Αφιέρωμα: 29 εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά

Εν όψει Σαρακοστής, με την πλάστιγγα της γεύσης να γέρνει προς τη θάλασσα, ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, που συνεχίζει να στέκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο δυνατές γαστρονομικές τάσεις τόσο στα παραλιακά προάστια όσο και στο κέντρο της πόλης και τις βόρειες γειτονιές

Ψάριστον

Μαγαζιά που κινούνται σε κλασικά μήκη κύματος με οικεία γευστική κατεύθυνση αλλά και αρκετά με πιο δημιουργικό χαρακτήρα συνθέτουν μια πολυσχιδή θαλασσογραφία όπου ολόφρεσκα ψάρια και όστρακα από όλα τα πελάγη μεταφράζονται με απόλυτη δεξιοτεχνία σε θαλασσινή ευωχία. Διάσημες σπεσιαλιτέ και μερακλίδικοι μεζέδες συναντούν μικρούς οστρακοθησαυρούς που μοσχοβολούν ιώδιο αλλά και μεγάλα ψάρια, φτάνουν στο τραπέζι με το μαστόρικο άγγιγμα της σχάρας ή ως δαντελένια καρπάτσο και ωραία μαριναρισμένα σεβίτσε. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια εύφορο έδαφος στις κουζίνες των σεφ βρίσκει και η "head to tail" νοοτροπία, με την πλήρη αξιοποίηση των ψαριών από το κεφάλι, τα κόκκαλα και το δέρμα μέχρι την ουρά σε προτάσεις απλές αλλά και πιο δημιουργικής λογικής. Ακόμα πιο ενδιαφέρον δε, είναι το ότι ολοένα και περισσότεροι, με ευελιξία προσφέρουν τη δυνατότητα όχι μόνο επιλογής των ψαριών αλλά και του τρόπου μαγειρέματος που πάντα γίνεται a la minute. 

Ψαροκόκκαλο

Με στόχο την ανάδειξη του umami της θάλασσας σε πιάτα επιπέδου, η γευστική παλέτα των ψαρομάγαζων συνεχώς εμπλουτίζεται με περίτεχνα πιάτα ζωγραφισμένα στα χρώματα της θάλασσας με συχνά πολύ εντυπωσιακές αποχρώσεις. Ταπεινά μικρόψαρα και μαλάκια όπως αθερίνες, μαριδάκια και αέρινα τηγανισμένα καλαμαράκια φιγουράρουν στα μενού με μεγαλύτερα ψάρια μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με χόρτα εποχής, μπουργκινιόν ή ακόμα και στο φούρνο ως εναλλακτικά παστίτσιο ενώ ζυμαρικά και ριζότο έχουν εδραιωθεί και στο πιο απλό ταβερνάκι με την απλότητα της νοστιμιάς σε όλο της το μεγαλείο. Δυνατά όμως παίζουν ωμά και καπνιστά με τους ντόπιους γαύρους μαρινάτους και λακέρδες να κονταροχτυπιούνται με τα διεθνούς καριέρας σεβίτσε και ταρτάρ σε τσιπουροποσίες ολκής. 

Αν "ψαρώσατε", δείτε το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε εδώ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.