Οι σεφ του χειμώνα: 13 εστιατόρια προορισμός για γευστικά ταξίδια

Πειραγμένη παράδοση και αυθεντική νοστιμιά είναι οι σταθεροί συνταξιδιώτες μας, σε ένα γαστρονομικό οδοιπορικό που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε.

Olympos Naoussa Restaurant 1

Απ’ τον Όλυμπο ως την Κρήτη κι από εκεί πίσω στη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Μακεδονία,
η γεύση της Ελλάδας χαράζει και φέτος το δρόμο των ταξιδιών μας, με μοντέρνα εστιατόρια σε ζωηρές κωμοπόλεις και παραδοσιακές ταβέρνες στη ζεστή καρδιά αγαπημένων ξενώνων να γίνονται αυτόνομοι προορισμοί για τις χειμωνιάτικες αποδράσεις μας. Πειραγμένη παράδοση και αυθεντική νοστιμιά είναι οι σταθεροί συνταξιδιώτες μας, σε ένα γαστρονομικό οδοιπορικό που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε. Ελάτε μαζί μας!

"Hasika"- Κρήτη

Παράδοση με σύγχρονη φορεσιά

Hasika

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, το "Hasika" στρώνει τα τραπέζια του για να σας υποδεχτεί και να αποδείξει επί το έργο γιατί αυτό το εστιατόριο αποτελεί έναν από τους καλύτερους γαστρονομικούς πρεσβευτές της Κρήτης. Ο σεφ Μιχάλης Χάσικος έχει καταφέρει να αφήσει ένα δικό του, ξεχωριστό αποτύπωμα στα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα του και συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης, την αφοσίωση στην παράδοση, αλλά και τη φρεσκάδα του σήμερα. Από το ζυμωτό ψωμί και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το ορεινό Ρέθυμνο, μέχρι τα χειροποίητα λουκάνικα και τα ντόπια κρέατα, κάθε λεπτομέρεια μετράει, ώστε ο πολυβραβευμένος σεφ να συνθέσει ένα συναρπαστικό γευστικό ψηφιδωτό που αναδιατυπώνει τη σύγχρονη όψη της κρητικής γευστικής κληρονομιάς. Το μοσχαρίσιο συκώτι και ο μουσακάς χταπόδι κρύβουν μια βαθιά νοστιμιά, ενώ η κρεατόπιτα με γραβιέρα και αρνί επανεφευρίσκει την παραδοσιακή χανιώτικη συνταγή. Το κουνέλι πανέ φανερώνει μια σύγχρονη οπτική, ενώ τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ είναι ένα πιάτο που σου μένει αξέχαστο. Η λίστα των κρασιών φιλοξενεί "διαμάντια" Κρητικών παραγωγών, ενώ φυσικά δεν λείπει η καλή τσικουδιά.

Hasika

Chef’s tip: "Μια σύγχρονη εκδοχή του μπακλαβά μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική οπτικά, αλλά η γεύση του είναι βαθιά παραδοσιακή, ποτισμένη με αγνό κρητικό μέλι".

Αγίας Βαρβάρας 11-13, Ρέθυμνο, 2831021014, FB: HASIKA - Η Ελλάδα σε μπουκιές

"Θωμάς" - Φλώρινα

Μακεδονίτικη γαστρονομία

Thomas

Στο γοητευτικό Σκλήθρο της Φλώρινας, εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τρεις γενιές μεγάλωσαν δημιουργώντας πιάτα που αναδίδουν τα αρώματα της τοπικής μακεδονίτικης κουζίνας στο οικογενειακό και πολυβραβευμένο εστιατόριο "Θωμάς". Οι διαχρονικές σπεσιαλιτέ τους όπως τα κατσικίσια μπιφτεκάκια δεν λείπουν από τον κατάλογο, τον οποίο συμπληρώνουν το κρασάτο αγριογούρουνο που λιώνει στο στόμα, το μοσχάρι με πετιμέζι και πουρέ κυδωνιού, ο χοιρινός λαιμός καπνιστός με λάδι τρούφας, δεντρολίβανο και πουρέ γλυκοπατάτας, η προβατίνα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, το τραχανότο με άγρια μανιτάρια, ενώ πρόσφατη προσθήκη είναι ο κόκορας με χυλοπιτάκι, δαμάσκηνα και στιφάδο. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τα πλούσια τοπικά τυριά, όπως ο κατσικίσιος μπάτζος, που πρωταγωνιστούν σε αρκετά ορεκτικά. Μην παραλείψετε να δεχτείτε την πρόσκληση για μια ξενάγηση στο κελάρι του εστιατορίου, που φιλοξενεί πάνω από 500 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα.

