Οδηγός Εστιατορίων

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Ένα χειροκρότημα για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα

Με την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας προ των πυλών, που θα γίνει στις 7 Ιουνίου στο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη, η παραδοσιακή μας κουζίνα επιβραβεύεται μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο.

«Χρυσόστομος»

Η εθνική μας κουζίνα διανύει τα τελευταία χρόνια μια παρατεταμένη άνοιξη. Από τη μια, οι πιο δημιουργικοί σεφ της χώρας μάς εκπλήσσουν με την ευστροφία και τη γόνιμη παραγωγικότητά τους και τιμούν τηv ελληνική μαγειρική, δίνοντάς της μια μορφή που ανταποκρίνεται στην αισθητική της εποχής αλλά και παρουσιάζοντας καινοφανείς δημιουργίες. Από την άλλη, η παραδοσιακή μας κουζίνα διαδίδεται ευρέως περνώντας από την αφάνεια περασμένων δεκαετιών στο προσκήνιο και γίνεται περιζήτητη ανάμεσα στους τουρίστες που κατακλύζουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Όπως ακριβώς υπάρχουν διαφορετικές σχολές και στιλ στους κόλπους της ελληνικής γαστρονομίας, έτσι υπάρχουν και δυναμικοί εκπρόσωποι ανάμεσα στους σεφ. Άνθρωποι που παθιάζονται με τα γαστρονομικά τους "πιστεύω" και συχνά-πυκνά ξιφουλκούν προσπαθώντας να αποδείξουν το δίκιο των απόψεών τους και τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθούν τα εστιατόρια. 

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω
"Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω"

Είναι σαφές για μας ότι, όσο πολύτιμες είναι οι παραδοσιακές μας γεύσεις, ως σημείο αναφοράς για τη γευστική μας ταυτότητα, άλλο τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη η κουζίνα μας να εξελιχθεί στο σήμερα, παρουσιάζοντας μεταμοντέρνους νεολογισμούς και πρωτοφανείς δημιουργίες μιας νέας ελληνικής κουζίνας. Έτσι, δεν έχει κανένα νόημα μια διαμάχη για το τι πρέπει να γευόμαστε όταν θέλουμε να φάμε ελληνικά, παραδοσιακά ή μοντέρνα· κάθε σεφ διαλέγει αυτό που τον εκφράζει περισσότερο και ακολουθεί το δρόμο του σεβόμενος τις επιλογές των άλλων, και το κοινό διαλέγει ελεύθερα πιο κλασικές ή πιο σύγχρονες γεύσεις ανάλογα με τη διάθεσή του. Αυτή η στάση είναι απελευθερωτική για όλους και επιτρέπει στους μαγείρους να εστιάσουν στα ενδιαφέροντά τους, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους χωρίς το άγχος της καταξίωσης με ερωτήματα του τύπου "ποια είναι καλύτερη, η μοντέρνα ή η παραδοσιακή κουζίνα;". 

"Hellas"

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πάντα επιβράβευαν και την παραδοσιακή και τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, αναγνωρίζοντας εξίσου τη σημασία τους. Από φέτος, όμως, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, διαχωρίζοντας τις τιμητικές πλακέτες που θα απονέμονται στα εστιατόρια σε δύο τύπους: Βραβείο Παραδοσιακής Ελληνικής Κουζίνας σε ανοιχτό μπλε χρώμα και Βραβείο Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας σε σκούρο μπλε. Ειδικά για την παραδοσιακή κουζίνα, αυτή η ξεχωριστή καταξίωση έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι της δίνει μεγάλη προβολή· άλλωστε η σύγχρονη, λόγω της κινητικότητας που τη διακρίνει, είναι δεδομένο πως απολαμβάνει ευρύτερη παρουσίαση στα media. Οι παραδοσιακές μας γεύσεις έχουν για όλους τους Έλληνες μέγιστη υπαρξιακή αξία, επειδή ορίζουν τη γευστική μας ιδιοσυγκρασία και ταυτότητα. Είναι λοιπόν σημείο αναφοράς όταν αναρωτιόμαστε "τι είναι η πατρίδα μας;" αλλά και βάση για τους νεωτεριστές που δημιουργούν τη νέα ελληνική κουζίνα. 

Επιπλέον, σε έναν διαρκώς ομογενοποιούμενο λόγω της παγκοσμιοποίησης πλανήτη, η βιωσιμότητα των εθνικών κουζινών έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο θεωρητική, αλλά και οικονομική, καθώς αφορά το marketing ενός δυναμικού γαστρονομικού προορισμού, στον οποίο κάθε ταξιδιώτης λαχταράει να δοκιμάσει τα παραδοσιακά πιάτα του μέρους που επισκέπτεται, για να πάρει πιο ολοκληρωμένα σάρκα και οστά η έννοια του ταξιδιού σε άλλους τόπους. Αυτό φυσικά σημαίνει μεγάλη ευθύνη, έτσι ώστε η παραδοσιακή κουζίνα να παρουσιάζεται αυθεντικά και χωρίς "τουριστικά" παράσιτα, που σαμποτάρουν την ταυτότητά της. Όσοι την καλλιεργούν, λοιπόν, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά, φροντίζοντας να υπηρετούν το όραμά τους με συνέπεια, καθώς οι κλασικές της αξίες έχουν πολλές πλευρές που αξίζει να τις προσέχουμε. 

