Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το «Vassilenas Blue», η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 5

Βράδυ Σαββάτου στην Αντίπαρο, ένα από τα πρώτα του βραβευμένου "Βασίλαινα" στην ολοκαίνουργια θερινή του έδρα, και τα τραπέζια δεν αργούν να γεμίσουν. Παρέες ξένων που έχουν σπίτι εδώ έρχονται για να τσεκάρουν τη νέα άφιξη στο νησί της καρδιάς τους, αλλά και ντόπιοι και παραθεριστές που γνωρίζουν το ιστορικό εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα σπεύδουν να τον καλωσορίσουν. Έχοντας συνηθίσει να τον συναντώ στην κομψή μητροπολιτική ατμόσφαιρα του αθηναϊκού εστιατορίου, χρειάζομαι λίγο χρόνο μέχρι να τον συνηθίσω μέσα σε αυτή την πιο χαλαρή συνθήκη, όπου αναρριχώμενα φυτά πρασινίζουν την ασβεστωμένη μάντρα στην όμορφη και κομψή αυλή του "Vassilenas Blue" με τη μεγάλη ελιά, κοντά και μαζί μακριά από το πολύβουο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 3

Ο κατάλογος που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ του αθηναϊκού εστιατορίου Μάνος Γαρνέλης μαζί με τον sous chef του, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει το πρόσταγμα της κουζίνας στο "Vassilenas Blue", δίνει αναμενόμενα το προβάδισμα στις γεύσεις της θάλασσας. Τα ωμά πρωταγωνιστούν και το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Στο καρπάτσιο σκορπίνας με αχινό και βινεγκρέτ τζίντζερ-λάιμ, εξαιρετικά στρογγυλές οξύτητες τυλίγουν το ψάρι σαν χάδι. Εκείνο της ντάσκας, πάλι, είναι αιχμηρό χάρη στη βινεγκρέτ και τη μαγιονέζα με τρούφα που βάζει τον καπνό στη γεύση, την ίδια στιγμή που πίκλες σέλερι και φινόκιο ησυχάζουν γλυκά το σύνολο. Στο μαγιάτικο σαβόρο με παλαιωμένο ξίδι, σταφίδα, κουκουνάρι και σέσκουλα απολαμβάνεις όλη την ένταση που ζητά η κλασική παρασκευή, μαζί με καλοκαιρινή ντοματένια γλύκα, ψάρι ψημένο στην εντέλεια και, εντέλει, ένα πιάτο μαγειρεμένο όπως παλιά, αλλά από χέρι φίνο και σημερινό.

Βασίλαινας Αντίπαρος 11

Θα σταθώ σε εκείνες τις fine comfort κροκέτες μπακαλιάρου με λάχανο kimchi και αγιολί για το ωραίο τους χρυσαφένιο τηγάνι, όπως και στην αριστοτεχνικά ψημένη σφυρίδα, που ντύνεται με τρυφερά βλίτα και μια ευγενικώς ξινή σος αγκινάρας σε στιλ μπερμπλάν, η οποία χαρίζει φινέτσα στο πιάτο. Το σέρβις, παρά τις δυσκολίες της εποχής, είναι ενορχηστρωμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις γεύσεις του μαγαζιού και εξυπηρετούν ευγενικά και σπιρτόζικα, ενώ η πλούσια κάβα του "Βασίλαινα" εκπροσωπείται εδώ με αντιπροσωπευτικές ετικέτες, καθώς και καλοδιαλεγμένες επιλογές από τον αντικρινό αμπελώνα της Πάρου. 

"Vassilenas Blue", Αντίπαρος, 2284063250, τιμή: €40-50

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

29/09/2022

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;