Thomas

Chef’s tip: "Αφήστε... χώρο για το επιδόρπιο και ζητήστε αυτό που μόλις βάλαμε στον κατάλογο και συνδυάζει μοναδικά το λουκούμι με τον ελληνικό καφέ!"

Σκλήθρο, 18ο χλμ. Αμυνταίου-Καστοριάς, 2386031206

"Ανερούσα" - Μάνη

Μανιάτικη γαστρονομία υψηλής αισθητικής 

Anerousa

Με εφόδια τη γοητεία του κλασικού και την υψηλή τεχνική, ο σεφ Βασίλης Τσατάκης επιδίδεται σε δημιουργικές μεταφράσεις της μανιάτικης γαστρονομικής παράδοσης, μετατρέποντας το εστιατόριο του "Πέτρα & Φως Βoutique Hotel & Spa" σε γαστρονομικό προορισμό. Η γευστική παράδοση της Μάνης εδώ αποτελεί τη βάση ενός μενού με ελληνική ταυτότητα μπολιασμένου με μοντέρνες πινελιές. Πιάτα όπως ο τραγανός μουσακάς με μπεσαμέλ φέτας είναι ενδεικτικά της δημιουργικής γευστικής νοοτροπίας του σεφ ενώ η τσουχτή, που σερβίρεται ως ραβιόλι με κρέμα μυζήθρας, γέμιση από μελάτο κρόκο αβγού και σύγκλινο σε δύο υφές, αναδεικνύει τις κοσμοπολίτικες δυνατότητες της μανιάτικης κουζίνας. Οι συνδυασμοί των υλικών που δουλεύουν είναι οικείοι, όπως για παράδειγμα το pork belly, που μαγειρεύουν σε τρία στάδια και σερβίρουν με σάλτσα πορτοκάλι και μήλο, μια εύγλωττη μετάφραση της κλασικής γουρουνοπούλας.

Petra&Fos

Chef’s tip: "Αναζητήστε τις προτάσεις της αξιόλογης κάβας που εστιάζει στον πελοποννησιακό και ευρύτερα ελληνικό αμπελώνα και ολοκληρώστε την εμπειρία της επίσκεψής σας με ένα πέρασμα από την μπάρα, δοκιμάζοντας κοκτέιλ zero waste λογικής".

Οίτυλο, Λακωνία, 2733054050, 2733052915, 6944660913, FB: Petra & Fos Boutique Hotel & Spa, IG: Petra & Fos Boutique Hotel & Spa, anerousa.gr

"Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω" - Πιερία

"Καταφύγιο" ελληνικής κουζίνας

Γαστροδρόμιο

Κερδίζοντας επάξια επί σειρά ετών το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, το εστιατόριο του Ανδρέα Γάβρη φυλάει γαστρονομικές Θερμοπύλες στο Λιτόχωρο. Η παράδοση είναι αφετηρία του δεξιοτέχνη chef-patron, που με θέρμη υποστηρίζει τη μαγειρική του φιλοσοφία, συνδυάζοντάς τη με κρασιά από μια σπάνια κάβα με 700 φιάλες. Με φόντο τις νεφοσκέπαστες πλαγιές του Ολύμπου, στρώνει τραπέζι που αποδίδει τιμή στην παράδοση με πιάτα βαθιάς νοστιμιάς, τα οποία αντανακλούν την ερευνητική και παθιασμένη προσωπικότητά του. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες των τοπικών παραγωγών βρίσκουν εύφορο έδαφος στην κουζίνα του "Γαστροδρόμιου" μεταφρασμένες σε τρία μενού (κλασικό, comfort και γευσιγνωσίας), που ξετυλίγουν διαφορετικές μαγειρικές πτυχές του σεφ, με το εμβληματικό ριζότο μπουρανί και το σιγομαγειρεμένο στο ζουμί του ζυγούρι να αποτελούν κλασικές αξίες. Το κεφάλαιο "κρέας" περιλαμβάνει προτάσεις για δυνατούς παίκτες, όπως η Tomahawk ενάμισι κιλού και το rib eye 700 γραμμαρίων με σάλτσα "umami".

Gastrodromio

Chef’s tip: "Δοκιμάστε τα αλλαντικά παραγωγής μας, όπως το πρόβειο μπέικον και η
λαρδοπανσέτα από μαύρο χοίρο, αλλά και τα κρέατα ωρίμανσης από τη Βέροια, από μοσχάρια που εκτρέφονται με ειδικό μίγμα βοτάνων".

Λιτόχωρο, 2352021300, gastrodromio.gr, FB: Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω" - Come and taste my mind!

"Νέα Διαγώνιος" - Θεσσαλονίκη

Τον πρώτο λόγο έχει το κρέας

Nea Diagonios 2

Ο παράδεισος για τους λάτρεις του κρέατος βρίσκεται στην Καλαμαριά και πιο συγκεκριμένα στη "Νέα Διαγώνιο". Ο βραβευμένος σεφ του εστιατορίου Ιωάννης Χαντακής προέρχεται από μαγειρική οικογένεια, μαθαίνοντας από νωρίς τι σημαίνει ψησταριά. Ο ίδιος όμως δεν έμεινε εκεί, η αγάπη του για το καλό φαγητό, οι σπουδές και η ιδιαίτερη φαντασία του τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας ατόφιας γαστρονομικής ταυτότητας που ξεχωρίζει. Δυνατά πιάτα του εστιατορίου παραμένουν τα ζουμερά χειροποίητα σουτζουκάκια, όπως και ο επίσης χειροποίητος γύρος, αλλά η γευστική πρόταση εμπλουτίζεται συνεχώς, με πρωταγωνιστή την ανυπέρβλητη ποιότητα. Η απολαυστική σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα μαρινάρεται σε κρητικό πετιμέζι για 24 ώρες πριν έρθει μπροστά σας, ενώ το μοσχαρίσιο φιλέτο με καρπάτσιο καλοκαιρινής τρούφας, κρέμα πορτσίνι και μπλε άνθη καλαμποκιού είναι χάρμα οφθαλμών – και όχι μόνο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το χειροποίητο τυρί τους σε τσαντίλα, με χώμα ελιάς Καλαμών και σούπα ντομάτας, ή τα αλμυρά κανταϊφάκια με ανθότυρο Μυκόνου, αρωματισμένα με τσίπουρο.

Νέα Διαγώνιος

Chef’s tip: " Όταν κάνετε κράτηση, ζητήστε ένα από τα τραπέζια που είναι δίπλα στην τζαμαρία του εστιατορίου, με την απέραντη θέα στον Θερμαϊκό".

