Όλα για το bao

Τα γεμιστά ατμιστά ψωμάκια με καταγωγή την Κίνα και η πορεία τους μέχρι την κατάκτηση του παγκόσμιου street food.

Bao Bun

Καταλαβαίνεις ότι ένα φαγητό ή μία γαστρονομική κουλτούρα γίνεται πραγματικό trend, όταν όλο και περισσότερα εστιατόρια ασχολούνται μανιωδώς με αυτά. Τα νέα spots δε, ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, επιδιώκοντας να προλάβουν τον τίτλο της αυθεντίας. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις -που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια της μανίας- είναι ασφαλώς και αυτή που σχετίζεται με τα bao buns.

Μετά την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία τους στα κορυφαία asian-orientated εστιατόρια, τα ατμιστά ψωμάκια ατμού κατακτούν και το πάντοτε δυναμικό πεδίο του street food (μιλάμε ασφαλώς για τον δυτικό κόσμο και όχι τους υπαίθριους πάγκους των ασιατικών πόλεων).

Γνωστά και ως baozi (包子), έχουν κινέζικη προέλευση και στην ουσία αποτελούνται από ατμιστή ζύμη και γέμιση από κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Τρώγονται, σχεδόν αποκλειστικά, με το χέρι.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το εν λόγω έδεσμα είναι η σύσταση του ζυμαριού, που βασίζεται στην κινέζικη συνταγή mantou, που προτιμάται στις νότιες περιοχές της αχανούς ασιατικής χώρας, Εκεί, το λευκό σιτάρι mantou -που δίνει το όνομά του στη συνταγή- καλλιεργείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το ρύζι και τα bao συνηθίζεται να πωλούνται ελαφρώς προψημένα.

Σε αρκετές περιπτώσεις η γέμισή τους μπορεί να είναι γλυκιά, συνήθως με φρούτα ή μαρμελάδες. Πρόκειται για την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ιαπωνία, όπου τα bao είναι γνωστά ως manjū (饅頭, まんじゅう). 

Η γεύση και η γλυκύτητα της ζύμης είναι δύο στοιχεία που επιτρέπουν τον πειραματισμό, με το bao να χρησιμοποιείται πλέον και σε διαφορετικούς σχηματισμούς, πέρα από το κλασικό, στρογγυλό ψωμάκι: Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερα σάντουιτς ή ακόμη και burgers.

Μία εκδοχή του bao με μεγάλη δημοφιλία στη Δύση είναι το gua bao του David Chang, που εδώ και μία δεκαπενταετία αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Momofuku. Η ζύμη χρησιμοποιείται ως taco, γεμίζει με μία παχιά φέτα πανσέτας (pork belly) και πλαισιώνεται με φύλλα μουστάρδας σε πίκλα και φρέσκα φιστίκια.

Τα gua bao, πολύ πριν το νεοϋορκέζικο εστιατόριο του Chang, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του δρόμου στην Ταϊβάν, εκεί όπου προσφέρονται με ψητό στήθος χοιρινού, αγγούρι και φρέσκο κρεμμύδι.

Στην Αθήνα 


Το "Tyler’s" στην Αρχελάου, το "Mr. Pug’s Canteen" στο Χαλάνδρι, το "Pink Flamingo" στα πέριξ του Συντάγματος και το "BAOBAE" στο Κολωνάκι είναι από τα μέρη που θα σου δώσουν μία καλή οπτική του προϊόντος.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.