Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 ανέδειξαν τον πλούτο της γαλανόλευκης γαστρονομίας αλλά και των θαλασσών μας

Η φετινή απονομή θέλησε παράλληλα να μεταφέρει ένα ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα υπέρ της βιώσιμης αλιείας, έχοντας ως κεντρικό της concept το «Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα».

00766
   

Ύστερα από δύο χρόνια πανδημικών βραβεύσεων των άριστων της εθνικής μας γαστρονομίας, η φετινή, πέμπτη κατά σειρά, απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 7ης Ιουνίου στους λαμπερούς χώρους του "Makedonia Palace" αλλά και την ίδια στιγμή στην αυγή της εξόδου από την covid εποχή. Το κέφι, τα χαμόγελα και η θετική διάθεση πραγματικά περίσσευαν και χωρίς πλέον να κρύβονται πίσω από μάσκες κατά τη διάρκεια της τελετής, η οποία ήταν αφιερωμένη στους πρώτους των πρώτων της εθνικής μας κουζίνας. Εκείνους δηλαδή που δεν υπέστειλαν τη σημαία κατά τη διάρκεια των δύσκολων προηγούμενων χρόνων αλλά συνεχίζουν άοκνα στον δύσκολο αγώνα της γεύσης, εκείνα τα εστιατόρια και τους σεφ τους που είτε προασπίζονται την παράδοση μας είτε βρίσκουν τρόπους να την εξελίξουν δημιουργικά. 

Και όπως προκύπτει από τον αριθμό-ρεκόρ των φετινών βραβείων που ανήλθαν αισίως στα 80, ανάμεσα στα οποία 24 πρωτοεμφανιζόμενα, μπορούμε άνετα να ισχυριστούμε πως η εθνική μας κουζίνα, από την Κρήτη και την Κω ως το Αμύνταιο και τη Θράκη, επιτέλους ανθίζει και συνειδητοποιεί την αξία και τη σημασία της. Για να μπορέσει βέβαια να χαράξει με ασφάλεια το μέλλον της, δεν μπορεί να έχει τα μάτια της κλειστά απέναντι στις κάθε είδους οικολογικές καταστροφές που υφίσταται ο πλανήτης μας. Εξού και η φετινή απονομή θέλησε παράλληλα να μεταφέρει ένα ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα υπέρ της βιώσιμης αλιείας, έχοντας ως κεντρικό της concept το "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα".

00159
Masters of ceremony της βραδιάς ήταν οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Άκης Σακελλαρίου και Μάξιμος Μουμούρης

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που συντονίζεται τρόπον τινά με τη φετινή απονομή των Χρυσών Σκούφων, η οποία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της διατροφικής σπατάλης, επαινέθηκε από το σύνολο των προσκεκλημένων, οι οποίοι άρχισαν να καταφτάνουν στους χώρους της εκδήλωσης ήδη από τις 8 το βράδυ. Επί της υποδοχής βρίσκονταν ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος και η συνιδιοκτήτρια του και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου, οι οποίοι δέχονταν θερμά συγχαρητήρια για την έμπρακτη στήριξη τους στην ελληνική γαστρονομία τόσο από σημαντικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας που έδωσαν και φέτος το "παρών" όσο βεβαίως και από τους επιχειρηματίες και τους σεφ των βραβευόμενων εστιατορίων. Ειδικά οι δεύτεροι μάλιστα δεν άργησαν να σχηματίσουν τα προσφιλή τους πηγαδάκια ανταλλαγής προγνωστικών στις μαγικές βεράντες του ξενοδοχείου, ενώ όλοι ανεξαιρέτως απόλαυσαν τα ξεχωριστά κοκτέιλ καλωσορίσματος με τη σφραγίδα της Nespresso και του ούζου Πλωμαρίου Άδολο όπως και τη δροσιστική φινέτσα των γαστρονομικών νερών Acqua Panna και S.Pellegrino. 

oz2a1957
80 βραβεία απονεμήθηκαν φέτος σε εστιατόρια που τιμούν την παραδοσιακή και την σύγχρονη ελληνική κουζίνα, ανάμεσα στα οποία 24 πρωτοεμφανιζόμενα στον θεσμό