Θεμιστοκλή Σοφούλη 64Α, Θεσσαλονίκη, 2310029085

"Όλυμπος Νάουσα" - Θεσσαλονίκη

Ένας θρύλος επέστρεψε

Olympos Naoussa Restaurant 1

Φάρος της αστικής τάξης της παλιάς Θεσσαλονίκης αλλά και κοσμικό σημείο αναφοράς που άφησε τη δική του λάμψη στις παλιές δόξες της πόλης, το θρυλικό "Όλυμπος Νάουσα" έχει ανοίξει ξανά τις πόρτες του, φέρνοντας τη βαριά του ιστορία στη νέα εποχή. Οι εκλεκτικιστικές, αρ νουβό πινελιές της διακόσμησης προικίζουν την επιβλητική σάλα με μυθιστορηματική αύρα, οι τριζάτες στολές του άψογου σέρβις σκορπούν στο χώρο ατμόσφαιρα από ταινία εποχής, ενώ και οι συνθέσεις του Δημήτρη Τασιούλα αποδομούν την ιστορία του εστιατορίου για να τη σερβίρουν σε σύγχρονη εκδοχή. Έτσι, πιάτα όπως το σνίτσελ Hoffman σε μπραντάδα κοτόπουλου με κρέμα καπνιστού τσένταρ και προσούτο Ευρυτανίας στη σχάρα, ή η μανιταρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, αλμυρή μαρμελάδα μανιταριών και αφρό από καπνιστό τυρί, δίνουν το στίγμα ενός καλοφαγικού σποτ που επαναχαράσσει την έννοια της σύγχρονης αστικής κουζίνας, για να την προικίσει με νέα στρατιά θαυμαστών.

Olympos Naousa

Chef’s tip: "Η πολύχρωμη παντζαροσαλάτα μας, με παντζάρια σε διαφορετικές υφές, μήλο ποσαρισμένο σε τσάι ιβίσκου και μους κατσικίσιου τυριού, συνοδεύεται από καπνιστό χέλι που καπνίζεται στην κουζίνα μας, όπου και ετοιμάζεται το σύνολο των ιδιαίτερων παρασκευών των πιάτων μας".

Λεωφ. Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, 2310275715, olymposnaoussa.gr, FB: Olympos Naoussa, IG:  olympos_naoussa

"Ntoré Gastronomy" - Κρήτη

Ιστορικό στέκι με μοντέρνα άποψη

Ntore

Με απολαυστική θέα στο Ηράκλειο, αλλά και ιστορία που μετρά έναν αιώνα, το εμβληματικό αυτό στέκι, που αποτελεί διαχρονικά τηνκαρδιά της αστικής κουλτούρας της πόλης, έχει πια περάσει στη σύγχρονη εποχή του, ξεδιπλώνοντας μια νέα, ολότελα συναρπαστική γαστρονομική ταυτότητα. Ένας χώρος υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, με έντονα πολιτιστικά αντανακλαστικά και αγάπη για την καλλιτεχνική έκφραση, το "Ntoré Gastronomy" επαναφέρει στο τραπέζι όλη την αλήθεια της γεύσης, στρέφοντας τον μαγειρικό του προβολέα σε πρώτες ύλες μικρών τοπικών παραγωγών, βιολογικά προϊόντα και επιλεγμένες ελληνικές ποικιλίες. Έτσι, με σύγχρονη οπτική και κοσμοπολίτικη αντίληψη, πιάτα όπως ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος με κρέμα από ξινόχοντρο ή το λαβράκι με σπανακόρυζο, μους φέτας και τραγανό πάνκο, δημιουργούν έναν μοντέρνο γευστικό καμβά πάνω στον οποίο ο σεφ Γιάννης Κορνάρος δίνει νέες εκφράσεις στην ελληνική γεύση, ενώ εκλεκτές κοπές όπως το rib eye και η picanha από Black Angus δίνουν στο μενού τη νοστιμιά των διεθνών φαβορί.

ntore 1

Chef’s tip: "Απροσπέραστο κομμάτι της εμπειρίας Ntoré είναι η κάρτα των γλυκών, που φέρει την υπογραφή του star patissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη, με προτάσεις όπως το παρφέ αμυγδάλου με σοκολάτα, μέλι και παγωτό βανίλια, ή η τραγανή σοκολάτα με παγωτό αλμυρής καραμέλας".

