαρακές, το εν λόγω σποτ συνδυάζει στοιχεία της μαροκινής και της ελληνικής κουλτούρας σε party ατμόσφαιρα. Ο σεφ Μάνος Τσοπλάκης προτείνει μενού που εμπεριέχουν στοιχεία από την παγκόσμια γαστρονομία, δίνοντας έμφαση στις μεσογειακές γεύσεις. Τα Σαββατοκύριακα, το "Majorelle" λειτουργεί από νωρίς το πρωί προσφέροντας ενδιαφέρουσες προτάσεις και για brunch. 

Info: Λ. Ελ. Βενιζέλου 179, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9356767

"Κοκέτα"

'Greek Cuisine & Opa!' υπόσχεται το νέο εγχείρημα των αδερφών Αλεξόπουλων, Σπύρου Κερκύρα και Έφης Κωστάκη, που -μετά το "Monzu" και το "Hide & Seek"- συστήνουν μία fun γαστρο-ταβέρνα στο σημείο που στέγαζε κάποτε το "Mandaloun". Προσεγμένη ελληνική κουζίνα και υψηλά ντεσιμπέλ εγγυούνται πως θα φας καλά και θα περάσεις καλύτερα.

Info: Λ. Κηφισίας 226, Ψυχικό, τηλ. 210 6744618

"Figo Pasta Bar"

Figo Pasta bar

Έχει την οικεία λογική του all-day στην πιο ζεν πλευρά του Κολωνακίου, με ωραίους καφέδες, panini και τα top πιάτα για brunch, τα θέλγητρά του είναι πολλά και άκρως γοητευτικά. Ο κατάλογος, όμως, δεν τελειώνει εδώ: αριστοτεχνική pinsa Romana, χειροποίητα ζυμαρικά με αναπάντεχα υλικά όπως η οrrechiette amatriciana με πράσινη ντομάτα, πανσέτα, τσίλι και σκόρδο, και ενδιαφέρουσες ιταλικές σπεσιαλιτέ δίνουν το τέμπο. Γενικά, στο "Figo Pasta Bar" γνωρίζουν καλά πώς να αξιοποιήσουν τη γαστρονομική πεμπτουσία της "Μπότας" προσθέτοντας πρωτότυπες ιδέες.

Info: Ομήρου 13, Κολωνάκι, τηλ. 210 3646900

"Vitello"

vitello
© Παναγιώτης Μπελτζινίτης

Μια ιταλική πινελιά βάζει στην οδό Ζησιμοπούλου το εστιατόριο της οικογένειας Βουλγαράκη, όπου τις γεύσεις δημιουργούν ο Pino Saccheri και ο Ηλίας Σκουλάς. Στον κατάλογο πρωταγωνιστούν τα ζυμαρικά, η πίτσα και τα burgers, είτε με κοτόπουλο είτε με μοσχαρίσιο μπιφτέκι των 200 γραμ., που προτείνονται σε ενδιαφέρουσες εκδοχές με ιταλικό χρώμα.

Info: Ζησιμοπούλου 41, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9403333

"Pizza Dough"

Φινετσάτη ναπολιτάνικη πίτσα που σερβίρεται σε ασπροκόκκινο μιλιμετρέ χαρτί αρκεί για να κάνει τη διαφορά στο Κουκάκι και το "Pizza Dough".

Info: Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι, τηλ. 210 9224091

"Louiza άθενς"

Ένα urban all day spot με φιλόξενο περιβάλλον και cool ατμόσφαιρα, που έχει δημιουργήσει ήδη φανατικό κοινό. Πιάτα βασισμένα στην ελληνική γαστρονομία και ποιοτικές πρώτες ύλες εγγυώνται το γευστικό αποτέλεσμα και μαζί με healthy προτάσεις και προσεγμένα cocktails παρέχουν ένα ολοκληρωμένο παζλ.

Info: Πλατεία Σφίγγος 13 και Λαγουμιτζή, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9218120

"Sole Giaguaro Athens"

Τα Άνω Πετράλωνα είναι μία διαχρονικά (τουλάχιστον) συμπαθής γειτονιά για τους foodies της πόλης. Σε αυτήν προστέθηκε -από τις 17 Δεκεμβρίου- μία πολύ ενδιαφέρουσα άφιξη που φέρει την υπογραφή του σεφ/restaurateur Giovanni Scaraggi. To "Sole Giaguaro Athens" είναι ένα εστιατόριο που αγκαλιάζει την ιταλική και μεσογειακή γευστική κουλτούρα με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση.

Must taste το χταπόδι με guanciale, μαυρομάτικα φασόλια, σος τζίντζερ και ταραμοσαλάτα, οι χειροποίητες παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα, πορτσίνι, κρέμα παρμεζάνας και πράσινο λάδι, και η πορκέτα με σταμναγκάθι και σάλτσα pico de gallo, που συμπληρώνονται από μία οινική λίστα που μιλά απταίστως ιταλικά και προσεγμένα cocktails που επιμελείται ο Δημήτρης Κιάκος ("Λοκάλι").

Info: Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3478008

"Lost Athens"

Το δημοφιλές σποτ της Αρχελάου επέστρεψε στη δράση από τις αρχές Δεκεμβρίου με ένα ολόφρεσκο all day concept: Ξεκινά από το πρωί με μπουφέ πρωινού, χειροποίητες πίτες και γλυκά, συνεχίζει με πιάτα της Ελένης Σαράντη το μεσημέρι και το βράδυ και τα πλαισιώνει με natural οινικές επιλογές από μικρούς παραγωγούς και καλοφτιαγμένα ποτά.

Info: Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ. 210 7230832

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.