Όλα αυτά ασφαλώς ως τη στιγμή που οι master of ceremony της βραδιάς, οι μοναδικοί Άκης Σακελλαρίου και Μάξιμος Μουμούρης, άψογα ντυμένοι από τον Giannetos, κάλεσαν ευγενικά τους πάντες να περάσουν στις θέσεις τους στη λαμπερή αίθουσα. Άμεσοι, επικοινωνιακοί και ιδιαίτερα ταλαντούχοι παρουσίασαν μια τελετή που πραγματικά τα είχε όλα και σε ισόποσες δόσεις, από χιούμορ συχνά αυτοσχεδιαστικό μέχρι άφθονη τροφή για σκέψη. "Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018 η Ελλάδα ξέμεινε από ψάρια γιατί οι γόνοι δεν είχαν προλάβει να γεννήσουν" μας υπενθύμισαν ήδη από την αρχή της βραδιάς, ενώ αργότερα επεσήμαναν πως το 33% των πληθυσμών των ψαριών υπεραλιεύεται και ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης, προβάλλοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το απειλητικό γεγονός πως τα ψάρια στις θάλασσες του πλανήτη πολύ απλά τελειώνουν. Την ίδια στιγμή βέβαια ατάκες όπως "δώστε τόπο στα λιανόψαρα", "ποτέ κολιό τον Αύγουστο", "αφήστε το γόνο να γίνει γονιός" και "τσακίζουμε το λεοντόψαρο σε κάθε γειτονιά" εκτοξεύονταν εκατέρωθεν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, υπογραμμίζοντας έστω και χιουμοριστικά το μεγάλο πρόβλημα της υπεραλίευσης των θαλασσών αλλά και προσφέροντας παράλληλα τις απαραίτητες ανάσες κατά τη διάρκεια της τελετής. 

5
Ο σκηνογράφος των απονομών του αθηνοράματος Δημήτρης Μπραζάς επιμελήθηκε την κομψή όσο και ιντριγκαδόρικη art de la table της βραδιάς

Τον χορό των βραβεύσεων προανήγγειλε η επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου, τονίζοντας με χαρά και συγκίνηση την εντυπωσιακή εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας από χρόνο σε χρόνο αλλά και την επιτακτική ανάγκη "να μην τη χρησιμοποιούμε ως κονσεπτικό αμπαλάζ ή ως εργαλείο μάρκετινγκ και ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, αν δεν διαθέτουμε τη γνώση, την αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία της". Η μεγάλη αξία των θεσμών του αθηνοράματος και η συνεισφορά του στη δημιουργία γαστρονομικής κουλτούρας στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών των σημαντικών προσκεκλημένων που ανέβηκαν στη συνέχεια στο πόντιουμ για να απονείμουν βραβεία. 

> Διαβάστε ακόμη: Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022 σε 40 κλικ

"Θέλω να συγχαρώ το αθηνόραμα διότι οι δράσεις του έχουν θετικό αντίκτυπο στην εθνική μας οικονομία" είπε ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βίντεο. Θερμές ευχαριστίες τόσο στο αθηνόραμα για το τεράστιο γαστρονομικό σαφάρι που πραγματοποιεί κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα όσο και στους σεφ, που όπως σημείωσε ταξιδεύουν τα ελληνικά προϊόντα στα πέρατα του κόσμου, εξέφρασε με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, λίγο προτού βραβεύσει τα εστιατόρια που τιμούν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στην περιοχή της Θράκης. 

