"Κάρλα": Για νιβατό και τσίπουρα στη... Θεσσαλία του Κεραμεικού

Άνοιξε πριν λίγο καιρό σε στενό του Κεραμεικού τρατάροντας νόστιμους μεζέδες που συνοδεύουν τσίπουρο και κρασί.

Κάρλα

Ποια είναι η έμπνευση της φωτεινής κόκκινης επιγραφής στον τοίχο του καφενέ-μεζεδοπωλείου στο στενό της Λεωνίδου, που γράφει με μεγάλα καλλιγραφικά γράμματα "Κάρλα"; Δεν είναι κάποια εξωτική παρουσία αλλά η λίμνη κοντά στις γενέτειρες τριών φίλων από τα περίχωρα της Λάρισας, από την οποία όλοι τους έχουν όμορφες αναμνήσεις. Έδωσαν λοιπόν το όνομά της στο μαγαζί που σηματοδοτεί τη νέα αρχή τους σε μια "εναλλακτική" περιοχή με μισογκρεμισμένα κτήρια, πάλαι ποτέ συνεργεία, άλλα κακότεχνα μουντζουρωμένα από "επαναστάτες" του καλλιτεχνικού δηθενισμού και άλλα καλυμμένα με graffiti, πραγματικά έργα τέχνης. 

Μεγάλες τζαμαρίες και περιβάλλον διαμορφωμένο στους κώδικες παλιού καφενείου, διάχυτη χαλαρή αύρα, τραπέζια κλασικά μαρμάρινα με βαριά σκαλιστή βάση, καρέκλες Ζαππείου στον εξωτερικό χώρο και ξύλινες ταβερνοπωλείου στον ψηλοτάβανο εσωτερικό. Στο πατάρι, πάνω από το μπαρ και την μικρή ανοιχτή κουζίνα, μπόλικα φυτά εσωτερικού χώρου και μοναδικό στολίδι στον τοίχο, λίγο πιο πέρα από την μπάρα, ένα κάδρο με φωτογραφία από συλλογή του Τάκη Τλούπα, του "ποιητή του Θεσσαλικού κάμπου", με θέμα την "Κάρλα". Έχει τη δική του προσωπικότητα και ιστορία ο Κεραμεικός και τέτοια μαγαζιά, λιτά και απέρριττα του πάνε πολύ. 

Κάρλα

Ο Νίκος, ο Δημήτρης και ο Γιώργος είναι μερακλήδες, αγαπούν την κουζίνα και την κουλτούρα του τόπου τους και το δείχνουν. Είναι ανοιχτόκαρδοι τύποι, και το μαγαζί τους δείχνει ότι γνωρίζουν πώς να βρίσκουν χαρά στα απλά. Αρκετά μάλιστα από τα προϊόντα τους όπως τυριά και αλλαντικά έρχονται από τη Λάρισα. "Είμαστε το μαγαζί της παρέας, φιλεύουμε τον κόσμο τους μεζέδες του μαζί με το τσίπουρο, το κρασί και την μπύρα τους όπως και στη Λάρισα, για να μην τα πιούν "ξερoσφύρι”", λέει ο Νίκος και η Βασιλική, που σερβίρει, φέρνει στο τραπέζι τσίπουρο μαζί με κόκκινο και ροζέ κρασί από μικρά ιδιόκτητα αμπέλια στο Μακρυχώρι, για γευστική δοκιμή. Σε πιατάκια έρχονται ένα βουτυράτο κεφαλοτύρι από τη Λάρισα και λεπτές φέτες χοιρομέρι από το Μακρυχώρι. Στην κουζίνα, ο νεαρός μάγειρας Κώστας Πλασταράς, πάνω από τα τηγάνια και τη σχάρα με το κομψό μαύρο μπερεδάκι του αποδεικνύει ότι έχει "νόστιμο" χέρι, που αγαπά τις καθαρές γεύσεις και σέβεται την καλή πρώτη ύλη. Ψήνει σωστά τα πλευρώτους και αρνείται να τα "λούσει" με σιρόπι βαλσαμικού αλλά τα σερβίρει ραντισμένα με βινεγκρέτ λεμονιού δίπλα σε νιβατό. Τα βαριά καρυκεύματα δεν έχουν θέση στα ράφια και φαίνεται στα νόστιμα ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια με πατάτες country και την ωραία δουλεμένη κρύα κρέμα παρμεζάνας του. "Το’ χει" και με τα ωμά και θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντας το μοσχαρίσιο καρπάτσο με κρούστα σιναπόσπορου και βαλεριάνα. 

Ο κατάλογος με τα ποτά τους έχει αρκετές επιλογές, η κάβα τους είναι περιορισμένη, με προτάσεις από οινοποιείο της Θεσσαλίας, 2-3 δικά τους κρασιά και τσίπουρο. Το πρωί από τις 10 έως τις 12 σερβίρουν μόνο καφέ, τσάι και σοκολάτα. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Karla Local Cuisine

Λεωνίδου 80, Κεραμεικός
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.