Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Παγκόσμιο εστιατορικό star system à la française με τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη δίπλα στο αντίπαλο δέος του Michelin και των World’s 50 Best Restaurants.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Το 3άστερο «Guy Savoy» στο Παρίσι ανέδειξε ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου η La Liste 1000, η λίστα των 1000ων καλύτερων εστιατορίων του πλανήτη, που θεωρείται γαλλική απάντηση στα βρετανικά «World’s 50 Best». Συγκεντρώνοντας κριτικές και βαθμολογίες από 600 και πλέον αξιόπιστους οδηγούς και εκδόσεις, τις οποίες ομογενοποιεί σε μια 100βάθμια κλίμακα, πριν τους δώσει ειδικό συντελεστή βαρύτητας βάσει δείκτη αξιοπιστίας από μερικές χιλιάδες σεφ στον κόσμο, και συνυπολογίζοντας κατά 10% κριτικές κοινού επιχειρεί να σχηματίσει το αξιολογημένο γαστρονομικό τοπίο της υφηλίου.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου - εικόνα 1
Geranium, Rasmus Kofoed

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική λίστα. Ενώ στα World’s 50 Best η σκανδιναβική σχολή ηγείται με το «Noma» και το «Geranium» στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, οι δυο λίστες συναντιούνται μονάχα στην θέση #6, την οποία αμφότερες αποδίδουν στο σουηδικό «Frantzen», κι ύστερα αποκλίνουν ξανά, με τη βρετανική λίστα να ακολουθεί πιο διεθνή trends όπως η κεντροαμερικανική («Maido» στο Περού, «Pujol» στο Μεξικό) και η ασιατική κουζίνα («Odette» στη Σιγκαπούρη, «The Chairman») σε καθαρές ή fusion μορφές, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη μετά την πρώτη της δεκάδα.

Η γαλλική La Liste 1000 ξεχωρίζει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου - εικόνα 2
Le Bernardin

Οι Γάλλοι, αντίθετα, τη εξαιρέση του γαλλόστροφου «Le Bernardin» (που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη 14 χρόνια μετά την ίδρυσή του στο Παρίσι και κρατά τη θέση #2), δεν φεύγουν από τη Γηραιά Ήπειρο πριν τη θέση #12, την οποία απονέμουν στο «Sushi Saito» του Τόκιο (#25 στα World’s 50 Best) κι ύστερα πάλι στην #22, την οποία κρατά ξανά το (άφαντο από τα World’s 50 Best) ιαπωνικό «Yanagiya».

Την πρώτη πεντάδα της La Liste 1000 συμπληρώνουν τα «La Vague d'Or - Le Cheval Blanc» (#3 / 99), «Martín Berasategui» (#4, 99) και «Restaurant de l'Hôtel de Ville» (#5, 99), ενώ το 3άστερο «Noma», καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για τα World’s 50 Best, μετά βίας βρίσκει στην 100άδα της La Liste στη θέση #99/ 95,5 βαθμοί ενώ το «Geranium» περιορίζεται στη θέση #74/ 96 βαθμοί.

Η Ελλάδα, πάντως, κατορθώνει να πιάσει τέσσερις θέσεις, με τη «Σπονδή» (81,50 βαθμοί) να επιβεβαιώνει την επιδραστικότητα που της χαρίζουν τα 2 αστέρια Michelin, το «Βαρούλκο» (77 βαθμοί) να ακολουθεί αρκετά χαμηλότερα, αλλά ισόβαθμο με το λονδρέζικο «The Ritz Restaurant», και τα «Etrusco» στην Κέρκυρα (βραβευμένο με 2 Χρυσούς Σκούφους ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας) και «Άργουρα» στις Τζιτζιφιές, να ισοβαθμούν με 75.5 βαθμούς – τη δεύτερη πιο χαμηλή βαθμολογία της λίστας, οι καταχωρήσεις της οποίας φέτος σταματούν στους 75 βαθμούς. Tην ισοψηφία αυτή δεν την λες βέβαια και αποθέωση της αξιοπιστίας όταν παρακάμπτονται τόσο πολλά αστεράτα καταξιωμένα εστιατόρια της Ελλάδας από τη λίστα…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.