6
Ο μεγάλος νικητής των φετινών Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Λευτέρης Λαζάρου δημιούργησε επίσης το ξεχωριστό μενού της βραδιάς με τη σύμπραξη του executive chef του "Makedonia Palace" Σωτήρη Ευαγγέλου

Μια από τις πιο γευστικές βραδιές της πόλης χαρακτήρισε την απονομή η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, η οποία στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων στα καλύτερα εστιατόρια σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε επίσης στο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της ένταξης της πόλης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO. "Προβλέπω πως στο άμεσο μέλλον η Θεσσαλονίκη μας θα απολαμβάνει μιας προνομιακής θέσης στην παγκόσμια κουλτούρα της γεύσης" είπε η κυρία Καραγιάννη στην ομιλία της, τονίζοντας στην συνέχεια πως "κομμάτι αυτής της λάμψης οφείλεται στο αθηνόραμα που μεταμόρφωσε την ελληνική κουζίνα σε πεδίο λαμπρής δημιουργίας".

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος που ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει βρει πια το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη Χαλκιδική, το Πήλιο και την Πελοπόννησο και υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός πως "κάθε χρόνο το αποτύπωμα των βραβείων στην οικονομία μεγαλώνει". Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας Αθανάσιου Σαββάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το αθηνόραμα "σαν ένα πολλαπλασιαστή της αξίας του ελληνικού brand στο εξωτερικό". 
"Οφείλω να σας αναγνωρίσω το γεγονός πως κάνατε αγαπητή στη Θεσσαλονίκη μια λέξη με το συνθετικό "Αθήνα”" είπε με χιούμορ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης στην απονομή των βραβείων σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στην Κω και στη Ρόδο, απευθυνόμενος στους Δημήτρη Ηλιόπουλο και Άννη Ηλιοπούλου, τους οποίους συνεχάρη ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα", και προσκαλώντας τους μάλιστα να την παρουσιάσουν από κοινού στο πλαίσιο της επόμενης ΔΕΘ. 

7
Το εξαιρετικά χορογραφημένο σέρβις της βραδιάς ξεκινά!

Οπως ανέφερε στη συνέχεια ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος, απονέμοντας τα βραβεία στα εστιατόρια σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με βαθμό 15/20, είναι πολύ σημαντικό ότι ο θεσμός έχει βρει την υποστήριξη των θεσμικών φορέων της πόλης ευχαριστώντας παράλληλα τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για τη σταθερή υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ Ηelexpo Κυριάκο Ποζρικίδη για τη στήριξη τους σε όλες τις πρωτοβουλίες του αθηνοράματος στην πόλη. 

Βραβεία απένειμαν επίσης η Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας Upfield SEE Μαργαρίτα Στεργίου, ο Διευθυντής Πωλήσεων Χονδρικής της ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. Σπύρος Μαζαράκης, η Marketing & Communications Director / Hospitality | Gastronomy Division ΜΟΔΙΑΝΟ Γεωργία Δώδου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Ισμήνη Μπογδάνου, ο Senior Brand Μanager της εζα Μιχάλης Βρανάς, ο Bar & Restaurant Sales Μanager της Nestlé Waters Γρηγόρης Μανωλέλης και η Managing Director της Συνέργια Α.Ε., αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional, Ελένη Μιχοπούλου. 

8
"Το μέγεθος μετράει" ή αλλιώς ένα εξαιρετικό ταρτάρ μπαρμπουνιού με χαβιάρι μελιτζάνας, χουρμά και φιστίκι Αιγίνης ήταν μια από τις σπεσιαλιτέ της βραδιάς με τη σφραγίδα του Λευτέρη Λαζάρου

Παραλαμβάνοντας για μια ακόμα χρονιά το βραβείο του πρώτου των πρώτων για το εμβληματικό "Varoulko Seaside", ο Λευτέρης Λαζάρου δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση του, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή "ο επόμενος χειμώνας να μας βρει χωρίς covid αλλά και το αθηνόραμα πιο δημιουργικό και πιο μεγάλο". Σε μια βραδιά βέβαια αφιερωμένη στη μακροημέρευση του θαλάσσιου πλούτου, ο σπουδαίος μας σεφ και μετρ της ελληνικής ψαροσύνης δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ο δημιουργός του πολύ ξεχωριστού μενού το οποίο σερβιρίστηκε κατά τη διάρκεια του diner de gala που ακολούθησε. Για τις ανάγκες του ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη σύσσωμη η ομάδα του "Varoulko" -με επικεφαλής τους σεφ Θοδωρή Κυριακίδη και Μανώλη Ασλάνογλου καθώς και τον pastry chef του εστιατορίου Θοδωρή Μωυσίδη-, που συνέπραξε με την μπριγκάδα του executive chef του "Makedonia Palace" Σωτήρη Ευαγγέλου και το αποτέλεσμα όχι μόνο ξεπέρασε κάθε προσδοκία αλλά μετέδωσε το μήνυμα της βραδιάς με τον πιο ηχηρό τρόπο. 

