Οδηγός Εστιατορίων

"Κάρλα": Για νιβατό και τσίπουρα στη... Θεσσαλία του Κεραμεικού

Άνοιξε πριν λίγο καιρό σε στενό του Κεραμεικού τρατάροντας νόστιμους μεζέδες που συνοδεύουν τσίπουρο και κρασί.

Κάρλα

Ποια είναι η έμπνευση της φωτεινής κόκκινης επιγραφής στον τοίχο του καφενέ-μεζεδοπωλείου στο στενό της Λεωνίδου, που γράφει με μεγάλα καλλιγραφικά γράμματα "Κάρλα"; Δεν είναι κάποια εξωτική παρουσία αλλά η λίμνη κοντά στις γενέτειρες τριών φίλων από τα περίχωρα της Λάρισας, από την οποία όλοι τους έχουν όμορφες αναμνήσεις. Έδωσαν λοιπόν το όνομά της στο μαγαζί που σηματοδοτεί τη νέα αρχή τους σε μια "εναλλακτική" περιοχή με μισογκρεμισμένα κτήρια, πάλαι ποτέ συνεργεία, άλλα κακότεχνα μουντζουρωμένα από "επαναστάτες" του καλλιτεχνικού δηθενισμού και άλλα καλυμμένα με graffiti, πραγματικά έργα τέχνης. 

Μεγάλες τζαμαρίες και περιβάλλον διαμορφωμένο στους κώδικες παλιού καφενείου, διάχυτη χαλαρή αύρα, τραπέζια κλασικά μαρμάρινα με βαριά σκαλιστή βάση, καρέκλες Ζαππείου στον εξωτερικό χώρο και ξύλινες ταβερνοπωλείου στον ψηλοτάβανο εσωτερικό. Στο πατάρι, πάνω από το μπαρ και την μικρή ανοιχτή κουζίνα, μπόλικα φυτά εσωτερικού χώρου και μοναδικό στολίδι στον τοίχο, λίγο πιο πέρα από την μπάρα, ένα κάδρο με φωτογραφία από συλλογή του Τάκη Τλούπα, του "ποιητή του Θεσσαλικού κάμπου", με θέμα την "Κάρλα". Έχει τη δική του προσωπικότητα και ιστορία ο Κεραμεικός και τέτοια μαγαζιά, λιτά και απέρριττα του πάνε πολύ. 

Κάρλα

Ο Νίκος, ο Δημήτρης και ο Γιώργος είναι μερακλήδες, αγαπούν την κουζίνα και την κουλτούρα του τόπου τους και το δείχνουν. Είναι ανοιχτόκαρδοι τύποι, και το μαγαζί τους δείχνει ότι γνωρίζουν πώς να βρίσκουν χαρά στα απλά. Αρκετά μάλιστα από τα προϊόντα τους όπως τυριά και αλλαντικά έρχονται από τη Λάρισα. "Είμαστε το μαγαζί της παρέας, φιλεύουμε τον κόσμο τους μεζέδες του μαζί με το τσίπουρο, το κρασί και την μπύρα τους όπως και στη Λάρισα, για να μην τα πιούν "ξερoσφύρι”", λέει ο Νίκος και η Βασιλική, που σερβίρει, φέρνει στο τραπέζι τσίπουρο μαζί με κόκκινο και ροζέ κρασί από μικρά ιδιόκτητα αμπέλια στο Μακρυχώρι, για γευστική δοκιμή. Σε πιατάκια έρχονται ένα βουτυράτο κεφαλοτύρι από τη Λάρισα και λεπτές φέτες χοιρομέρι από το Μακρυχώρι. Στην κουζίνα, ο νεαρός μάγειρας Κώστας Πλασταράς, πάνω από τα τηγάνια και τη σχάρα με το κομψό μαύρο μπερεδάκι του αποδεικνύει ότι έχει "νόστιμο" χέρι, που αγαπά τις καθαρές γεύσεις και σέβεται την καλή πρώτη ύλη. Ψήνει σωστά τα πλευρώτους και αρνείται να τα "λούσει" με σιρόπι βαλσαμικού αλλά τα σερβίρει ραντισμένα με βινεγκρέτ λεμονιού δίπλα σε νιβατό. Τα βαριά καρυκεύματα δεν έχουν θέση στα ράφια και φαίνεται στα νόστιμα ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια με πατάτες country και την ωραία δουλεμένη κρύα κρέμα παρμεζάνας του. "Το’ χει" και με τα ωμά και θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντας το μοσχαρίσιο καρπάτσο με κρούστα σιναπόσπορου και βαλεριάνα. 

Ο κατάλογος με τα ποτά τους έχει αρκετές επιλογές, η κάβα τους είναι περιορισμένη, με προτάσεις από οινοποιείο της Θεσσαλίας, 2-3 δικά τους κρασιά και τσίπουρο. Το πρωί από τις 10 έως τις 12 σερβίρουν μόνο καφέ, τσάι και σοκολάτα. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Karla Local Cuisine

Λεωνίδου 80, Κεραμεικός
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Γωγώ Δελογιάννη ανεβαίνει στην ταράτσα

Το "Στοά Φιξ Πρότζεκτ Ταράτσα" ανοίγει τις πόρτες του στα ψηλά της Κολοκοτρώνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
13/05/2022

Τα nice n easy παίζουν "Lyra"

Το καινούργιο μέλος της gourmet & bio healthy οικογένειας είναι ένα σύγχρονης αντίληψης ελληνικό εστιατόριο στην Πλάκα.

To "Saitama" έρχεται στον Κεραμεικό

Για το νέο του πρότζεκτ ο Σταμάτης Σταματιάδης συνεργάζεται με τον Άνταμ Κοντοβά και παντρεύουν δημιουργικά τα κοκτέιλ με τα κεμπάπ και τα noodles.

Νέο "Mama Tierra" στην Ακρόπολη

Το δημοφιλές χορτοφαγικό resto της οδού Ακαδημίας απέκτησε street αδερφάκι.

"Athens vegan burgers": Για burger ολοταχώς στο κέντρο της Αθήνας με vegan διαβατήριο

Στο "Athens vegan burgers" τα burgers είναι ένα ταξίδι ανά τον κόσμο με την υπογραφή του vegan chef Νίκου Γαϊτάνου.

6 φρέσκα γευστικά σενάρια στην πόλη

Παρά τις δυσκολίες της προηγούμενης περιόδου, νέες αφίξεις νοστιμίζουν την αθηναϊκή άνοιξη από το κέντρο ως τα προάστια.

Ο Ασημάκης Χανιώτης για δύο βραδιές στο "Lindos Village"

Ο νεαρότερος σεφ που κέρδισε αστέρι Michelin στο Λονδίνο το 2020, θα βρίσκεται για δύο βραδιές στην κουζίνα του "Thalatta Fine Dining Restaurant" και μαζί με τον Executive Chef των "Lindos Hotels" Σταύρο Μανουσάκη θα ετοιμάσουν ένα μενού που οι καλεσμένοι θα απολαύσουν με φόντο την αμφιθεατρική θέα του κόλπου των Βληχών.