Πλατεία Ελευθερίας 29, Ηράκλειο, 2816007996, 6957831100, www.ntore.gr, FB: Ntoré Gastronomy, IG: @ntore.gr

"Κοντοσώρος" - Φλώρινα

Τοπική κουζίνα αξιώσεων

Kontosoros

Από το 1989 που πρωτάνοιξε τις πόρτες του μέχρι σήμερα, το πολυβραβευμένο εστιατόριο "Κοντοσώρος" έχει βάλει στον γαστρονομικό χάρτη το Ξινό Νερό της Φλώρινας ως must προορισμό. Συνεχίζοντας την κληρονομιά του πρωτοπόρου ιδρυτή, Νίκου Κοντοσώρου –βαθιού γνώστη της παραδοσιακής κουζίνας του τόπου–, τα ηνία του εμβληματικού εστιατορίου κρατούν πια η κόρη του Ιλιάνα και η μητέρα της Πετρούλα Σέλτσα. Πολλά τα καινούργια πιάτα και οι νέες ιδέες, η βάση τους όμως είναι οι σπιτικές συνταγές που φέρουν τις μνήμες του τόπου. Αυτή την εποχή, την τιμητική του έχει το λαχανόριζο με χωριάτικο λουκάνικο, αλλά από τον κατάλογο δεν λείπουν και άλλες ανυπέρβλητες νοστιμιές όπως η μοσχαρίσια ουρά στιφάδο, τα χοιρινά μάγουλα με ρεβίθια, πίτα με χοιρινό, τραχανά και Τσουμπρίκα (άγρια ρίγανη). Στο επισκέψιμο κελάρι φιλοξενούνται πάνω από 200 ετικέτες κρασιών του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα, για να ολοκληρώσουν τη γευστική σας εμπειρία.

Kontosoros.jpg

Chef’s tip: "Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το "σουτ μακάλο”, τον παραδοσιακό χυλό από αλεύρι που συνοδεύει τους κεφτέδες ή το αβγό ποσέ με ψητή φέτα και γίνεται το εμβληματικό πιάτο του εστιατορίου".

Ξινό Νερό, 2386081256, FB: Εστιατόριο Κοντοσώρος

"Apiri Greek Eatery" - Κρήτη

Μοντέρνα μπιοστρονομία στον πεζόδρομο

apiri 1

Η περιγραφή του είναι "gastro-bistro", η ουσία του όμως είναι πιάτα που σέβονται την πρώτη ύλη της κρητικής γης, φτιαγμένα με την υψηλή τεχνική του πεπειραμένου chef- patron Στέφανου Λαυρενίδη. Αυτό είναι το "Apiri Greek Eatery", που μετέτρεψε τον πεζόδρομό του σε γαστρονομικό προορισμό στην καρδιά του Ηρακλείου, κερδίζοντας μάλιστα πέρσι το Βραβείο Κοινού στους Χρυσούς Σκούφους. Κύριο χαρακτηριστικό που διέπει τη φιλοσοφία της κουζίνας είναι η εποχικότητα των υλικών που χρησιμοποιεί, με τη μαγειρική του άποψη να ακολουθεί τον κύκλο της φύσης ως βασικό συστατικό της νοστιμιάς της. Η γεύση, όμως, δεν περιορίζεται στο κρητικό συνταγολόγιο: οι πρόσφατες αφίξεις στο μενού δείχνουν έφεση στον πειραματισμό, με πιάτα όπως η κοκκινιστή κατσίκα με τηγανητό ρύζι και ρας ελ χανούτ, αλλά και η μοσχαρίσια ουρά με καπνιστή μελιτζάνα και γραβιέρα ωρίμανσης. Αν, βέβαια, μπορείτε να αρκεστείτε σε μια σαλάτα, μη χάσετε αυτή με τις ρίζες –παντζάρι, παστινάκι, καρότα–, τη γαλομυζήθρα και το ντρέσινγκ με ξηρούς καρπούς.

apiri 1.jpg

Chef’s tip: "Δίπλα στο εστιατόριο, εκεί όπου βρίσκεται και το κελάρι, έχουμε φτιάξει το "Ferment Artisan Lab”, για private dining έως 12 ατόμων, με ξεχωριστή περιποίηση".

