"Συνταγές με... Ιστορία": Η ζωή και η κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκη

Το βιβλίο που εστιάζει στην νόστιμη κουζίνα της κας Μαρίκας Μητσοτάκη και την πολυτάραχη ζωή της επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», με την προσθήκη επιπλέον συνταγών.

Συνταγές με ιστορία

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου "Συνταγές με... Ιστορία" της κας Μαρίκας Μητσοτάκη, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, δεν θα βρείτε μόνο τις παραδοσιακές συνταγές της, που πάντα αποτελούσαν γευστική αφορμή για να παραμένει ενωμένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Οι ιστορίες που μοιράζονται τα παιδιά της Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος καθώς και η εγγονή της Αλεξία Μπακογιάννη και τα προσωπικά τους βιώματα με στιγμιότυπα από τη ζωή της δίνουν στο περιεχόμενο ψυχή. Κάθε συνταγή και ιστορία. 

Κάποιες μάλιστα από αυτές μοιράστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη πριν λίγες μέρες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "υπήρξε πάντοτε γενναία, δυναμική και αποφασιστική ενώ υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιμετώπισε γενναία την ασθένεια της, την εξορία στο Παρίσι, δεν παραπονέθηκε ποτέ και ήξερε πώς να ευχαριστεί τους πάντες, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα και παστίτσιο. Τα φαγητά της εκπροσωπούσαν τον τρόπο της φιλοξενίας της, όπως τόνισε και η Μπάρμπαρα Μπους." "Η μυστική συνταγή της Μαρίκας Μητσοτάκη είχε 3 υλικά: την αλήθεια, το θάρρος και την αγάπη" τόνισε η διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, σκιαγραφώντας αλληγορικά την προσωπικότητά της. "Με την αλήθεια της δημιούργησε τα πάντα. Πάνω από το αλευρωμένο φύλλο της αλήθειας πρόσθεσε τη γέννηση του θάρρους και ζήτησε από τις γυναίκες να μη φοβηθούν. Εν συνεχεία τα πασπάλισε όλα με αγάπη". 
Την επιμέλεια των κειμένων του υπογράφει η Εμμανούελα Νικολαϊδου και των συνταγών η Κατερίνα Μητσοτάκη ενώ τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και στην κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος". 

"Συνταγές με... Ιστορία", Εκδόσεις Ψυχογιός

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.