Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες της νέας εστίασης στους κλειστούς χώρους; Τι λένε οι επιχειρηματίες.

Στον απόηχο του λοκντάουν της Μυκόνου, η εστίαση ανά την Ελλάδα κλήθηκε να εφαρμόσει μια νέα δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, που μετέτρεψε τις εισόδους των καταστημάτων σε… πύλες επιβίβασης αεροδρομίων.

Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες της νέας εστίασης στους κλειστούς χώρους; Τι λένε οι επιχειρηματίες.

Στον απόηχο του λοκντάουν της Μυκόνου, η εστίαση ανά την Ελλάδα κλήθηκε να εφαρμόσει μια νέα δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, που μετέτρεψε τις εισόδους των καταστημάτων σε… πύλες επιβίβασης αεροδρομίων. Τι λένε γι’ αυτό οι μαγαζάτορες; Αν είναι ο τρόπος για να ανοίξουμε φτερά προς μια εστίαση χωρίς ανασφάλειες, χαλάλι.

Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες της νέας εστίασης στους κλειστούς χώρους; Τι λένε οι επιχειρηματίες. - εικόνα 1
Λευτέρης Λαζάρου, Varoulko Seaside

Ένα τραπέζι στο παράθυρο, μισό μέσα και μισό έξω από το μαγαζί, στο κέντρο του ένα κηροπήγιο, στο πλάι μια σαμπάνια να δροσίζεται στην παγωνιέρα της, κι από κάτω μια λεζάντα να περιγράφει την πρώτη επέτειο ενός ζευγαριού εμβολιασμένης-ανεμβολίαστου: αυτό είναι ίσως το πιο πετυχημένο απ’ τα memes που προσπάθησαν να περιγράψουν την κατάσταση που έφεραν στην εστίαση τα νέα μέτρα που κλήθηκαν να εφαρμόσουν οι μαγαζάτορες από την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουλίου, με την κυβέρνηση να απελευθερώνει τη χρήση των εσωτερικών χώρων μόνο για όσους έχουν νοσήσει από COVID-19 ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, έχουν διανύσει την περίοδο ασφαλείας των δεκατεσσάρων ημερών από τη δεύτερη δόση τους, κι έχουν τη διάθεση, εν μέσω της πιο εξωστρεφούς περιόδου της Ελλάδας, να απολαύσουν το γεύμα τους στους μέσα χώρους όσων εστιατορίων αποφάσισαν να τους λειτουργήσουν. Ήταν, από πλευράς της κυβέρνησης, μια κίνηση εύστοχη και αποδοτική; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσεις, προφανώς, κι αυτό ακριβώς κάναμε.

Για τον Λευτέρη Λαζάρου, για παράδειγμα, και το πειραιώτικο «Varoulko Seaside», δεν άλλαξε κάτι: προικισμένο με μια υπέροχη ταράτσα, αλλά και αίθρια που μπορούν να φιλοξενήσουν εμβολιασμένους, νοσήσαντες και τεσταρισμένους εξίσου, το πολυβραβευμένο εστιατόριο (με το ΒΕΚ 2021 ως πιο πρόσφατη δάφνη του) λειτουργεί όπως και πριν, με την ένδειξη του μεικτού χώρου. «Ξέρετε, το “Βαρούλκο” δεν είναι τόσο ένα μαγαζί που περνάει ο άλλος, βρίσκει μια καρέκλα και κάθεται», εξηγεί μιλώντας στο «α». «Έχουμε κρατήσεις που πάνε μέχρι τον Οκτώβριο και το να στήσουμε ένα μηχανισμό για να βρούμε και να ενημερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν κάτι το εξαιρετικά δύσκολο», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι, ήδη, οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες ως έχουν. «Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα εστιατόριο, έτσι, σε έναν πελάτη που θα δυσαρεστηθεί για οποιονδήποτε παράπλευρο λόγο, θα αρχίσουν να μην του αρέσουν και πολλά άλλα», καταλήγει.

Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες της νέας εστίασης στους κλειστούς χώρους; Τι λένε οι επιχειρηματίες. - εικόνα 2
Dos Hermanos

Το «Dos Hermanos», απ’ την άλλη, το μεξικάνικο αναφοράς της Κηφισιάς, με τον υπέροχο εξωτικό κήπο να αποτελεί μικρό μόνο μέρος της συνολικής χωρητικότητάς του, η δυνατότητα να ενεργοποιήσει ξανά τους εσωτερικούς χώρους ήταν πολύ σημαντική. «Νιώθουμε λίγο σαν να έχουμε πιάσει δουλειά στο αεροδρόμιο, βέβαια», παραδέχεται στο «α» η Μαρίζα Μαραγκού, μιλώντας για το συνεχές σκανάρισμα εγγράφων, «όμως είναι ένας πονοκέφαλος ευπρόσδεκτος», συμπληρώνει, «μετά το μεγάλο διάστημα ημι-λειτουργίας, που ακολούθησε μήνες υγειονομικού λουκέτου».

Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες της νέας εστίασης στους κλειστούς χώρους; Τι λένε οι επιχειρηματίες. - εικόνα 3

Αντίστοιχα, το «Spitjack Rotisserie», που μέχρι πρότινος σέρβιρε την κοσμοπολίτικη κρεατοφαγική του πρόταση μόνο στο όμορφο πεζοδρόμιο του, βάζει ξανά τη στιλάτη νεοϋορκέζικη σάλα στο παιχνίδι, με την ομάδα του εστιατορίου να είναι ήδη αποφασισμένη να λειτουργήσει αμιγώς για εμβολιασμένους από το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως θα κάνουν και καλοφαγικά spots σαν το κολωνακιώτικα «Nikkei» και «Brunello». Πρόκειται βέβαια για δύο στέκια που, ως τότε, έχουν την άνεση όμορφων εξωτερικών χώρων να τους εξασφαλίσουν μια ομαλή λειτουργία εν μέσω καλοκαιριού, αποφεύγοντας το «παράπονο των εμβολιασμένων», όπως το περιγράφει ο κ. Λαζάρου: «Είμαστε στην καλύτερη καλοκαιρινή περίοδο, στο φουλ της σεζόν, στο μέσο του Ιουλίου» σημειώνει. «Σ’ αυτήν την περίοδο, ο εξωτερικός χώρος, η ταράτσα, η βεράντα, η παραλία, είναι ο πιο προνομιούχος χώρος. Εκεί λοιπόν, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, μπορείς να δεχτείς και τον ανεμβολίαστο. Και για τον εμβολιασμένο κρατάς τους εσωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορείς παρά να λειτουργείς με κλιματισμό και με ό,τι αυτός συνεπάγεται για την ανανέωση του αέρα. Δεν είναι μια στρέβλωση αυτό;».

Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες της νέας εστίασης στους κλειστούς χώρους; Τι λένε οι επιχειρηματίες. - εικόνα 4
Γλυκάνισος

Αρκεί όμως το πράσινο διαβατήριο των εμβολιασμένων πελατών να εξασφαλίσει το ασφαλές λιμάνι των «καθαρών μαγαζιών» όπως αποκαλούνται, όπου η εστιατορική εμπειρία είναι πλήρως COVID-free; «Καθαρό μαγαζί χωρίς εμβολιασμένο προσωπικό δεν υφίσταται», σημειώνει ο Σταύρος Σωτηρούδης, από την ομάδα των θεσσαλονικιώτικων «Marea» και «Γλυκάνισος» (Top Notch 2020), υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «σωστή χρήση όλων των εργαλείων ώστε οι άνθρωποι να εμβολιαστούν γρήγορα και μαζικά», ιδίως σε μια χρονιά όπου «ο κλάδος έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού». Το αίσθημα επιβεβαιώνει και ο κ. Λαζάρου, προσθέτοντας ότι «αν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση σε υποχρεωτικό εμβολιασμό [των εργαζομένων της εστίασης] και να πάρει δηλαδή [από τους εστιατόρες] αυτό το ποτήρι, δεν πρόκειται να φτάσουμε σε “καθαρά” μαγαζιά». Να μια ιδέα…

Περισσότερες πληροφορίες

Dos Hermanos

Κυριαζή 24, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Spit Jack

Σκούφου 10, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.