Οδηγός Εστιατορίων

«Cupola»: Ιταλία with a twist

Ανανεωμένο μας υποδέχτηκε το δημοφιλές ιταλικό του Παγκρατίου. Ο Γιάννης Μαρκαδάκης έχει προσθέσει ενδιαφέρουσες προτάσεις στο μενού, ενώ η πίτσα και η pasta fresca παραμένουν δυνατά χαρτιά.

«Cupola»: Ιταλία with a twist

Γεμάτο μέσα κι έξω βρήκαμε το δημοφιλές ιταλικό του Παγκρατίου το απλό βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε. Κόσμος όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους αρκετές νεανικές παρέες αλλά και ζευγάρια σε τετ α τετ, απολάμβανε το γεύμα του τόσο στη σάλα με τα κρεμασμένα κατσαρολικά στους τοίχους και την ανοικτή κουζίνα, όσο και στα τραπέζια που βγαίνουν στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της οδού Ηρώνδα. Το «Cupola» που δημιούργησε ο Πάνος Πολίτης λίγα χρόνια προτού στοχεύσει πιο κεντρικά με το επίσης ιταλιάνικο «Ovio», υπηρέτησε εξ αρχής την αλά τρατορία, ρουστίκ και comfort πλευρά της κουζίνας της Μπότας.

Σε αυτήν τη φιλοσοφία παραμένει πιστός και ο καινούργιος executive chef του εστιατορίου Γιάννης Μαρκαδάκης, που ανέλαβε από το περασμένο καλοκαίρι να ανανεώσει το μενού με πιάτα που έχουν τον αέρα του κλασικού αλλά with a twist. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι το vitello tonnato του, όπου ροδαλό και χυμώδες μοσχαρίσιο νουά που θυμίζει αλλαντικό αγκαλιάζει τελείες από κρέμα τόνου, ενισχυμένο με τραγανές νότες από τηγανιτή κάππαρη. Από κοντά ακολουθούν τα χτένια γκρατινέ σε διακριτική κρούστα μυρωδικών, που έρχονται στο κέλυφος τους με ψιλοκομμένη πανσέτα και ωραία σος μανταρινιού – μακάρι να ήταν περισσότερη γιατί τους ταίριαζε πολύ.

«Cupola»: Ιταλία with a twist - εικόνα 1

Τα ορεκτικά κρύβουν κι άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως το τυρί tomino στον ξυλόφουρνο ή τα churros που βουτάς σε σος cacio e pepe, σας προτείνω, ωστόσο, να δείξετε εκγράτεια. Η κουζίνα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννόπουλο, προτείνει ακόμα σωστά risotti, κρίνοντας από το φίνο και ελαφρύ ριζότο με τραγανά σπαράγγια που δοκιμάσαμε εμείς και ήρθε γαρνιρισμένο με τυρί caprino και κονφί λεμονιού, καθώς και μια πλούσια σειρά από προτάσεις με pasta fresca, που παρασκευάζουν οι ίδιοι. Οι παπαρδέλες με περιποιημένη ποσότητα από πορτσίνι κρατάνε στο δόντι όσο πρέπει, και με ένα καλύτερο mix μανιταριών σίγουρα θα κέρδιζαν περισσότερους πόντους στην κλίμακα της απόλαυσης. Έχουν όμως σαν ατού το καψαλισμένο σπεκ που τους χαρίζει μακρά comfort επίγευση.

Η πίτσα είναι το άλλο δυνατό χαρτί του μαγαζιού. Ψήνεται σε ειδικό φούρνο και έρχεται με το ναπολιτάνικου ύφους ζυμάρι της απολαυστικά καψαλισμένο στις άκρες, σκορπώντας ερεθιστική μυρωδιά στο τραπέζι. Ανάμεσα στις κόκκινες και λευκές επιλογές, προτιμήσαμε την carciofi από τις δεύτερες, που παντρεύει ευγενικά και ισορροπημένα το προσούτο με κρέμα αγκινάρας και ψητά αγκιναράκια. Δεν λείπουν ακόμα οι προτάσεις για όσους προτιμούν να κινηθούν στην οδό του ψαριού και του κρέατος, τιμώντας λ.χ. τα νόστιμα σκαλοπίνια al limone, με εσάνς από τα παλιά αλλά και γλυκοφάγωτα φιλέτα καλαμποκιού σαν αντίστιξη στη λεμονοθυμαράτη τους σος.

«Cupola»: Ιταλία with a twist - εικόνα 2

Σημειώστε πως οι μερίδες είναι μεγάλες, κάτι που ισχύει και για τα επιδόρπια, τα οποία άνετα μοιράζονται δύο άτομα. Αλλιώτικοι μπαμπάδες με ρούμι, ιδιαίτερα πληθωρική και γλυκιά tiramisu και άλλες προτάσεις σε κλασικό κυρίως στιλ.

Τιμές: € 25 – 35

Περισσότερες πληροφορίες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η "Τζουτζούκα" μαγειρεύει νέες γεύσεις

Το καινούργιο μενού στη μοντέρνα ταβέρνα του Ρουφ υπογράφει ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
19/01/2022

MFlavours

Ο ταλαντούχος σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης εξελίσσει όμορφα τη γαστρονομική πρόταση του εντυπωσιακού ξενοδοχείου "Athens Capital Hotel – MGallery Collection" σε ένα κρυμμένο διαμαντάκι που αυτήν την εποχή εκτίθεται στην μπιστρό ατμόσφαιρα του εστιατορίου "MFlavours".

Στα κύματα του "Βασίλαινα"

Η θαλασσινή όψη της βραβευμένης ελληνικής κουζίνας του εμβληματικού εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα έχει τα δικά της θέλγητρα.

Paisley Tara Kennett: "Το κρασί προβάλλει την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου από τον οποίο προέρχεται"

Η καινούργια sommelier και general manager του "The Zillers" μας αφηγείται το δικό της ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμου του κρασιού που ξεκίνησε στο Λονδίνο και πλέον συνεχίζεται στην Αθήνα, την οποία ερωτεύτηκε με την πρώτη γουλιά.

"Alancia": φρέσκια άφιξη στη Γλυφάδα

Το καινούργιο εστιατόριο με τη σφραγίδα του ιστορικού "Ζέφυρου" του Μικρολίμανου εστιάζει ασφαλώς στο ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά κάνει χώρο και για όσους αγαπούν το κρέας.

Νέα αστέρια λάμπουν στην Ισπανία

Περισσότερα από τριάντα καινούργια αστέρια απένειμε ο οδηγός Michelin στη δυναμική σκηνή της Ιβηρικής χερσονήσου.

Οι σούπες που αγάπησα

Από comfort μέχρι γαστρονομικοί, ιδού 6 "μαγικοί ζωμοί" που ξεχωρίσαμε το τελευταίο διάστημα σε ισάριθμα εστιατόρια της πόλης.