Γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με την ελληνική κουζίνα

Δεν κάνεις ελληνική κουζίνα απλώς επειδή χρησιμοποιείς ελληνικά προϊόντα και περιγράφεις τα πιάτα στο μενού σου ελληνότροπα και εντυπωσιακά.

ΒΕΚ 17A8610 © Άρης Ράμμος

Mε αφορμή τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 που απονεμήθηκαν την Τρίτη 7 Ιουνίου στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη αναδημοσιεύουμε τον λόγο της επικεφαλής του θεσμού Άννης Ηλιοπούλου που βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

"Η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της. Είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της, είναι η κουζίνα της καρδιάς μας. Μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί τη γαστρονομική μας ταυτότητα. Είναι μια κουζίνα μοναδική, έχει ψυχή, είναι γεμάτη ήλιο και ζεστασιά.

Υποκλινόμαστε σε όσους την αναδεικνύουν με γνώση, αγάπη και σεβασμό. Σε όσους την εξάγουν εκτός συνόρων με ποιότητα και έμπνευση, κάνοντάς τη διάσημη διεθνώς. Αυθεντική, παραδοσιακή, με twist ή χωρίς, πειραγμένη ή όχι, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της εθνικής οικονομίας και του brand Ελλάδα στο εξωτερικό.

Η εθνική μας κουζίνα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Γι’ αυτό και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας είναι πολύ σημαντικά για όλους εμάς. Τόσο για εσάς που βραβεύεστε όσο και για εμάς, που σκύβοντας με προσοχή πάνω από τις δημιουργίες των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας διαπιστώνουμε με χαρά και συγκίνηση την εντυπωσιακή της εξέλιξη από χρονιά σε χρονιά. Και στο φετινό γαστρονομικό μας σαφάρι απολαύσαμε παραδοσιακές δημιουργίες που μας συγκίνησαν, αναθεωρητικά σενάρια, αβανγκάρντ πιάτα, γαστρονομικό σασπένς, αλλά και πολλές μετριότητες και ακόμα περισσότερες δηθενιές. Κι αυτό το τελευταίο είναι ανησυχητικό.

> Διαβάστε ακόμη: Όλα όσα έγινα στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022

Δεν κάνεις ελληνική κουζίνα απλώς επειδή χρησιμοποιείς ελληνικά προϊόντα και περιγράφεις τα πιάτα στο μενού σου ελληνότροπα και εντυπωσιακά. Δεν κάνεις ελληνική κουζίνα αν δεν σκύψεις πάνω από τις ρίζες της παράδοσης, αν δεν πατήσεις πάνω στις βάσεις της. Αν οι γεύσεις και τα αρώματα των πιάτων σου δεν ενσωματώνονται στη συλλογική γευστική μας μνήμη, αν ακόμα και τα άψογα δημιουργικά πιάτα σου, δεν ανακαλούν συνειρμούς, γευστικές αναμνήσεις, συναίσθημα και οικειότητα σε όσους τα δοκιμάζουν.

Δεν πρέπει να παίζουμε με την εθνική μας κουζίνα. Ας μην τη χρησιμοποιούμε ως "κονσεπτικό αμπαλάζ" ή ως εργαλείο μάρκετινγκ, ειδικά στους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, αν δεν διαθέτουμε τη γνώση, την αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία της, αν δεν έχουμε την ικανότητα να την ανοίξουμε σε νέες ιδέες, σε πειραματισμούς, σε νέες τεχνικές, σε σύγχρονη αισθητική φόρμα, χωρίς να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος. Και για να πετύχει ένας σεφ αυτές τις λεπτές ισορροπίες, πρέπει να είναι μεγάλος. Δεν είναι εύκολο.

Με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας τιμώνται οι άριστοι της εθνικής μας γαστρονομίας. Τα βραβεία αυτά είναι ξεχωριστά και πολύτιμα. Όχι μόνο γι’ αυτούς που θα τα παραλάβουν, αλλά για όλους εμάς, και για την Ελλάδα. Είτε απονέμονται ως Βραβεία Παραδοσιακής Ελληνικής Κουζίνας, στους καλύτερους πρεσβευτές της παράδοσης, μιας κουζίνας δυσεύρετης σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό πολύτιμης, είτε ως Βραβεία Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας στους καλύτερους Έλληνες σεφ που σκέφτονται και δημιουργούν με τον ήλιο και τη μοναδικότητα της κουζίνας μας στην καρδιά τους, τιμούν τους ανθρώπους που δεν προδίδουν την ελληνικότητα χάριν του εντυπωσιασμού και της εξτραβαγκάντσας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους! "

Λεζάντα φωτογραφίας: Τα λιανόψαρα στο προσκήνιο. Σούπα από μικρά πετρόψαρα, μελάνι σουπιάς, λαβράκι, μαύρο σκόρδο. Πιάτο του Λευτέρη Λαζάρου από το menu του dîner de gala της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Όλυμπος Νάουσα/ Θεσσαλονίκη

Το πιο εμβληματικό ίσως εστιατόριο της Ελλάδας, το γαστρονομικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται μετά το κλείσιμό του το 1994 με φινέτσα και αρχοντιά. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Δημήτρη Τασιούλα τέρπει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
02/02/2023

Long read: Το χειμωνιάτικο Πήλιο της Ελένης Ψυχούλη | που θα φάτε παραδοσιακά στα τουριστικά και μη χωριά

Σε μια εποχή που ο τουρισμός αποζητά την επιστροφή στην αυθεντικότητα και την ανάγκη να ζήσεις σαν ντόπιος ένα μέρος που γνωρίζεις, το Πήλιο είναι ο ιδανικός προορισμός. Αν σχεδιάζετε τριήμερο για Καθαρά Δευτέρα σας ετοιμάσαμε τον ιδανικό οδηγό.

Στο "Balthazar" (και) για το "Penthouse"

Νέος χώρος στο δημοφιλές bar restaurant της Τσόχα αλλά και ένα ακόμη πολλά υποσχόμενο project για τη νεότερη γενιά της οικογένειας Πιτσιλή.

Ξεκινά η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ - The Greek Fine Food Exhibiion

Το προσεχές Σάββατο ανοίγει τις πύλες της η γνωστή έκθεση τροφίμων και ποτών.

Tasty Awards '23. Ποια είναι τα αγαπημένα ελληνικά εστιατόρια της πόλης;

Τα εστιατόρια όπου οι chefs εφαρμόζουν μαγειρικά μυστικά και τεχνικές ανεβάζοντας την ελληνική κουζίνα σε άλλο επίπεδο.

Τι μαγειρεύεις πάλι, Ηλία Σκουλά;

Μία κουβέντα με τον προβοκάτορα σεφ πάνω από τα πιάτα του "Ananias Rotisserie".

O Άρης Σκλαβενίτης είναι ο Καλύτερος Οινοχόος για το 2023

Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων, μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας, που θα πραγματοποιηθεί το 2026 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I).