Καλαμάτα update: 6+1 γευστικά στέκια στην ανανεωμένη πόλη της διπλανής πόρτας

Ολοκαίνουργια εντυπωσιακά μαγαζιά και ξενοδοχεία αλλά και κλασικές αξίες που κάνουν τη διαφορά, και απλώνονται από την διάσημη παραλία και το κέντρο ως τα περίχωρα, μπαίνουν στην ατζέντα μας για ένα από τα τελευταία σαββατοκύριακα με άρωμα καλοκαιριού στην ολοζώντανη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

anasha

Anasha 
Σε κομψή boho chic ατμόσφαιρα αναπνέει το ολοκαίνουργιο αυτό all day beach resto που άνοιξε φέτος, ανανεώνοντας το σκηνικό στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Στα της γεύσης συναντούμε τον παλιό μας γνώριμο Στέλιο Μπαρμπέα, ο οποίος αναδεικνύει με φαντασία τα υλικά του τόπου του σε σπεσιαλιτέ ανατρεπτικές όπως οι βλητοκορφές tempura, η βαθιά νόστιμη cacio e pepe που "καρυκεύει" με ταρτάρ καραβίδας και η άψογα ψημένη στήρα με αρωματικό ριζότο. Ορισμένα πιάτα συνοδεύονται από επιλεγμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της περιοχής, ενώ πολύ καλή δουλειά γίνεται και στη μπάρα του μαγαζιού. Ναυαρίνου 20, 2721098403

foino

Φοίνο
Είναι το καινούργιο ντάρλινγκ της πόλης το ατμοσφαιρικό αυτό μπιστρό που άνοιξε πέρσι ο Μεσσήνιος σεφ Γιώργος Χωραΐτης παρέα με τη συζυγό του Δήμητρα Πουλοπούλου, η οποία περιποιείται και έχει διαμορφώσει επίσης τη λίστα κρασιών με ιδιαίτερη έμφαση σε ψαγμένες ετικέτες από τον τοπικό αμπελώνα. Γυαλιστερό λευκό πλακάκι στους τοίχους, μωσαϊκό στο πάτωμα και γυμνό τσιμέντο στο ταβάνι δημιουργούν ένα mix’n’match ζεστασιάς, όσο από την (περίπου) ανοικτή κουζίνα καταφτάνουν σύγχρονης αντίληψης πιάτα, άλλοτε πιο comfort όπως οι πεντανόστιμες κροκέτες γαρίδας με καλή μαγιονέζα, άλλοτε πιο λεπτεπίλεπτα όπως το tataki από μοσχαρίσιο φιλέτο Μάνης με κραμπλ γραβιέρας και αχλάδι. Υπαπαντής 35, 2721098403

xrysomallis

Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη
Όταν πριν λίγα χρόνια ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης έδωσε νέα πνοή στο παλιό οικογενειακό οινοπαντοπωλείο μετατρέποντας το σε μια κομψή και ηλιόλουστη γαστροταβέρνα με τα ράφια της φορτωμένα προϊόντα της περιοχής, φαίνεται πως πυροδότησε μια νέα τάση στα γευστικά δρώμενα της πόλης.Ύστερα από μια γόνιμη περιπλάνηση σε καλά εστιατόρια του εξωτερικού, επικεφαλής της κουζίνας είναι ξανά ο ταλαντούχος Καλαματιανός σεφ Λεωνίδας Κυριακόπουλος, ο οποίος προτείνει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις που αλλάζουν συχνά ακολουθώντας τους κύκλους των εποχών. Φετινή προσθήκη είναι η υπέροχη "μυστική" αυλή στο πίσω μέρος του μαγαζιού και ευπρόσδεκτη η ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί. Υπαπαντής 32, 27210827

mplekanarini2

Μπλε Καναρίνι
Ένα σύγχρονης αντίληψης μαγειρείο με μικρό εσωτερικό χώρο που έχει σε πρώτο ρόλο την ανοικτή κουζίνα και κάποια τραπέζια που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο συνθέτουν ένα καθημερινό και χαλαρό σκηνικό σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Κώστας Βασιλειάδης εμπνέεται από τις προμήθειες της ημέρας και προτείνει πιάτα με ως επί το πλείστον κλασσικό ελληνικό πρόσημο, χωρίς να λείπουν και οι πιο μοντέρνες πινελιές. Έτσι ύστερα από τα κλασικής νοστιμιάς κεφτεδάκια και τον μουσακά η συνέχεια μπορεί να περιλαμβάνει ένα καλοχυλωμένο κριθαρότο με μεσσηνιακή γαρίδα ή ζουμερό κοτόπουλο με ραγού άγριων μανιταριών, ενώ στο τέλος παίζει δυνατά δροσερό τσιζκέικ πασπαλισμένο με αρωματική πούδρα από τσάι matcha. Μόνο μεσημέρι. Κρήτης 34, 2721043075