Καγιαμπή & Αγίων Δέκα 5, Ηράκλειο, 2810342228, FB: Apiri_greek eatery, IG:  @apiri_greek_eatery

"Ναουμίδης" - Φλώρινα

Η γεύση της οικογενειακής γιορτής

naoumidis 1

Με την υπέροχη θέα στη Βεγορίτιδα να είναι μόνο το ορεκτικό του, το εστιατόριο της οικογένειας Ναουμίδη με τη μακρά παράδοση και τον μεγάλο αδελφό Άγγελο επικεφαλής της κουζίνας του, σερβίρει στο πιάτο τη νοστιμιά της λίμνης και των βουνών που το περιβάλουν, χάρη σε μοντέρνες εκδοχές παραδοσιακών μαγειρεμάτων της περιοχής, καρυκευμένων με τα σπουδαία προϊόντα πιπεριάς Φλωρίνης που παράγει η επιδραστική οικογενειακή βιοτεχνία ένα χιλιόμετρο πιο πέρα. Οι γεύσεις ακολουθούν την εποχικότητα κι έχουν για βάση τους την εξαιρετική πρώτη ύλη της γειτονιάς, όπως εκφράζεται σε πιάτα σαν το κριθαρότο αστακοκαραβίδας Βεγορίτιδας με χειροποίητο κριθαράκι και πιπερόκαμμα, αλλά και το παραδοσιακό φλωρινιώτικο κεμπάμπι, αστέρι όμως της εποχής είναι η πέστροφα που έρχεται απ’ τη λίμνη για να σερβιριστεί εδώ σε ξύλα βελανιδιάς, με πέρλες από τα αβγά της, σε μια συνταγή που, με κάθε της μπουκιά, ξεδιπλώνει μια ιστορία που κρατά 60 χρόνια.

naoumidis

Chef’s tip: "Ο χειμερινός μας κατάλογος κρατά στο προσκήνιο ψάρια, θαλασσινά και θησαυρούς της λίμνης, μεγάλο σουξέ όμως παραμένουν και τα ζυμαρικά μας, που φέρνουν στο πιάτο μυρωδιές του βουνού και του δάσους".

Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας, 2386061238, www.naoumidis.gr

"Skala" - Αράχωβα

Μοντέρνο φαβορί σε χώρο με ιστορία

Skala

Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Αράχοβας, πάνω στην κεντρική σκάλα που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο, ένας χώρος με μεγάλη ιστορία, που στέγαζε κάποτε το παλιότερο γλυκοπωλείο του χωριού, έχει πια μεταμορφωθεί στη στέγη μιας νέας, ολοκληρωμένης πρότασης εστίασης, που γράφει καινούργια σελίδα στη γεύση του ορεινού χωριού. Εδώ, εκλεκτά τοπικά υλικά, αλλά και η αγάπη για τη μαγειρική παράδοση της περιοχής, μεταφράζονται σε μοντέρνα, προσεγμένα και γεμάτα αυθεντική γευστική αβρότητα πιάτα, που παίρνουν όλα όσα θα έβρισκε κανείς στο χωριό και τα περνούν στο επόμενο στάδιο. Έτσι, παραδοσιακές σπεσιαλιτέ μεταφράζονται σε σύγχρονα φαβορί, όπως ο κόκορας μακαρονάδα που εδώ γίνεται με λαζάνια, τσορίθο και Μετσοβόνε, η ρεβιθάδα που έρχεται με γαρίδες, κολοκύθα και τρούφα, ή το χοιρινό πρασοσέλινο που συμπληρώνεται με μαρούλι και παστέλι. Παράλληλα, προσεγμένες κοπές προσφέρονται για κρεατοφαγικές απολαύσεις ολότελα ταιριαστές με τις ορεσίβιες ορέξεις που θα μας ξυπνάει η περιοχή, ενώ επιδόρπια όπως ο πειραγμένος μπακλαβάς με φιστίκι, γαρίφαλο και καϊμάκι ή η Black Forest με μαλλί της γριάς, σοκολάτα γάλακτος και κεράσια, τιμούν τη μακρά ιστορία αυτού του καλοφαγικού spot, κλείνοντας μια θέση στις σύγχρονες αγάπες μας.

