Andaman: Στη δική μας κοντινή Ταϊλάνδη

Τετάρτη βράδυ, η γεμάτη ταράτσα του γοητευτικού εστιατορίου έχει κάτι από την ακομπλεξάριστα χειροποίητη γοητεία των ταϊλανδέζικων μαγαζιών, αν και οι εντάσεις θέλουν ανέβασμα για όσους επιθυμούν να μεταφερθούν και γευστικά στην Μπανγκόκ.

Andaman: Στη δική μας κοντινή Ταϊλάνδη

Τετάρτη βράδυ, η γεμάτη ταράτσα του γοητευτικού εστιατορίου έχει κάτι από την ακομπλεξάριστα χειροποίητη γοητεία των ταϊλανδέζικων μαγαζιών, αν και οι εντάσεις θέλουν ανέβασμα για όσους επιθυμούν να μεταφερθούν και γευστικά στην Μπανγκόκ.

Με τον Ρωμανό Λoκτέβ έχουμε διασταυρωθεί πολλές φορές στους δρόμους της αθηναϊκής νύχτας, από την εποχή του «Bar Guru Bar» και του «Soul», αφού τα τελευταία 30 χρόνια που ζει στην Ελλάδα, ερχόμενος από την Κριμαία της Ρωσίας, έχει θητεύσει σε μερικά από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά της χώρας. Δεν είχα πάει ποτέ όμως στο «Andaman», το δικό του παιδί, όπου απόσταξε τις εμπειρίες χρόνων και την αγάπη του για την Ταϊλάνδη και τις γεύσεις της πριν από επτά χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία όπως μαρτυρά η σταθερότητα του εστιατορίου και το πιστό κοινό που έχει χτίσει, επώνυμο και μη. Λατρεύει τα αρώματα και την ατμόσφαιρα της Άπω Ανατολής, «πρέπει να ήμουν γκέισος σε μια προηγούμενη ζωή!», λέει χαριτολογώντας, και ανεβαίνοντας στην ταράτσα του εστιατορίου του το καταλαβαίνεις αμέσως.

Andaman: Στη δική μας κοντινή Ταϊλάνδη - εικόνα 1

Η βεράντα, σε δύο επίπεδα, αποτελεί προέκταση του σπιτιού του κυριολεκτικά, κι ο ίδιος μοιάζει να μας υποδέχεται στην αυλή του, κυκλοφορώντας ανάμεσα στα τραπέζια, μιλώντας με τους πελάτες, προτείνοντας πιάτα, θυμίζοντάς τους τι τους αρέσει! Το ερωτικό σκηνικό της διακόσμησης –χρώματα, μυρωδιές από τα δεκάδες φυτά, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί– με ένα προσωπικό, χειροποίητο touch σε συνδυασμό με το αστικό τοπίο των Κάτω Πετραλώνων και τον υγρό καύσωνα σε μεταφέρει κυριολεκτικά στη Μπανγκόκ.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες γιατί τα πιάτα του «Andaman» είναι πολύ πιο προσαρμοσμένα στα παραδοσιακά ελληνικά γούστα, όπως τα αντιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης, και αν είστε από αυτούς που αποζητούν τις εντάσεις της αυθεντικής ταϊλανδέζικης κουζίνας καλό είναι να το τονίσετε κατά την παραγγελία. Το tailor made στοιχείο είναι άλλωστε χαρακτηριστικό του καταλόγου, ο οποίος σε ενθαρρύνει να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς.

Andaman: Στη δική μας κοντινή Ταϊλάνδη - εικόνα 2

Από τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν τα χειροποίητα dumplings με κιμά ζυμωμένο με μπαμπού, τζίντζερ και μανιτάρια και τα φιλετάκια πάπιας που καπνίζονται σε ειδικό σκεύος μαζί με ένα δεματάκι μπαχαρικών και περνιούνται από το wok συνοδεία crispy κρεμμυδιών, λαχανικών και σάλτσα μαύρων αρωματικών φασολιών Ταϊλάνδης.

Σοφιστικέ το άψογα ψημένο στο γκριλ μυλοκόπι με τζίντζερ, τέσσερα είδη μανιταριών Ταϊλάνδης και ρύζι ατμού που παντρεύει το μεσογειακό καλοκαίρι με μια ελαφριά εσάνς Ανατολής. Θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με κρασιά από τη λίστα Ελλήνων μικρών παραγωγών, αλλά και με κοκτέιλ – εδώ ζητήστε έξτρα κάψα στο signature Andaman για να ισορροπήσει η γλυκά των εξωτικών φρούτων.

Περισσότερες πληροφορίες

Andaman

Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.