sobremesa

Sobremesa 
Στις πλαγιές της Βέργας τώρα, το εστιατόριο του boutique ξενοδοχείου "Messinian Icon" στρώνει τα τραπέζια του πλάι στην πισίνα, σε μια σχεδόν "αιωρούμενη" βεράντα που προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη της Καλαμάτας και ένα μαγικό τοπίο την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Έχοντας ανδρωθεί μαγειρικά σε καλά εστιατόρια της περιοχής, ο Καλαματιανός σεφ Πέτρος Βρυώνης κάνει την πρώτη του σόλο εμφάνιση ως επικεφαλής της κουζίνας και παρουσιάζει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις που βασίζονται στην παράδοση αλλά και στις πρώτες ύλες της περιοχής. Ανάμεσα σε άλλα, απολαύσαμε ιδιαίτερα το φίνο καρπάτσιο μεσσηνιακής γαρίδας στο λάδι της, με πίκλα κρεμμυδιού, καθώς και το πολύ έξυπνο λαλαγγοπιτάκι του που γεμίζει με σύγγλινο και σφέλα. Ευαγγελιστρίας 89-91, 2721022000

stoukostas

Στου Κώστα
Μονάχα με GPS θα προσεγγίσετε αυτήν την sui generis εξοχική ταβέρνα που απλώνει τα τραπέζια της μονάχα τα μεσημέρια ανάμεσα στα εύφορα χωράφια της περιοχής. Επί της υποδοχής ο χαρισματικός ιδιοκτήτης Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος υποδέχεται τους πάντες με το μικρό τους όνομα αλλά και φροντίζει να κάνει τους "νεοφώτιστους" του μαγαζιού να αισθανθούν μέρος της παρέας, ενώ στις μαρμίτες προΐσταται η σύζυγος του και άξια μαγείρισσα Μαρία Κάργα. Ο κατάλογος διαμορφώνεται καθημερινά ανάλογα με τις προμήθειες της ημέρας, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την περιοχή, και περιλαμβάνει καλοφτιαγμένες σπεσιαλιτέ κλασικές και πιο ιδιαίτερες σαν τον περίφημο μουσακά λαχανικών αλλά κι ένα βετούλι στη γάστρα μπουκιά και συγχώριο. Κρατήσεις απαραίτητες. Θέση Μπουρνιάς (Πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο – Νότια είσοδος), 2721083957

ghk

+ Coming soon: Καλαμάτα καλεί Αλέξανδρο Τσιοτίνη
Το "Grand Hotel Kalamata" είναι το πιο καινούργιο ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του μέσα στον Αύγουστο, δίνοντας νέα ζωή σε ένα πολύ κομψό κτίριο-στολίδι με μακρά ιστορία που μαράζωνε για χρόνια στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Όλοι οι χώροι του, από τα σαλόνια του lobby ως τα διαφόρων τύπων και πολύ άνετα δωμάτια του, είναι διακοσμημένοι σε ύφος σύγχρονο και πολυτελές με διακριτικές αναφορές στο παρελθόν, ενώ το σύνολο της επίπλωσης φτιάχτηκε επί παραγγελία στην Ιταλία. Ιδιαίτερα φροντίδα έχει δοθεί και στη γαστρονομική διάσταση της εμπειρίας, την οποία επιμελείται συνολικά ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Τη σφραγίδα του χρυσοσκουφάτου σεφ έχει προς το παρόν ο κατάλογος του πρωινού και η all day κάρτα που σερβίρεται στο "Grand Bistro", όμως οσονούπω θα λανσαριστεί και το πλήρες, πιο επίσημο, μενού που έχει δημιουργήσει για το εστιατόριο. Τα τραπέζια στρώνονται στον παραλιακό δρόμο, ενώ προσεχώς θα λειτουργήσει και roof garden με πανοραμική θέα στην πόλη και τη θάλασσα.  Ναυαρίνου 37, 2721600160

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
25/11/2022

Σε αυτό το φεστιβάλ θα μάθεις τα πάντα για το μέλι

Γνωρίστε σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και νέα προϊόντα στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2022: Τα κορυφαία εστιατόρια

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

"Viva Italia" στο "Da Bruno" με ανανεωμένο μενού

Αέρας ανανέωσης φυσά στις γεύσεις του ολοφάνερα φρεσκαρισμένου ιταλιάνικου πόστου στο Παλαιό Φάληρο, που στα 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζει να είναι σταθερή αξία για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.

Το Σymposio είναι το event που θα αλλάξει τη Βαρβάκειο

Με τενόρους να συναντούν techno DJs, ξυλοπόδαρους να προσπερνούν αρπίστριες και street food κιόσκια να αχνίζουν μυρωδιές πλάι σε εκθέσεις ζωγραφικής, η γλαφυρή μπρουταλιτέ της οδού Αριστογείτονος στη Δημοτική Αγορά της Αθήνας μεταμορφώνεται στο urban σκηνικό ενός ανατρεπτικού event, που έρχεται για να μεταμορφώσει την εικόνα που έχουμε για το στομάχι της πόλης.

"Manοuka": Οινογευσιγνωσία με την Ακρόπολη "on screen"

Σφιχτά ενοποιημένο γαστρονομικό σενάριο με μοντέρνα προσέγγιση, οινικό cast με επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες και ενδιαφέρουσα μπάρα με φόντο την Ακρόπολη δίνουν τον τόνο στο rooftop εστιατόριο στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου "Utopia".

Οι πιο γνωστοί μύθοι για το ποτό

Όχι, δε φταίει εκείνο το σφηνάκι στο τέλος για το hangover σου.