Skala

Chef’s tip: "Τη γαστριμαργική απόλαυση συνοδεύουν οι προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες της κάβας, αλλά και τα δουλεμένα κοκτέιλ του μπαρ, ενώ hot spot για τις κρατήσεις μας παραμένει η ατμοσφαιρική πέτρινη αυλή, που θα βρείτε γεμάτη βρέξει-χιονίσει. Ή μάλλον, ιδίως αν χιονίσει..."

Αγίου Γεωργίου 5, Αράχοβα, 2267032948

"Ονήσιμος" - Κρήτη

Η γεύση της Κρήτης

Onisimos

Οι συνεχόμενες διακρίσεις στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας του "αθηνοράματος" αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για μια επίσκεψη στον "Ονήσιμο", στα Πεζά Ηρακλείου. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ικανότατος ψήστης Ονήσιμος Σαριδάκης είναι υπεύθυνος για τα ζουμερά κρεατικά που έρχονται στο πιάτο σας, ενώ η σύζυγός του Ελένη Βαρδάκη είναι η έμπειρη μαγείρισσα που αξιοποιεί με μαεστρία τις εκλεκτές ντόπιες πρώτες ύλες, για να σας μάθει τι σημαίνει παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Χορτοπιτάκια με λεπτή ζύμη που λες και δεν πέρασαν απ’ το τηγάνι, αβγά με στάκα, ντολμαδάκια με ξύγαλο, φάβα από κουκιά, κουνέλι κοκκινιστό, αλλά και το ξεχωριστό γαμοπίλαφο είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Τα χειροποίητα γλυκά κουταλιού της κυρίας Ελένης, κυδώνι, μήλο και πορτοκάλι, αλλά και τα μυζηθροπιτάκια με μέλι θα συνοδεύσουν τη ρακή, για να τσουγκρίσετε στην υγειά σας.

onisimos

Chef’s tip: "Το διάσημο αντικριστό αρνί του Ονήσιμου πρέπει να το παραγγείλετε δυο-τρεις ώρες νωρίτερα, για να είστε σίγουροι ότι θα έχετε την ευκαιρία να το γευθείτε".

Δημοκρατίας 17, Πεζά Πεδιάδας, Ηράκλειο, 2810741754, FB: Taverna Onisimos, tavernaonisimos.gr

"Χάραμα" - Ημαθία

Γεύσεις με παρελθόν

Xarama

Στο Αρκοχώρι, στους πρόποδες του Βερμίου, το "Χάραμα", φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, δένει αρμονικά με τη φύση και μας μεταφέρει τη γαλήνη της. Μας ανοίγει όμως και την όρεξη για το γεύμα που θα ακολουθήσει – και ευτυχώς είμαστε στο καλύτερο μέρος. Το εστιατόριο δικαίως λαμβάνει συναπτά Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, με τον ιδιοκτήτη του, Στέφανο Λαφάρα, να έχει μοχθήσει γι’ αυτό. Το μεράκι και η αγάπη του για το καλό φαγητό ενώνονται με τις παραδοσιακές συνταγές και τα ντόπια αγνά υλικά, όπως τα αρωματικά βότανα του Βερμίου και τα λαχανικά, δημιουργώντας πιάτα μοναδικής νοστιμιάς. Στις νέες προτάσεις για το χειμώνα πρωταγωνιστούν το ελάφι με πετιμέζι, αλλά και οι αρνίσιοι ντολμάδες με αμπελόφυλλα και ρύζι, χωρίς να ξεχνάμε άλλες λιχουδιές όπως την πίτα με φέτα και μπάτζο ή την τσιγαριστή φασολάδα. Το κελάρι φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα κρασιών, μεταξύ αυτών και αρκετά παλαιωμένα.

Xarama

Chef’s tip: "Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το νέο–χειροποίητο φυσικά– επιδόρπιο του μενού, τον γεμάτο αρώματα τηγανητό χαλβά σε φύλλο κρούστας, με συνοδεία παγωτού".

Αρκοχώρι, 2332021125

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.