"Μαρίκα": Μια Ιταλίδα στο Χαλάνδρι

Κλασικές ιταλικές γεύσεις σερβίρει το καινούργιο στέκι του Χαλανδρίου τόσο στην όμορφη σάλα του με το ρετρό ντεκόρ όσο και στην «κρυμμένη» αυλή του.

marika1

Ζεστασιά τρατορίας σε τυλίγει με το μπαίνεις στην όμορφη χαλανδριώτικη μονοκατοικία που στεγάζει εδώ και λίγο καιρό την "Μαρίκα" επί της πολύβουης Αγίας Παρασκευής. Ανοικτή κουζίνα, σκούρο ξύλο σε ωραίο πάντρεμα με βαθύ πετρόλ στους τοίχους, τραπέζια στρωμένα με καρό τραπεζομάντιλα που διαχέονται στα ενωμένα πλέον δωμάτια του παλιού σπιτιού, ξεκινώντας από το καθιστικό με το τζάκι, ντυμένο ολόγυρα με ράφια γεμάτα βιβλία και παλιά αντικείμενα. Έχει μια πειστική ρουστίκ αύρα το ντεκόρ που στοιχεία της ανιχνεύεις και στη... θεία της, την μοντέρνα ταβέρνα "Μπεμπέκα" που κατοικεί σε μια άλλη μονοκατοικία του Χαλανδρίου, όχι πολύ μακριά από εδώ. 

marika2

Το έχει επιμεληθεί η ιδιοκτήτρια και των δύο μαγαζιών Γεωργία Κατσαρά, η οποία θέλησε με τη νέα της πρόταση να παρουσιάσει την οικεία πλευρά της ιταλικής κουζίνας σε περιβάλλον χαλαρό και προσιτό. Όπου και να κοιτάξεις, από το παλιό τηλέφωνο στο τραπεζάκι της εισόδου ως το ξύλινο σκρίνιο φορτωμένο κολωνάτα ποτήρια, κάθε γωνιά του χώρου έχει τη δική της ιστορία να διηγηθεί, αν και μαντεύω πως όσο ανοίγει ο καιρός, η δράση θα μεταφερθεί στα μετόπισθεν, δηλαδή στην πολύ μεγάλη αυλή με το μπαράκι που αγκαλιάζει ολόκληρη την πίσω μεριά του μαγαζιού. Έχετε την στα υπόψην και για brunch, μια και η "Μαρίκα" ανοίγει εδώ και λίγες ημέρες καθημερινά από νωρίς, σερβίροντας pinsa, μπρουσκέτες, panini, αυγά και άλλες ιδέες με ιταλιάνικο χρώμα. 

Ήσυχο πάντως το μαγαζί το βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε, με λίγες παρέες τριγύρω, οπότε αφοσιωθήκαμε στον κατάλογο που φέρνει μια γύρα στα κλασικά της Ιταλίας, με σαλάτες, ορεκτικά, πίτσα και ζυμαρικά, ενώ δεν λείπουν και προϊόντα της γειτονικής χώρας που αναγράφονται ονομαστικά. Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο ήρθε κομμένο σωστά και καλοαρτυμένο με χειροποίητη μαγιονέζα, πίκλες και βινεγκρέτ λεμονιού. Η all time classic σαλάτα Caprese με μοτσαρέλα fior di latte και pesto ήταν δροσερή και με έξτρα γλύκα που της χάριζαν τα γινωμένα ντοματίνια. 

marika3

Για το ωραίο χειροποίητο ζυμάρι της κουζίνας μας είχε προϊδεάσει νωρίτερα το κουβέρ, αλλά το επιβεβαιώσαμε και στην καλή πίτσα του μαγαζιού. Οι επιλογές είναι ως επί το πλείστον "κόκκινες" όπως εκείνη με σάλτσα ντομάτας, προσούτο San Michele, μοτσαρέλα και φρέσκια ρόκα, αν και τις εντυπώσεις έκλεψε εντέλει η πιο πληθωρική και συνάμα ευγενική Bianca με ρικότα, μανιτάρια, σκόρδο και καπνιστή πανσέτα. 

Η ενότητα των ζυμαρικών περιλαμβάνει περί τις 15 προτάσεις που σερβίρονται βρασμένα με σωστό al dente, κρίνοντας από την καρμπονάρα που ακολουθεί την κλασική οδό με αυγό, guanciale και πεκορίνο (υπάρχει και η μάλλον αθάνατη "ελληνική" βερσιόν με κρέμα γάλακτος για όσους την αγαπούν ακόμη) καθώς και τις πολύ καλές παπαρδέλες με γκοργκοντζόλα και καβουρδισμένο φουντούκι. Την εικόνα συμπληρώνουν κάποια πιάτα με κρέας και φυσικά επιδόρπια όπως το συμπαθητικό τιραμισού που σερβίρεται σε μπιρπιλωτό ποτήρι από τα παλιά. 

( + ) Η φιλική ατμόσφαιρα του χώρου και η ωραία αυλή – αντίδοτο για τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού. 

( - ) Το ριζότο με κίτρινη κολοκύθα και καπνιστή πανσέτα θέλει περισσότερη δουλίτσα στο τηγάνι προκειμένου να ομογενοποιηθούν καλύτερα τα υλικά του.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρίκα

Αγίας Παρασκευής 109, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα ξεχωριστό γαστρονομικό event έρχεται στο "Saradari" της Κρήτης

Ο ταλαντούχος σεφ Χρήστος Λάπας υποδέχεται τον Άγγελο Λάντο και τον Ηλία Σκουλά για ένα μοναδικό six hands dinner.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

Selene (Σαντορίνη)

Η κουζίνα της "Σελήνης", με επικεφαλής τον Έκτορα Μποτρίνι, μπήκε στη σαντορινιά της φάση και δίνει την ιδανική ευκαιρία για ένα long weekend στο νησί.

Άνταμ Κοντοβά, τι ετοιμάζεις στο Κάιρο;

Ο Άνταμ Κοντοβάς μιλά στο Δημήτρη Αντωνόπουλο για τα νέα του πλάνα στην Αίγυπτο.

Σαμοΐλης-Pronzato-Κατάρας αποχαιρετούν το καλοκαίρι στην "Cantina" της Σίφνου

Το ιδιαίτερο spot του Γιώργου Σαμοΐλη αποχαιρετά το καλοκαίρι με ένα ιδιαίτερο "six-hands" event.

"The Best Chef Awards": Ο Ισπανός Dabiz Muñoz ξανά στην κορυφή των 100 καλύτερων σεφ του κόσμου

Η προβοκατόρικη high-end γαστρονομική άποψη του εκκεντρικού Dabiz Muñoz τον καθιστά για μια ακόμη χρονιά ως κορυφαίο σεφ του πλανήτη σύμφωνα με το θεσμό των "The Best Chef Awards".

Ανακαλύπτουμε το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο του Πειραιά στο "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More"

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, διοργανώνεται για πρώτη χρονιά το "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More" με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή.

Στο φεστιβάλ "Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας" θα μάθετε τα πάντα για την κρητική κουζίνα

Ο γαστρονομικός θεσμός της Κρήτης που εστιάζει στην ανάδειξη του πλούτου της κρητικής γης και της τοπικής κουζίνας επιστρέφει στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου για 4η χρονιά.