Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.

Cos d’Estournel

Είναι μακράν το πιο όμορφο château του Μπορντό, με τις παγόδες του να ξεπροβάλλουν σχεδόν σουρεαλιστικά μέσα από τους αμπελώνες του στο Saint-Estèphe! Ο δημιουργός του Louis Gaspard d’Estournel έχτισε αυτό το εκπληκτικό κτίριο το 1830, για να γιορτάσει την επιτυχία του κρασιού του, του Cos d’Estournel, στην Ινδία. Συμπλήρωσε μάλιστα το εξωτικό του στιλ με μια βαριά ξυλόγλυπτη πόρτα γεμάτη λουλούδια και φρούτα, που είχε κατασκευάσει για το παλάτι του ο σουλτάνος της Ζανζιβάρης. Αξιοθέατο παγκοσμίου κλάσης, συγγενικό με το περίφημο Brighton Pavilion στη Μεγάλη Βρετανία. Και δεν είναι μόνο ο sui generis χαρακτήρας του κτιρίου που το έχει κάνει τόσο αγαπητό, άλλα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα super second Μπορντό, ένα κορυφαίο deuxième grand cru στην οινική ιεραρχία, που φτάνει σε μεγαλειώδη αποτελέσματα σε λογικές για την κλάση του τιμές. Στην ονομασία προέλευσης Saint-Estèphe κυριαρχούν το Cabernet Sauvignon και το Merlot και στην περίπτωση του Cos d’Estournel αυτό σημαίνει έναν μαγικό συνδυασμό δύναμης και ελεγκάντσας, με πολύπλοκα κρασιά που παλαιώνουν εξαιρετικά, καταλήγοντας σε εξίσου πολύπλοκες οινικές τέρψεις ανθολογίας. 

Cos d’Estournel
Οι παγόδες του Cos d’Estournel ξεπροβάλλουν σχεδόν σουρεαλιστικά μέσα από τους αμπελώνες του 

Εκτός όμως από την κορυφαία ετικέτα, υπάρχουν και άλλα πρωτοκλασάτα διαμαντάκια στο château. Το G d’Estournel, λόγου χάρη, κάνει πρωταθλητισμό στη σχέση ποιότητας-τιμής, μετατρέποντας το εξαιρετικό κρασί σε σχεδόν καθημερινή απόλαυση. Η δεύτερη ετικέτα του, το Pagodes de Cos, δίνει το μέτρο του μεγαλείου της πρώτης με πολύ προσιτό τρόπο. Και για τους μερακλήδες υπάρχει κι ένα λευκό Cos d’Estournel από Sauvignon Blanc και Semillon, με ωραία μεταξωτή δομή και οξύτητα στη χρονιά του 2017, σπάνιο και με ένα πανέμορφο σχέδιο του εξωτικού κτιρίου στην ετικέτα του.

Οι καλύτερες ετικέτες

G d’Estournel 2019

G d’Estournel 2019
Προσιτά κομψό το G d’Estournel 2019

Τόσο προσιτή, κλασάτη κομψότητα είναι πολύ δύσκολο να βρεις. Ένα κρασί με μεταξωτές τανίνες, που κάθε γουλιά του είναι φορτωμένη νόστιμα αρώματα μαύρων φραγκοστάφυλων, γλυκόριζας, μπαχαρικών, ψητών παντζαριών. Χαρά θεού και πρωταθλητισμός ποιότητας-τιμής (€ 30, 90/100).

Pagodes de Cos 2015

Cos d’Estournel Pagodes de Cos 2015
Το δεύτερο κρασί του Cos d’Estournel Pagodes de Cos 2015

Το δεύτερο κρασί του Cos d’Estournel ξετυλίγει μέσα από το σούπερ κομψό άρωμά του την κλάση του. Στόμα θερμό, ωραία οξύτητα, εντυπωσιακή αίσθηση μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου, σοκολάτας και μπαχαρικών. Δυναμικές αλλά και ώριμες τανίνες, μεγάλη επίγευση (€ 68, 92/100).

Cos d’Estournel

Το Cos d’Estournel, ένα από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό
Το Cos d’Estournel, ένα από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό

Πλούσιο, βαθύ, αισθησιακό, πυκνό, φινετσάτο, είναι από τα πιο γοητευτικά κρασιά του Μπορντό. Το 2015 είναι πιο εξωστρεφές, με προκλητική "μύτη" μαύρων φρούτων, κακάο, σοκολάτας και στόμα εκρηκτικό με ωραία οξύτητα και δυνατές τανίνες βουτηγμένες στα φρούτα του δάσους, με πολλά μπαχαρικά να τυλίγουν το στόμα (€ 265, 97/100). Το 2012 είναι πιο αυστηρό, με μανιτάρια και φρούτα του δάσους να χρωματίζουν την προσωπικότητά του και μεταξωτές, ραφιναρισμένες τανίνες (€ 229, 95/100). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Ami gastrotheque", γαλλικό μπιστρό με αθηναϊκό twist

Το concept που θα συναντούσες σε κάποια παριζιάνικη γειτονιά, προσαρμόζεται στην αστική γευστική πραγματικότητα της πρωτεύουσας και αφήνει υποσχέσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/12/2022

Νέα πλάνα για τον Θάνο Στασινό

Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει τον σεφ σε νέα πόστα, ρόλο συμβουλευτικό αλλά και ενεργό στην κουζίνα, αλλά και με δικό του χώρο στα σκαριά.

"Τρεις λαλούν": Vegan κουζίνα με ουσία

Ένα ακόμα πόστο, στο Γκάζι, που προσφέρει μια αξιόλογη γκάμα προτάσεων για κάθε ώρα της ημέρας, αποδεικνύει ότι η αυστηρά χορτοφαγική κουζίνα πέρα από ιδεολογικό έχει και γευστικό ενδιαφέρον.

Sushimou

Για να απολαύσεις τη χάρη εξαιρετικών ψαριών, ο Αντώνης Δρακουλαράκος κεντάει sashimi και nigiri σε ένα αμίμητο one man show.

Ρέθυμνο: Μια ιστορία οίνου και γαστρονομικού πλούτου

Με αγροτικά project που προσεγγίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά και διαμαντάκια της κρητικής γης που διεκδικούν θέση στις καρδιές και τα πιάτα μας, το τοπίο του Ρεθύμνου γίνεται ολοένα πιο ελκυστικό.

Αν ο foodie δεν πάει στον σεφ, πάει o σεφ στον foodie…

Γιατί οι σεφ "ξεσπιτώνονται" μαγειρεύοντας ως φιλοξενούμενοι σε κανονικές ή αυτοσχέδιες ενίοτε κουζίνες; Βρεθήκαμε σε μια σειρά γαστρονομικά happening στο εξωτερικό και καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για την αμεσότητα κουζίνας-σάλας που θέλει τους μάγειρες να βγαίνουν από το "καβούκι" τους.

Casserole

Ένα χαριτωμένο ελληνικό μπιστρό στην ευρύτερη διοίκηση πρωτευούσης, που θα έλεγαν κι οι παλιότεροι, είναι από τις καλύτερες προτάσεις στην πέρα ανατολική πλευρά των Αθηνών.