Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Παγκόσμιο εστιατορικό star system à la française με τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη δίπλα στο αντίπαλο δέος του Michelin και των World’s 50 Best Restaurants.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Το 3άστερο «Guy Savoy» στο Παρίσι ανέδειξε ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου η La Liste 1000, η λίστα των 1000ων καλύτερων εστιατορίων του πλανήτη, που θεωρείται γαλλική απάντηση στα βρετανικά «World’s 50 Best». Συγκεντρώνοντας κριτικές και βαθμολογίες από 600 και πλέον αξιόπιστους οδηγούς και εκδόσεις, τις οποίες ομογενοποιεί σε μια 100βάθμια κλίμακα, πριν τους δώσει ειδικό συντελεστή βαρύτητας βάσει δείκτη αξιοπιστίας από μερικές χιλιάδες σεφ στον κόσμο, και συνυπολογίζοντας κατά 10% κριτικές κοινού επιχειρεί να σχηματίσει το αξιολογημένο γαστρονομικό τοπίο της υφηλίου.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου - εικόνα 1
Geranium, Rasmus Kofoed

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική λίστα. Ενώ στα World’s 50 Best η σκανδιναβική σχολή ηγείται με το «Noma» και το «Geranium» στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, οι δυο λίστες συναντιούνται μονάχα στην θέση #6, την οποία αμφότερες αποδίδουν στο σουηδικό «Frantzen», κι ύστερα αποκλίνουν ξανά, με τη βρετανική λίστα να ακολουθεί πιο διεθνή trends όπως η κεντροαμερικανική («Maido» στο Περού, «Pujol» στο Μεξικό) και η ασιατική κουζίνα («Odette» στη Σιγκαπούρη, «The Chairman») σε καθαρές ή fusion μορφές, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη μετά την πρώτη της δεκάδα.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου - εικόνα 2
Le Bernardin

Οι Γάλλοι, αντίθετα, τη εξαιρέση του γαλλόστροφου «Le Bernardin» (που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη 14 χρόνια μετά την ίδρυσή του στο Παρίσι και κρατά τη θέση #2), δεν φεύγουν από τη Γηραιά Ήπειρο πριν τη θέση #12, την οποία απονέμουν στο «Sushi Saito» του Τόκιο (#25 στα World’s 50 Best) κι ύστερα πάλι στην #22, την οποία κρατά ξανά το (άφαντο από τα World’s 50 Best) ιαπωνικό «Yanagiya».

Την πρώτη πεντάδα της La Liste 1000 συμπληρώνουν τα «La Vague d'Or - Le Cheval Blanc» (#3 / 99), «Martín Berasategui» (#4, 99) και «Restaurant de l'Hôtel de Ville» (#5, 99), ενώ το 3άστερο «Noma», καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για τα World’s 50 Best, μετά βίας βρίσκει στην 100άδα της La Liste στη θέση #99/ 95,5 βαθμοί ενώ το «Geranium» περιορίζεται στη θέση #74/ 96 βαθμοί.

Η Ελλάδα, πάντως, κατορθώνει να πιάσει τέσσερις θέσεις, με τη «Σπονδή» (81,50 βαθμοί) να επιβεβαιώνει την επιδραστικότητα που της χαρίζουν τα 2 αστέρια Michelin, το «Βαρούλκο» (77 βαθμοί) να ακολουθεί αρκετά χαμηλότερα, αλλά ισόβαθμο με το λονδρέζικο «The Ritz Restaurant», και τα «Etrusco» στην Κέρκυρα (βραβευμένο με 2 Χρυσούς Σκούφους ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας) και «Άργουρα» στις Τζιτζιφιές, να ισοβαθμούν με 75.5 βαθμούς – τη δεύτερη πιο χαμηλή βαθμολογία της λίστας, οι καταχωρήσεις της οποίας φέτος σταματούν στους 75 βαθμούς. Tην ισοψηφία αυτή δεν την λες βέβαια και αποθέωση της αξιοπιστίας όταν παρακάμπτονται τόσο πολλά αστεράτα καταξιωμένα εστιατόρια της Ελλάδας από τη λίστα…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Σymposio" στη Βαρβάκειο επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ

Το viral event που ενώνει τέχνη, γεύση, γαστρονομία και χορό σε ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό διασκέδασης στην Κεντρική Αγορά της πόλης, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, με ένα δεύτερο μουσικό stage και νέες street food επιλογές για το ραντεβού μας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

08/02/2023

Στο "La Meat Maison" αγαπούν το κορυφαίο κρέας και τα ιδιαίτερα events

Στο meat concept της Κηφισιάς έχουν κάθε μέρα Τσικνοπέμπτη: Αυτή τη φορά σε περιμένει η Μαρία Παπιδάκη του Best 92.6 και happy hour με 1+1 δώρο.

Tasty Awards '23. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι "Ιταλοί" της πόλης;

Ήδη αγαπημένα του κοινού, τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην κατηγορία "The Italians" των Tasty Awards 2023 μάς καλούν να τα ψηφίσουμε και να στηρίξουμε εκείνο που μας έχει κερδίσει περισσότερο

Το "Boonga Boonga" έρχεται και θα συζητηθεί

Το ολοκαίνουριο Thai funky bar restaurant ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο σεφ Θοδωρής Κυριακίδης σαλπάρει για Ίο

Μετά από σύντομο ελλιμενισμό στο πειραιώτικο "Βαρούλκο", ο σεφ επιστρέφει στο Αιγαίο για να αναλάβει την κουζίνα του βραβευμένου εστιατορίου "Grandma’s" του "Liostasi Hotel & Suites" στην Ίο, πλάι στον Σωτήρη Ευαγγέλου.

Η Johanne Syi είναι η γυναικεία φιγούρα που ξεχώρισε φέτος στις κουζίνες της Ασίας

Η καταξιωμένη επικεφαλής σεφ του εστιατορίου "Lolla" στη Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε από τον θεσμό "Asia's 50 Best Restaurants" ως η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας για φέτος.

Τρώγοντας και πίνοντας στο μικρό Παρίσι των Αθηνών

Εστιατόρια, μπαρ και όλα τα υπόλοιπα μέρη που φέρνουν κάτι από γαλλική κουλτούρα στα γευστικά δρώμενα της πόλης.