Το λημέρι του ληστή
"Το λημέρι του ληστή"

Μπορεί το ρεπερτόριό της, λόγου χάρη, να είναι συγκεκριμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι βαρετά επαναλαμβανόμενο. Εκτός από τις βασικές πολύ δημοφιλείς της σπεσιαλιτέ, οι τοπικές κουζίνες της Ελλάδας περιλαμβάνουν πάμπολλες άγνωστες συνταγές, που διευρύνουν την εικόνα των παραδοσιακών γεύσεων, κάνοντάς τη σχεδόν εξωτική όχι μόνο στους ουρανίσκους που δεν τη γνωρίζουν, αλλά ακόμη και σ’ εμάς τους ντόπιους! Καθώς η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι περιζήτητη πλέον, παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία να διασωθούν, δοξάζοντας τη μοναδικότητά της, σπάνιες, σχεδόν εξαφανισμένες αυτόχθονες ράτσες ζώων και ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων και φρούτων. Έπειτα είναι όλοι αυτοί οι ξεχωριστοί τρόποι μαγειρέματος (λ.χ. γάστρες, ξυλόφουρνοι, αντικριστά) που επανέρχονται με φόρα στην επικαιρότητα, εκφράζοντας μια ρομαντική στροφή προς τις low tech μαγειρικές μεθόδους, που ακτινοβολούν ζεστασιά στις καρδιές μας. Μπορεί βέβαια, μιλώντας για παραδοσιακή κουζίνα, να έχουμε στο μυαλό μας μια εδραιωμένη εικόνα που συνδυάζει οικογενειακές μνήμες και ιστορικά αξιώματα με γευστικές καρτποστάλ διακοπών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για απολίθωμα· δεν μαγειρεύεται το 1900 αλλά σήμερα, που ο τρόπος ζωής είναι πολύ διαφορετικός από τότε, οπότε είναι μοιραίο να ελαφρύνει, χωρίς όμως να χάσει την ψυχή της. To σίγουρο είναι ότι υποκλινόμαστε στο κάλλος, τη νοστιμιά και την αξία της και δεν θέλουμε να συσκοτίζουμε με περιττούς ανταγωνισμούς τη συνέχειά της και το συναισθηματικό φορτίο που συνοδεύει κάθε της μπουκιά. 

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πραγματοποιούνται με την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Χορηγοί

S.Pellegrino - Acqua Panna
Nespresso Professional
εζα Fine Lager
Μασούτης
EΛ.Ο.Π.Υ.
Άλτις
Αγορά Μοδιάνο

Υποστηρικτές

ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Κτήμα Βιβλία Χώρα
Άδολο

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: "Χρυσόστομος" 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η βιώσιμη θαλασσινή γαστρονομία στο μενού των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022

Φέτος ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας αφουγκράστηκε με προσοχή ένα μεγάλο παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα, την υπεραλίευση των θαλασσών, και πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στην τελετή απονομής τους μια υψηλή θαλασσινή γαστρονομία που ακολουθεί τους κανόνες της αειφορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
16/06/2022

Γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με την ελληνική κουζίνα

Δεν κάνεις ελληνική κουζίνα απλώς επειδή χρησιμοποιείς ελληνικά προϊόντα και περιγράφεις τα πιάτα στο μενού σου ελληνότροπα και εντυπωσιακά.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 ανέδειξαν τον πλούτο της γαλανόλευκης γαστρονομίας αλλά και των θαλασσών μας

Η φετινή απονομή θέλησε παράλληλα να μεταφέρει ένα ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα υπέρ της βιώσιμης αλιείας, έχοντας ως κεντρικό της concept το "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα".

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Η τελετή απονομής σε 40 κλικ

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022 που έγινε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 από το Αθηνόραμα: Η τελετή απονομής και οι μεγάλοι νικητές

Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, μεταφέροντας το επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας με το concept "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα".

Σπεύσατε να δοκιμάσετε τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας στο 50%. Οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας ξεκινούν!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στο πιο δημοφιλές και πολυαναμενόμενο γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, για να γευτείτε τα προκλητικά μενού στα βραβευμένα εστιατόρια όλης της Ελλάδας, πληρώνοντας μόνο το 50% της τιμής τους. Απολαύστε και γαστρονομήστε!

Αλυκές

Στο καινούργιο ψαροφαγικό στέκι του Παλαιού Φαλήρου συνεχίζεται η ιστορία της "Μπουγιαμπές", με τα κλασικά να νικούν στα σημεία τα σύγχρονα πιάτα.