«Cupola»: Ιταλία with a twist

Ανανεωμένο μας υποδέχτηκε το δημοφιλές ιταλικό του Παγκρατίου. Ο Γιάννης Μαρκαδάκης έχει προσθέσει ενδιαφέρουσες προτάσεις στο μενού, ενώ η πίτσα και η pasta fresca παραμένουν δυνατά χαρτιά.

«Cupola»: Ιταλία with a twist

Γεμάτο μέσα κι έξω βρήκαμε το δημοφιλές ιταλικό του Παγκρατίου το απλό βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε. Κόσμος όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους αρκετές νεανικές παρέες αλλά και ζευγάρια σε τετ α τετ, απολάμβανε το γεύμα του τόσο στη σάλα με τα κρεμασμένα κατσαρολικά στους τοίχους και την ανοικτή κουζίνα, όσο και στα τραπέζια που βγαίνουν στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της οδού Ηρώνδα. Το «Cupola» που δημιούργησε ο Πάνος Πολίτης λίγα χρόνια προτού στοχεύσει πιο κεντρικά με το επίσης ιταλιάνικο «Ovio», υπηρέτησε εξ αρχής την αλά τρατορία, ρουστίκ και comfort πλευρά της κουζίνας της Μπότας.

Σε αυτήν τη φιλοσοφία παραμένει πιστός και ο καινούργιος executive chef του εστιατορίου Γιάννης Μαρκαδάκης, που ανέλαβε από το περασμένο καλοκαίρι να ανανεώσει το μενού με πιάτα που έχουν τον αέρα του κλασικού αλλά with a twist. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι το vitello tonnato του, όπου ροδαλό και χυμώδες μοσχαρίσιο νουά που θυμίζει αλλαντικό αγκαλιάζει τελείες από κρέμα τόνου, ενισχυμένο με τραγανές νότες από τηγανιτή κάππαρη. Από κοντά ακολουθούν τα χτένια γκρατινέ σε διακριτική κρούστα μυρωδικών, που έρχονται στο κέλυφος τους με ψιλοκομμένη πανσέτα και ωραία σος μανταρινιού – μακάρι να ήταν περισσότερη γιατί τους ταίριαζε πολύ.

«Cupola»: Ιταλία with a twist - εικόνα 1

Τα ορεκτικά κρύβουν κι άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως το τυρί tomino στον ξυλόφουρνο ή τα churros που βουτάς σε σος cacio e pepe, σας προτείνω, ωστόσο, να δείξετε εκγράτεια. Η κουζίνα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννόπουλο, προτείνει ακόμα σωστά risotti, κρίνοντας από το φίνο και ελαφρύ ριζότο με τραγανά σπαράγγια που δοκιμάσαμε εμείς και ήρθε γαρνιρισμένο με τυρί caprino και κονφί λεμονιού, καθώς και μια πλούσια σειρά από προτάσεις με pasta fresca, που παρασκευάζουν οι ίδιοι. Οι παπαρδέλες με περιποιημένη ποσότητα από πορτσίνι κρατάνε στο δόντι όσο πρέπει, και με ένα καλύτερο mix μανιταριών σίγουρα θα κέρδιζαν περισσότερους πόντους στην κλίμακα της απόλαυσης. Έχουν όμως σαν ατού το καψαλισμένο σπεκ που τους χαρίζει μακρά comfort επίγευση.

Η πίτσα είναι το άλλο δυνατό χαρτί του μαγαζιού. Ψήνεται σε ειδικό φούρνο και έρχεται με το ναπολιτάνικου ύφους ζυμάρι της απολαυστικά καψαλισμένο στις άκρες, σκορπώντας ερεθιστική μυρωδιά στο τραπέζι. Ανάμεσα στις κόκκινες και λευκές επιλογές, προτιμήσαμε την carciofi από τις δεύτερες, που παντρεύει ευγενικά και ισορροπημένα το προσούτο με κρέμα αγκινάρας και ψητά αγκιναράκια. Δεν λείπουν ακόμα οι προτάσεις για όσους προτιμούν να κινηθούν στην οδό του ψαριού και του κρέατος, τιμώντας λ.χ. τα νόστιμα σκαλοπίνια al limone, με εσάνς από τα παλιά αλλά και γλυκοφάγωτα φιλέτα καλαμποκιού σαν αντίστιξη στη λεμονοθυμαράτη τους σος.

«Cupola»: Ιταλία with a twist - εικόνα 2

Σημειώστε πως οι μερίδες είναι μεγάλες, κάτι που ισχύει και για τα επιδόρπια, τα οποία άνετα μοιράζονται δύο άτομα. Αλλιώτικοι μπαμπάδες με ρούμι, ιδιαίτερα πληθωρική και γλυκιά tiramisu και άλλες προτάσεις σε κλασικό κυρίως στιλ.

Τιμές: € 25 – 35

Περισσότερες πληροφορίες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Tanpopo": Ο Σωτήρης Κοντιζάς σερβίρει ράμεν

Το Nolan-verse επεκτείνεται, με ένα νέο εστιατόριο στην Αριστείδου, που τοποθετεί το ράμεν στο επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/02/2023

Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο "Enkelt"

Το νέο all day μπιστρό στο Χαλάνδρι έχει ηχηρές υπογραφές και σκανδιναβική φιλοσοφία.

Φαγητό μετά μουσικής: 8 στέκια για όλες τις ορέξεις

Όποιο κι αν είναι το μουσικό είδος που σας ανοίγει την όρεξη, θα το βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και στα θεαματικά καμπαρέ της πόλης, που παντρεύουν στη σάλα τους νοστιμιά και διασκέδαση.

Σύγχρονη γαστρονομία με θέα στο "The Stanley Hotel"

Οι ολοκληρωμένες γαστρονομικές προτάσεις του ιστορικού ξενοδοχείου, με την υπογραφή σεφ Κωνσταντίνου Φιλιππόπουλου, έχουν σύγχρονο πρόσημο και ατού την εντυπωσιακή θέα από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό ως τον Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Πάρνηθα.

Για το Super Bowl 2023 πάμε "Hard Rock Cafe Athens"

To "Hard Rock Cafe Athens" γιορτάζει το μεγαλύτερο αθλητικό event της Αμερικής, με ένα ειδικά διαμορφωμένο Tailgate μενού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει γευστικά μαθήματα εξωστρέφειας

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τιμώμενης Περιφέρειας, στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ο κ. Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά στο "α" για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της μακεδονικής κουζίνας.

Όλυμπος Νάουσα/ Θεσσαλονίκη

Το πιο εμβληματικό ίσως εστιατόριο της Ελλάδας, το γαστρονομικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται μετά το κλείσιμό του το 1994 με φινέτσα και αρχοντιά. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Δημήτρη Τασιούλα τέρπει.