Στα κύματα του "Βασίλαινα"

Η θαλασσινή όψη της βραβευμένης ελληνικής κουζίνας του εμβληματικού εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα έχει τα δικά της θέλγητρα.

Βασίλαινας

Στο παραδοσιακά "πεσμένο" μεσοδιάστημα ανάμεσα στα εορταστικά ρεβεγιόν αλλά και με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να σκληραίνουν κι άλλο, οι παρέες στην ατμοσφαιρική σάλα του "Βασίλαινα" είναι λιγοστές το βράδυ της επίσκεψης μας. Η υπέροχη φιγούρα του "Χίλτον" διαγράφεται σταθερά πίσω από το πάρκο Μαδρίτης, έχοντας πια σαν αντίστιξη τη φωτισμένη πλάτη της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία διεκδικεί το δικό της μερίδιο στη θέα που απολαμβάνουμε από το κομψά στρωμένο τραπέζι μας. Ο Θανάσης Βασίλαινας, πάντα παρών, υποδέχεται τους πάντες σαν εξαιρετικός οικοδεσπότης, ενώ τα ηνία της βραβευμένης ελληνικής κουζίνας του εστιατορίου κρατά σταθερά ο ταλαντούχος σεφ Μάνος Γαρνέλης

Βασίλαινας2

Αυτήν τη φορά, αποζητώντας ίσως μια ψευδαίσθηση καλοκαιριού κι αισιοδοξίας μέσα στη βαρυχειμωνιά των ημερών, ακολουθήσαμε αποκλειστικά την θαλασσινή πλευρά του καταλόγου, και χαρήκαμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες σπεσιαλιτέ που φανερώνουν μια κουζίνα, η οποία ψάχνεται και εξελίσσεται. Βουτήξαμε λοιπόν για αρχή στην διάσημη ταραμοσαλάτα του "Βασίλαινα" αλλά και σε μια ψαρόσουπα από κεφάλι σφυρίδας με σελινόριζα και σαφράν, ιδιαίτερα κομψή και comfort. Ακολούθησαν τα ωμά, καθένα από τα οποία έχει δικό του χαρακτήρα: το καρπάτσιο από λαβράκι με λάιμ, τσίλι και τρούφα τσιμπάει στις οξύτητες, το ταρτάρ από φαγκρί με φύκια wakame και πουρέ από αρακά συνδυάζει γευστικά γη και θάλασσα, το ανώτερο όλων ταρτάρ τόνου αποκτά επίπεδα χάρη στις πίκλες από σέλερι, την καπνιστή μαγιονέζα και το δροσιστικό τζελ πράσινου μήλου. 

Βασίλαινας3

Περνώντας στα ζεστά, τιμήσαμε τόσο το γιουβετσάκι με γαρίδα Κοιλάδας, καπνιστή ντομάτα και βασιλικό, όσο και το χριστόψαρο φρικασέ σε ελαφρύ αβγολέμονο από μάραθο με αρωματικά χόρτα. Ήταν ευχάριστα, ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψαν δύο άλλες συνθέσεις της κουζίνας: το τρυφερότατο καλαμάρι στη σχάρα που ντύνεται με καπνιστές νότες από μελάνι σουπιάς με σουτζούκι, αφράτη φάβα και γλυκές πινελιές από χόρτα τουρσί, όπως επίσης και το χυμώδες και άψογα τηγανισμένο μπαρμπούνι σε κρούστα από πάνκο, που σερβίρεται σε ιδιαίτερα φίνο και ηλιόλουστο σαβόρο, με ντομάτα, μυρωδικά και κουκουνάρι. Ανάμεσα στα επιδόρπια που δεν επιφυλάσσουν ιδιαίτερες συγκινήσεις, ξεχωρίζει η μηλόπιτα σε στιλ Strudel ενισχυμένη με αλμυρή καραμέλα, ενώ ο καινούργιος sommelier του εστιατορίου Γιάννης Ρούσσης ξεναγεί με γνώση στην πλούσια wine list και κάνει τις κατάλληλες προτάσεις αρμονίας. 

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/04/2024

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.