Ο Ροδίτης Ανδρέας Δερμάτης 2ος στο «European Young Chef 2021»

Ο νεαρός μάγειρας Ανδρέας Δερμάτης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Μπράγκα της Πορτογαλίας 23-25 Νοεμβρίου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Ροδίτης Ανδρέας Δερμάτης 2ος στο «European Young Chef 2021»

Ο διαγωνισμός «European Young Chef 2021» αναδεικνύει τα νέα μαγειρικά ταλέντα προωθώντας το νεωτεριστικό σκεπτικό χωρίς όμως να αποκόπτονται οι δεσμοι με την παραδοσιακή κουζίνα. Η ανάδειξη του τοπικού στοιχείου και της αειφορίας στη διατροφική κουλτούρα είναι αξίες στις οποίες οι διοργανωτές δίνουν βαρύτητα, γι’ αυτό εξάλλου ζητείται από τους διαγωνιζόμενους η παρουσίαση μιας παραδοσιακής συνταγής της περιφέρειας που εκπροσωπούν στην κλασική και την σύγχρονη εκδοχή της. Ο Ανδρέας Δερμάτης παρουσίασε την ροδίτικη συνταγή «λακάνη», στην παραδοσιακή και την μοντέρνα βερσιόν της με μέντορα τον σεφ και τεχνολόγο τροφίμων Δημήτρη Κονταράτο, με τον οποίο συνεργάζεται στο ξενοδοχείο «Lindos Blu» στη Ρόδο στο πόστο του Α’ μάγειρα.

Ο 25χρονος μάγειρας πιστεύει ότι «η τοπική γαστρονομία είναι θησαυρός και αποκτά αξία μόνο όταν τη διαδίδουμε γενναιόδωρα από γενιά σε γενιά» ενώ μιλώντας στο «α» σημείωσε ότι προτεραιότητά του ήταν να αποδώσει το πιάτο σωστά στην αυθεντική του μορφή, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά του αξιοποιώντας κάθε υλικό χωρίς σπατάλη. Η «λακάνη» είναι συνταγή της νότιας Ρόδου που φτιάχνουν ανήμερα των Αγίων Αποστόλων, και πήρε το όνομά της από την κεραμεική γάστρα που μαγειρεύεται το φαγητό. Κατσίκι, λαχανικά, ντομάτα, τραχανάς και ρεβύθια, μαγειρεύονται σε ξυλόφουρνο για 24 ώρες στο σκεύος που σφραγίζεται με ζύμη πλεγμένη και στολισμένη με αστεροειδή γλυκάνισο, η οποία αφαιρείται και τρώγεται με τη σάλτσα του φαγητού που σερβίρεται με γιαούρτι και φέτα.

Ο Ροδίτης Ανδρέας Δερμάτης 2ος στο «European Young Chef 2021» - εικόνα 1

Στην παρουσίαση της μοντέρνας βερσιόν της συνταγής, ο Ανδρέας μαγείρεψε τα υλικά κανονικά στη λακάνη χωρίς όμως να σφραγίσει το σκεύος με ζυμάρι. Ο τραχανάς και τα λαχανικά με τα ρεβύθια έγιναν πουρές, και ένα «πέπλο» από κατσικίσιο γιαούρτι, άλμη και λίγη στάχτη του ξυλόφουρνου -σημαντική λεπτομέρεια που θυμίζει το παραδοσιακό πιάτο- σκέπασε το κρέας του. Με ειδικές τεχνικές δούλεψε τα ντοματίνια, λίγα ακόμα ρεβύθια και την φέτα που έκανε κρέμα ενώ τελευταίες πινελιές, η σκόνη και το λάδι δυόσμου. Η παρουσίαση του πιάτου έγινε συνοδεία ιστοριών που επεξηγούσαν τον συμβολικό χαρακτήρα των συστατικών του: Το κρέας, που τύλιξε με κατσικίσια μπόλια και κάλυψε με το «πέπλο», συμβολίζει το βουνό, όπου βρίσκεται το Ασκληπειό, το χωριό του Ανδρέα στη νότια Ρόδο και η γραμμή από σκόνη αφυδατωμένου δυόσμου, τη διαδρομή προς τα εκεί. Τέλος, από τον τραχανά έφτιαξε ένα δεντράκι ως διακοσμητικό, παραπέμποντας στους κορμούς που έβαζε η γιαγιά του στον ξυλόφουρνο.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα μαγειρικής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες γαστρονομίας. Ανάμεσα στους εννέα συνολικά συμμετέχοντες, την πρώτη θέση κέρδισε ο Espen Laumann από την Περιφέρεια Trondheim-Trøndelag της Νορβηγίας, που έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2022 και την τρίτη η Frida Jensen, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Aarhus-Central της Δανίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Acan": Κάτι από Λατινική Αμερική στο Μοσχάτο

Ένα νέο εστιατόριο εμπνέεται από τον θεό των Μάγια και παρουσιάζει μία λάτιν πολυσυλλεκτική κουζίνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/02/2023

Η αθηναϊκή αρτιότητα του εστιατορικού ψωμιού

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα θεάματα, στα τραπέζια των αθηναϊκών εστιατορίων, τον πρώτο λόγο έχει ο (πολύ καλός πια) άρτος.

Πρώτη γεύση από τα καινούργια της Θεσσαλονίκης

Ανανεωμένη βρήκαμε στο πρόσφατο ταξίδι μας την αγαπημένη πρωτεύουσα του Βορρά με πολύ ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις αλλά και επανεκκινήσεις.

"Tanpopo": Ο Σωτήρης Κοντιζάς σερβίρει ράμεν

Το Nolan-verse επεκτείνεται, με ένα νέο εστιατόριο στην Αριστείδου, που τοποθετεί το ράμεν στο επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής.

Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο "Enkelt"

Το νέο all day μπιστρό στο Χαλάνδρι έχει ηχηρές υπογραφές και σκανδιναβική φιλοσοφία.

Φαγητό μετά μουσικής: 8 στέκια για όλες τις ορέξεις

Όποιο κι αν είναι το μουσικό είδος που σας ανοίγει την όρεξη, θα το βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και στα θεαματικά καμπαρέ της πόλης, που παντρεύουν στη σάλα τους νοστιμιά και διασκέδαση.

Σύγχρονη γαστρονομία με θέα στο "The Stanley Hotel"

Οι ολοκληρωμένες γαστρονομικές προτάσεις του ιστορικού ξενοδοχείου, με την υπογραφή σεφ Κωνσταντίνου Φιλιππόπουλου, έχουν σύγχρονο πρόσημο και ατού την εντυπωσιακή θέα από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό ως τον Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Πάρνηθα.