Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το «Vassilenas Blue», η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 5

Βράδυ Σαββάτου στην Αντίπαρο, ένα από τα πρώτα του βραβευμένου "Βασίλαινα" στην ολοκαίνουργια θερινή του έδρα, και τα τραπέζια δεν αργούν να γεμίσουν. Παρέες ξένων που έχουν σπίτι εδώ έρχονται για να τσεκάρουν τη νέα άφιξη στο νησί της καρδιάς τους, αλλά και ντόπιοι και παραθεριστές που γνωρίζουν το ιστορικό εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα σπεύδουν να τον καλωσορίσουν. Έχοντας συνηθίσει να τον συναντώ στην κομψή μητροπολιτική ατμόσφαιρα του αθηναϊκού εστιατορίου, χρειάζομαι λίγο χρόνο μέχρι να τον συνηθίσω μέσα σε αυτή την πιο χαλαρή συνθήκη, όπου αναρριχώμενα φυτά πρασινίζουν την ασβεστωμένη μάντρα στην όμορφη και κομψή αυλή του "Vassilenas Blue" με τη μεγάλη ελιά, κοντά και μαζί μακριά από το πολύβουο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 3

Ο κατάλογος που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ του αθηναϊκού εστιατορίου Μάνος Γαρνέλης μαζί με τον sous chef του, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει το πρόσταγμα της κουζίνας στο "Vassilenas Blue", δίνει αναμενόμενα το προβάδισμα στις γεύσεις της θάλασσας. Τα ωμά πρωταγωνιστούν και το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Στο καρπάτσιο σκορπίνας με αχινό και βινεγκρέτ τζίντζερ-λάιμ, εξαιρετικά στρογγυλές οξύτητες τυλίγουν το ψάρι σαν χάδι. Εκείνο της ντάσκας, πάλι, είναι αιχμηρό χάρη στη βινεγκρέτ και τη μαγιονέζα με τρούφα που βάζει τον καπνό στη γεύση, την ίδια στιγμή που πίκλες σέλερι και φινόκιο ησυχάζουν γλυκά το σύνολο. Στο μαγιάτικο σαβόρο με παλαιωμένο ξίδι, σταφίδα, κουκουνάρι και σέσκουλα απολαμβάνεις όλη την ένταση που ζητά η κλασική παρασκευή, μαζί με καλοκαιρινή ντοματένια γλύκα, ψάρι ψημένο στην εντέλεια και, εντέλει, ένα πιάτο μαγειρεμένο όπως παλιά, αλλά από χέρι φίνο και σημερινό.

Βασίλαινας Αντίπαρος 11

Θα σταθώ σε εκείνες τις fine comfort κροκέτες μπακαλιάρου με λάχανο kimchi και αγιολί για το ωραίο τους χρυσαφένιο τηγάνι, όπως και στην αριστοτεχνικά ψημένη σφυρίδα, που ντύνεται με τρυφερά βλίτα και μια ευγενικώς ξινή σος αγκινάρας σε στιλ μπερμπλάν, η οποία χαρίζει φινέτσα στο πιάτο. Το σέρβις, παρά τις δυσκολίες της εποχής, είναι ενορχηστρωμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις γεύσεις του μαγαζιού και εξυπηρετούν ευγενικά και σπιρτόζικα, ενώ η πλούσια κάβα του "Βασίλαινα" εκπροσωπείται εδώ με αντιπροσωπευτικές ετικέτες, καθώς και καλοδιαλεγμένες επιλογές από τον αντικρινό αμπελώνα της Πάρου. 

"Vassilenas Blue", Αντίπαρος, 2284063250, τιμή: €40-50

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.