Ψαράκια μικρά και ταπεινά κάθε είδους και στην εποχή τους, πετρόψαρα, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα στις θάλασσες μας βρέθηκαν στο επίκεντρο και απέδειξαν πως στα χέρια ενός σπουδαίου σεφ μπορούν άνετα να μεταμορφωθούν σε σπεσιαλιτέ υψηλού επιπέδου αλλά και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην κουβέντα γύρω από μια βιώσιμη αξιοποίηση του βυθού. Κάθε πιάτο μάλιστα είχε και μια ξεχωριστή ονομασία-σύνθημα, όπως για παράδειγμα "Το μέγεθος μετράει" που ήταν ένα εξαιρετικό ταρτάρ μπαρμπουνιού, ενισχυμένο με χαβιάρι μελιτζάνας, χουρμά και φιστίκι Αιγίνης. Στο νόημα της βραδιάς αλλά και του συγκεκριμένου πιάτου μας έβαλε ιντριγκαδόρικα και η εμπνευσμένη art de la table που μας επεφύλασσε μέχρι και έναν χάρακα, προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι το ψάρι έχει φτάσει σε μέγεθος κατάλληλο για κατανάλωση. Οι "αιρετικές" θαλασσινές δημιουργίες της βραδιάς βρήκαν το ιδανικό τους ταίρι στην εζα Fine Lager, το τσίπουρο Δεκαράκι Μονοποικιλιακό, τη Μαστίχα M Dry καθώς και σε επιλεγμένες ετικέτες του Κτήματος Βιβλία Χώρα που εντυπωσίασαν τους συνδαιτημόνες με την ξεχωριστή τους προσωπικότητα. 

9
Το κομψό ballroom του "Makedonia Palace" είναι πανέτοιμο για το diner de gala των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας του αθηνοράματος

Για την εξαιρετική ροή του σερβιρίσματος φρόντισε το όπως πάντα υποδειγματικό προσωπικό του "Makedonia Palace" ενώ ειδική μνεία αξίζει ασφαλώς στον Γενικό Διευθυντή του ξενοδοχείου Άλκη Σωτηρίου, τον F&B Manager Νίκο Χαραλαμπίδη και τον Director of Sales Περικλή Μαγουλά που έκαναν τα πάντα προκειμένου να κυλήσει η εκδήλωση με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού και να στεφτεί κατά γενική ομολογία από απόλυτη επιτυχία. Διόλου περίεργο λοιπόν που όταν λίγο πριν τη λήξη της βραδιάς ο κριτικός γεύσης του αθηνοράματος Δημήτρης Αντωνόπουλος κάλεσε κοντά του τον Λευτέρη Λαζάρου, τον Σωτήρη Ευαγγέλου και τις ομάδες τους για τα απαραίτητα συγχαρητήρια, ολόκληρη η σάλα ξέσπασε σε ηχηρότατα χειροκροτήματα που δεν έλεγαν να σταματήσουν. Η χαρά και η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένες στα πρόσωπα των προσκεκλημένων, που παρέμειναν στους χώρους της εκδήλωσης ως αργά, ανανεώνοντας το ραντεβού για τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 με την ευχή η κουζίνα αλλά και η θάλασσα μας να πλουτίσουν κι άλλο. 

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πραγματοποιήθηκαν με την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022 

S.Pellegrino - AcquaPanna
Nespresso Professional
εζα Fine Lager
Μασούτης
ΕΛΟΠΥ
Άλτις
Αγορά Μοδιάνο

Υποστηρικτές

ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Κτήμα Βιβλία Χώρα
Άδολο


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.