Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το «Vassilenas Blue», η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 5

Βράδυ Σαββάτου στην Αντίπαρο, ένα από τα πρώτα του βραβευμένου "Βασίλαινα" στην ολοκαίνουργια θερινή του έδρα, και τα τραπέζια δεν αργούν να γεμίσουν. Παρέες ξένων που έχουν σπίτι εδώ έρχονται για να τσεκάρουν τη νέα άφιξη στο νησί της καρδιάς τους, αλλά και ντόπιοι και παραθεριστές που γνωρίζουν το ιστορικό εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα σπεύδουν να τον καλωσορίσουν. Έχοντας συνηθίσει να τον συναντώ στην κομψή μητροπολιτική ατμόσφαιρα του αθηναϊκού εστιατορίου, χρειάζομαι λίγο χρόνο μέχρι να τον συνηθίσω μέσα σε αυτή την πιο χαλαρή συνθήκη, όπου αναρριχώμενα φυτά πρασινίζουν την ασβεστωμένη μάντρα στην όμορφη και κομψή αυλή του "Vassilenas Blue" με τη μεγάλη ελιά, κοντά και μαζί μακριά από το πολύβουο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 3

Ο κατάλογος που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ του αθηναϊκού εστιατορίου Μάνος Γαρνέλης μαζί με τον sous chef του, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει το πρόσταγμα της κουζίνας στο "Vassilenas Blue", δίνει αναμενόμενα το προβάδισμα στις γεύσεις της θάλασσας. Τα ωμά πρωταγωνιστούν και το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Στο καρπάτσιο σκορπίνας με αχινό και βινεγκρέτ τζίντζερ-λάιμ, εξαιρετικά στρογγυλές οξύτητες τυλίγουν το ψάρι σαν χάδι. Εκείνο της ντάσκας, πάλι, είναι αιχμηρό χάρη στη βινεγκρέτ και τη μαγιονέζα με τρούφα που βάζει τον καπνό στη γεύση, την ίδια στιγμή που πίκλες σέλερι και φινόκιο ησυχάζουν γλυκά το σύνολο. Στο μαγιάτικο σαβόρο με παλαιωμένο ξίδι, σταφίδα, κουκουνάρι και σέσκουλα απολαμβάνεις όλη την ένταση που ζητά η κλασική παρασκευή, μαζί με καλοκαιρινή ντοματένια γλύκα, ψάρι ψημένο στην εντέλεια και, εντέλει, ένα πιάτο μαγειρεμένο όπως παλιά, αλλά από χέρι φίνο και σημερινό.

Βασίλαινας Αντίπαρος 11

Θα σταθώ σε εκείνες τις fine comfort κροκέτες μπακαλιάρου με λάχανο kimchi και αγιολί για το ωραίο τους χρυσαφένιο τηγάνι, όπως και στην αριστοτεχνικά ψημένη σφυρίδα, που ντύνεται με τρυφερά βλίτα και μια ευγενικώς ξινή σος αγκινάρας σε στιλ μπερμπλάν, η οποία χαρίζει φινέτσα στο πιάτο. Το σέρβις, παρά τις δυσκολίες της εποχής, είναι ενορχηστρωμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις γεύσεις του μαγαζιού και εξυπηρετούν ευγενικά και σπιρτόζικα, ενώ η πλούσια κάβα του "Βασίλαινα" εκπροσωπείται εδώ με αντιπροσωπευτικές ετικέτες, καθώς και καλοδιαλεγμένες επιλογές από τον αντικρινό αμπελώνα της Πάρου. 

"Vassilenas Blue", Αντίπαρος, 2284063250, τιμή: €40-50

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
24/04/2024

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".