Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου

Η ολοκαίνουργια «βεράντα» του ομίλου Δειπνοσοφιστήριον στην εμβληματική αθηναϊκή προμενάντ έχει θέα στη μακρινή Ιαπωνία.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου

«Senta» σημαίνει κέντρο στα ιαπωνικά, και η αλήθεια είναι πως καταλληλότερη ονομασία δύσκολα θα μπορούσε να βρει ο όμιλος Δειπνοσοφιστήριον για το νέο του εστιατόριο, που καταλαμβάνει το χώρο του παλιού «Salon de Bricolage» στη Στοά Σπυρομήλιου. Το επισκέπτομαι την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και το περιεργάζομαι, μαζί με τους περαστικούς που κοντοστέκονται για να κοιτάξουν τον νέο ένοικο της εμβληματικής αθηναϊκής περαντζάδας.

Η σχεδιαστική γραμμή κρατά σοφά χαμηλούς τους τόνους, προκρίνοντας στον εσωτερικό χώρο την ατμόσφαιρα μιας στιλάτης izakaya, με γυμνό ξύλο στους τοίχους, ασπρόμαυρο παιχνίδι στις καρέκλες και τα τραπέζια, και μίνιμαλ φωτιστικά πλεγμένα χιαστί να κατεβαίνουν από πάνω τους. Στη «βεράντα» του εστιατορίου τώρα, η ατμόσφαιρα είναι πιο ανάλαφρη, με τις χαρακτηριστικές ροζ γιαπωνέζικες κερασιές να δίνουν τον τόνο και απρόσκοπτη θέα στο πηγαινέλα της στοάς.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου - εικόνα 1

Επικεφαλής στην ανοικτή κουζίνα είναι ο σεφ Νίκος Πολιτάκος, τον οποίο πρωτοξεχωρίσαμε πριν λίγα χρόνια στο «Kinjo» των Βριλησίων. Οι γεύσεις του φανερώνουν το ίδιο πάθος και την αγάπη για την ιαπωνική κουζίνα που είχε και τότε, και μαζί εξέλιξη κι ωριμότητα, που του επιτρέπουν να την «διαβάζει» με τον δικό του, δόκιμο τρόπο και να εντάσσει στοιχεία από άλλες κουλτούρες με fusion διάθεση. «Θέλω στα πιάτα μου να παρουσιάσω τις οικείες σε εμάς ιαπωνικές γεύσεις με έναν τρόπο πιο εκλεπτυσμένο και λίγο διαφορετικό» μου λέει στην αρχή της κουβέντας μας. Ακουλουθώντας λοιπόν αυτό το μοτίβο, φτιάχνει για παράδειγμα μια πρωτότυπη «ιαπωνική» μπερ μπλαν με dashi και yuzu μέσα στην οποία σερβίρει ζουμερά χτένια, γεμίζει τις gyozas του με γαρίδα, χοιρινό και τόσο όσο φουαγκρά για να αναδείξει τις γεύσεις τους, και «ραντίζει» το nigiri από κοιλιά τόνου με μυρωδάτη τριμμένη τρούφα.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου - εικόνα 2

Σαν αντίστιξη τώρα σε αυτήν την πιο ελαμπορέ πλευρά του μενού, υπάρχουν και προτάσεις που κινούνται στη σφαίρα του comfort ή και του street food: το γιαπωνέζικο σάντουιτς katsu sando με αφράτο χειροποίητο ψωμάκι, που γεμίζεται με παναρισμένο κιμά και μαρμελάδα ντομάτας, οι λεπτές φέτες καπνιστής πάπιας ahiru usuzukuri που σερβίρονται σε umamiσια σάλτσα από μαύρο ξίδι με τραγανό τζίντζερ αλλά και το εκ πρώτης όψεως απλό κεμπάπ κοτόπουλο tori tsukune που όμως αποδεικνύεται ενδιαφέρον χάρη στη χειροποίητη σάλτσα teriyaki και την πικάντικη μαγιονέζα που το συνοδεύουν. Μια πλούσια γκάμα από κλασικά και signature sushi rolls, nigiri, sashimi αλλά και κρεατικά ψημένα σε φούρνο robata συμπληρώνουν την εικόνα.

Το «Senta» ομορφαίνει τη Στοά Σπυρομήλιου - εικόνα 3

Τα κοκτέιλ που έχει σχεδιάσει η πολυβραβευμένη ομάδα του «Baba Au Rum» παντρεύουν ιαπωνικά και μεσογειακά στοιχεία, ενώ το προσωπικό, μέσα σε ιδιαίτερα κομψές, ολόμαυρες στολές που θυμίζουν υφασμάτινη πανοπλία από samurai, περιποιείται με ευγένεια και θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στο μενού, που κατά την προσφιλή συνήθεια του σεφ διανθίζεται σταθερά με προτάσεις ημέρας. Ένα αλλιώτικο τσιζκέικ, ενισχυμένο με τόφου και παγωτό κίτρινης κολοκύθας, γράφει ωραίο γλυκό φινάλε.

Tιμή: € 30-45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.