Πρώτη γεύση από το "Grande Dame" στην Πλάκα

Στο ολοκαίνουργιο «σπίτι» του στο κέντρο της πόλης, ο Γιάννης Σολάκης ψήνει στην ανοικτή φωτιά όπως παλιά και εκσυγχρονίζει αγαπημένες σπεσιαλιτέ των ταβερνών και των αστικών εστιατορίων.

grandedame1

"Πάμε μπροστά κοιτάζοντας πίσω" είναι το motto του ολοκαίνουργιου "Grande Dame" όπως μου το περιγράφει ο δημιουργός του και γνωστός σεφ Γιάννης Σολάκης το βράδυ που επισκέπτομαι το μαγαζί. Ο χώρος, στο ισόγειο ενός ατμοσφαιρικού νεοκλασικού με μακρά ιστορία στην οδό Νίκης, παντρεύει αρμονικά τα κλασικά στοιχεία με τις πιο μοντέρνες πινελιές σε ένα στιλάτο mix’n’match με αστική πατίνα.

Ψηλόλιγνα λουλουδιασμένα βάζα με ολόφρεσκα άνθη απλωμένα σε διάφορα σημεία, γύψινες ροζέτες από τις οποίες κρέμονται βαρύτιμοι πολυέλαιοι περικυκλωμένοι από σύγχρονα φωτιστικά, γοητευτικό ασπρόμαυρο πλακάκι από τα παλιά στο πάτωμα που ήρθε ξανά στο φως, μικρές και μεγάλες ροτόντες και τραπέζια που στρώνονται με υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και βαριά μαχαιροπίρουνα. Στο έμπα σε υποδέχεται ένα μικρό μπαρ, επενδεδυμένο με μαλακό δέρμα για να ακουμπάς αναπαυτικά και να απολαμβάνεις το κρασί σου, ενώ προχωρώντας στα ενδότερα ανακαλύπτεις ακόμα την υαλόφρακτη κάβα του εστιατορίου καθώς και το εντυπωσιακό chef’s table από ξύλο τριανταφυλλιάς μπροστά στην ανοικτή κουζίνα.

solakis

Εντός της, ο Σολάκης ανάβει μεγάλες φωτιές σε μια tailor made εγκατάσταση που του επιτρέπει να κάνει αρχέγονα ή low-tech, όπως τα αποκαλούμε σήμερα, ψησίματα χρησιμοποιώντας τα κάρβουνα, τη φλόγα και τον καπνό. Δεν είναι όμως μόνον αυτό το κοίταγμα προς τα πίσω που μου έχει περιγράψει νωρίτερα, μια και δοκιμάζοντας τα πιάτα του συνειδητοποιώ πως αφετηρία του έχει το εδεσματολόγιο κάποιας παλιάς ταβέρνας ή αστικού εστιατορίου, που έρχεται στο σήμερα πιο ανάλαφρο και εκσυγχρονισμένο. Ταραμοσαλάτα με ούζο και φιλέ αμυγδάλου που βαθαίνουν πολύ τη γεύση της, έντονα κυμινάτο χούμους με τραγανό ρεβύθι και ρόδι, αθηναϊκή σαλάτα πλασαρισμένη αλλιώς -ολοζώντανο baby gem, κενέλ μαγιονέζας με αρακά και πατάτα, λαβράκι μαρινέ σε στιλ gravlax- αλλά και με την κλασική πληθωρική της νοστιμιά παρούσα. 

grandedame2

Απόλαυσα ακόμα την πιο ανάλαφρη εκδοχή του σεφ για τις κλασικές γαρίδες Μικρολίμανο, με τροφαντές γαρίδες καλής ποιότητας στη σχάρα συνοδεία γλυκοφάγωτης σάλτσας ντομάτας με φέτα και ούζο, όπως και το χταπόδι που καπνίζεται à la minute και σερβίρεται με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και μαρμελάδα ντομάτας. Ο λαιμός μαύρου χοίρου κατέβηκε από τη σχάρα μελωμένος και τρυφερός έχοντας για παρέα μαγιονέζα μαύρου σκόρδου που του πήγαινε πολύ αλλά και εξαιρετικές τηγανιτές πατάτες με παλαιωμένη γραβιέρα που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, ενώ στα μαγειρευτά το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με κους κους και βερίκοκα είναι πραγματικό τρυφερούδι που λιώνει στο στόμα. Αφράτο ραβανί με μαρμελάδα φράουλας και σούπερ τραγανό κανταΐφι με παγωτό βανίλια παίζουν δυνατά στο γλυκό φινάλε, παρέα με τις καλοφτιαγμένες υφές σοκολάτας που θα εκτιμήσουν οι choco lovers του τραπεζιού. 

Νίκης 46, Πλάκα, 6936060481, τιμή: € 26 – 38

( + ) To κόνσεπτ "old is the new new" που υλοποιείται επιτυχημένα από την ατμόσφαιρα του χώρου ως το φαγητό του. 

( - ) Το καρπάτσιο από λαβράκι με εσπεριδοειδή, φύτρες κόλιανδρου και αγγούρι θέλει καλύτερη ισορροπία στα αρτύματα για να μην εξαφανίζεται το ψάρι. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Grande Dame

Νίκης 46, Πλάκα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.