Οδηγός Εστιατορίων

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Παγκόσμιο εστιατορικό star system à la française με τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη δίπλα στο αντίπαλο δέος του Michelin και των World’s 50 Best Restaurants.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Το 3άστερο «Guy Savoy» στο Παρίσι ανέδειξε ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου η La Liste 1000, η λίστα των 1000ων καλύτερων εστιατορίων του πλανήτη, που θεωρείται γαλλική απάντηση στα βρετανικά «World’s 50 Best». Συγκεντρώνοντας κριτικές και βαθμολογίες από 600 και πλέον αξιόπιστους οδηγούς και εκδόσεις, τις οποίες ομογενοποιεί σε μια 100βάθμια κλίμακα, πριν τους δώσει ειδικό συντελεστή βαρύτητας βάσει δείκτη αξιοπιστίας από μερικές χιλιάδες σεφ στον κόσμο, και συνυπολογίζοντας κατά 10% κριτικές κοινού επιχειρεί να σχηματίσει το αξιολογημένο γαστρονομικό τοπίο της υφηλίου.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου - εικόνα 1
Geranium, Rasmus Kofoed

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική λίστα. Ενώ στα World’s 50 Best η σκανδιναβική σχολή ηγείται με το «Noma» και το «Geranium» στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, οι δυο λίστες συναντιούνται μονάχα στην θέση #6, την οποία αμφότερες αποδίδουν στο σουηδικό «Frantzen», κι ύστερα αποκλίνουν ξανά, με τη βρετανική λίστα να ακολουθεί πιο διεθνή trends όπως η κεντροαμερικανική («Maido» στο Περού, «Pujol» στο Μεξικό) και η ασιατική κουζίνα («Odette» στη Σιγκαπούρη, «The Chairman») σε καθαρές ή fusion μορφές, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη μετά την πρώτη της δεκάδα.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου - εικόνα 2
Le Bernardin

Οι Γάλλοι, αντίθετα, τη εξαιρέση του γαλλόστροφου «Le Bernardin» (που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη 14 χρόνια μετά την ίδρυσή του στο Παρίσι και κρατά τη θέση #2), δεν φεύγουν από τη Γηραιά Ήπειρο πριν τη θέση #12, την οποία απονέμουν στο «Sushi Saito» του Τόκιο (#25 στα World’s 50 Best) κι ύστερα πάλι στην #22, την οποία κρατά ξανά το (άφαντο από τα World’s 50 Best) ιαπωνικό «Yanagiya».

Την πρώτη πεντάδα της La Liste 1000 συμπληρώνουν τα «La Vague d'Or - Le Cheval Blanc» (#3 / 99), «Martín Berasategui» (#4, 99) και «Restaurant de l'Hôtel de Ville» (#5, 99), ενώ το 3άστερο «Noma», καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για τα World’s 50 Best, μετά βίας βρίσκει στην 100άδα της La Liste στη θέση #99/ 95,5 βαθμοί ενώ το «Geranium» περιορίζεται στη θέση #74/ 96 βαθμοί.

Η Ελλάδα, πάντως, κατορθώνει να πιάσει τέσσερις θέσεις, με τη «Σπονδή» (81,50 βαθμοί) να επιβεβαιώνει την επιδραστικότητα που της χαρίζουν τα 2 αστέρια Michelin, το «Βαρούλκο» (77 βαθμοί) να ακολουθεί αρκετά χαμηλότερα, αλλά ισόβαθμο με το λονδρέζικο «The Ritz Restaurant», και τα «Etrusco» στην Κέρκυρα (βραβευμένο με 2 Χρυσούς Σκούφους ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας) και «Άργουρα» στις Τζιτζιφιές, να ισοβαθμούν με 75.5 βαθμούς – τη δεύτερη πιο χαμηλή βαθμολογία της λίστας, οι καταχωρήσεις της οποίας φέτος σταματούν στους 75 βαθμούς. Tην ισοψηφία αυτή δεν την λες βέβαια και αποθέωση της αξιοπιστίας όταν παρακάμπτονται τόσο πολλά αστεράτα καταξιωμένα εστιατόρια της Ελλάδας από τη λίστα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Alpino μιλάει ιταλικά στην πιο δροσερή αυλή

Το all time classic πόστο του Παλαιού Φαλήρου μας περιμένει με τραπεζάκια έξω στην πανέμορφη αυλή του για ένα vero italiano καλοκαιρινό μενού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/05/2022

Ο Ασημάκης Χανιώτης για δύο βραδιές στο "Lindos Village"

Ο νεαρότερος σεφ που κέρδισε αστέρι Michelin στο Λονδίνο το 2020, θα βρίσκεται για δύο βραδιές στην κουζίνα του "Thalatta Fine Dining Restaurant" και μαζί με τον Executive Chef των "Lindos Hotels" Σταύρο Μανουσάκη θα ετοιμάσουν ένα μενού που οι καλεσμένοι θα απολαύσουν με φόντο την αμφιθεατρική θέα του κόλπου των Βληχών.

Γεύση από καλοκαίρι στο "Ourse"

Δροσερές προτάσεις με φαντασία, δημιουργικότητα και φινέτσα φιγουράρουν στις βιτρίνες του κομψού ζαχαροπλαστείου στα βόρεια με την υπογραφή του ταλαντούχου pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη.

Το S.Pellegrino και το Acqua Panna μας προτείνουν το "Beluga Art"

Ο all day πολυχώρος – ορόσημο του Πειραιά παντρεύει αρτίστικη αισθητική και διεθνή νοστιμιά σε μια πολυπρόσωπη πρόταση εξόδου που γίνεται στέκι για κάθε στιγμή της ημέρας.

Ταξιδεύοντας γαστρονομικά στις θάλασσες της Ελλάδας

Η αγαπή για την Ελλάδα και τη θάλασσα "επιβιβάζουν" καθημερινά στα εστιατόρια "Ε/Γ Ταξιδεύοντας" στη συνοικία Ευγενεία στο Κερατσίνι και "Ε/Γ Ταξιδεύοντας Βόρεια" στη Νέα Ερυθραία τους λάτρεις της ψαροφαγίας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Ένα χειροκρότημα για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα

Με την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας προ των πυλών, που θα γίνει στις 7 Ιουνίου στο "Makedonia Palace" στη Θεσσαλονίκη, η παραδοσιακή μας κουζίνα επιβραβεύεται μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο.

Grande Dame

Ρομαντισμός και αστική αρχοντιά στο καινούργιο εστιατόριο του Γιάννη Σολάκη στην Πλάκα, με μια κουζίνα νεοπαραδοσιακά οικεία και νόστιμη.