Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Ο ψαγμένος μετρ του τσιπουράδικου, Γρηγόρης Χέλμης, συνυπογράφει με τον ταλαντούχο Μιχάλη Ζάχαρη ένα μενού με μεζέδες υψηλών στροφών, που αναβαθμίζει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν.

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Με το trend του ψαγμένου νεο­μεζεδοπωλείου να γνωρίζει πιένες το φετινό καλοκαίρι, και με τη λογική των μικρών πιάτων για μοιρασιά να έρχεται ως αντίδοτο στα αποστειρωμένα σερβιρίσματα που επέβαλε η υγειονομική κατάσταση των προηγούμενων μηνών, η πρόταση του «Όμικρον Μεζέ» της Νέας Ερυθραίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με ηγέτη της ιδέας του τον ανανεωτή της κουλτούρας του τσιπουράδικου, σεφ Γρηγόρη Χέλμη, και με τον ταλαντούχο σεφ Μιχάλη Ζάχαρη στην κουζίνα, έχει εδώ και τρία χρόνια αναβαθμίσει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν, σερβίροντας πιατάκια φτιαγμένα για τσιμπολόγημα υψηλών στροφών, με κύρια υλικά τη φαντασία και την τόλμη των δημιουργών τους, αλλά και την εγγύηση του Ομίλου Καστελόριζο στην πρώτη ύλη.

Στην αρχοντική αυλή της εμβληματικής του έδρας, λοιπόν, μέσα απ’ το «Όμικρον Μεζέ», αρθρώνεται η πρόταση ενός μητροπολιτικού μεζεδοπωλείου που εμπνέεται εξίσου απ’ την παράδοση των Ελλήνων, αλλά και την πρωτοπορία των Ισπανών – κατεύθυνση που γίνεται σαφής ήδη από το καλωσόρισμα: Ο σεφ φέρνει στο τραπέζι ένα πιατάκι μπέικον από κοιλιές φαγκριού, συνοδεία μπάμιας τουρσί και πουρέ από μάνγκο, σε μια ξινο-φρουτένια συμμαχία που απογειώνει τη λιπαρή πληθωρικότητα του ψαριού. Αντίστοιχο εκλεκτικό κοντράστ βρίσκουμε και στο τονάκι κονφί με πέρλες μπισκ και σπιτική μαγιονέζα (αν και εδώ μια επιπλέον οξύτητα σε ανάλαφρη υφή θα βοηθούσε), ενώ το μενού βαδίζει και σε μονοπάτια ελληνικά, μέσα από το κοκορέτσι-θράψαλο (ένα fun και signature πιάτο του Γρηγόρη Χέλμη), αλλά και το λαχταριστό ανδριώτικο βολάκι, που έρχεται τηγανισμένο σε κρούστα-πυροτέχνημα, με ανάλαφρο ντοματίνι ως γλυκό του κουταλιού στο πλάι.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κράμα της φιλοσοφίας του μεζέ με την πληθωρικότητα και τη χαρά του κυριακάτικου τραπεζιού», λέει στο «α» ο σεφ Μιχάλης Ζάχαρης, και όσο το μαγαζί γεμίζει από καλοβαλμένες αντροπαρέες στο απογευματινό τους ραντεβού για τσιπουράκια (η λίστα των οποίων είναι ατελείωτη), αλλά και φαμίλιες με τα πιτσιρίκια τους, που έμαθαν εδώ το τηγανητό κολοκυθάκι στην αέρινη, χρυσαφένια μορφή που το σερβίρει η κουζίνα, είναι προφανές ότι η προσπάθειά τους πιάνει τόπο…

Τρία για τη μέση

Ντολμαδάκι σούσι

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 1

Ούτε ακριβώς ντολμαδάκι, ούτε ακριβώς σούσι, αλλά σίγουρα ένα πιάτο με ορεκτική νοστιμιά, αυτό το ρολάκι έχει στην καρδιά του ρυζιού του μια ουρίτσα από καραβίδα σκέτη λιχουδιά και συνδυάζει κοσμοπολιτισμό με θύμησες από γιαγιά.

Χωριάτικη με ξινομυζήθρα

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 2

Πώς να κάνεις την πιο κοινότοπη σαλάτα της χώρας ολότελα συναρπαστική; Βάλε αρωματικά ντοματίνια, εξαιρετικό ελαιόλαδο, το ταμπεραμέντο της ξινομυζήθρας και κριτσινάκια χαρουπιού, κι έχεις την κλασική χωριάτικη σε εντελώς φινετσάτη μορφή.

Σεβίτσε τσιπούρας με κρόκο κονφί

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 3

Ένα απ’ τα πιο ευφάνταστα πιάτα του μενού, συνδυάζει στο ζωηρό δάγκωμα της τσιπούρας την ουμαμίσια γεύση του κρόκου και τη θάλασσα που απελευθερώνει ο αχινός και το χαβιάρι του, συνθέτοντας εκρηκτική και πλουσιοπάροχη ιωδιούχα μπουκιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα "προσεχώς" του "Pelagos"

Τρεις αφορμές για να βρεθείς στο βραβευμένο εστιατόριο του "Four Seasons Astir Palace" το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
30/01/2023

Νέα εποχικά μενού στα "GB Roof Garden" και "Tudor Hall"

Τα κορυφαία εστιατορικά concepts σε "Μεγάλη Βρεταννία" και "King George" κρατούν ψηλά τον πήχη της γαστρονομίας και μάλιστα υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας.

Ρεπορτάζ: Τα εστιατόρια και τα καφέ της Ελευσίνας που θα γίνουν στέκια μας το 2023

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για φαγητό, γλυκό, καφέ και ποτό σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δίνουν αφορμή να επισκεφτούμε τη σπουδαία μικρή πόλη του Θριάσιου πεδίου.

Tasty Awards '23: Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που ποντάρουν στην 5άστερη γαστρονομία

Η καινούρια εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει, βρίσκει την πόλη με ανανεωμένα τα μενού των εστιατορίων στα μεγάλα ξενοδοχεία της, αλλά και με πολλές νέες αφίξεις

Στο "Sàlve" για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ένα τυχερό ζευγάρι θα κερδίσει ένα δείπνο με κρασί στο όμορφο εστιατόριο της Βούλας.

"DB One": Ένα premium steak house έρχεται σύντομα στα νότια

Ο πρώην head chef του "Nusr-Et" σε Μύκονο και Ντουμπάι Ulas Tunc παρουσιάζει ένα πληθωρικό κρεατοφαγικό concept στη Γλυφάδα.

Τα ΒορΟινά ταξιδεύουν και πάλι στην Αθήνα

Η έκθεση που έφερε στην Αθήνα τους οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδος με τα κρασιά τους επανέρχεται αυτή τη Δευτέρα στη "Μεγάλη Βρεταννία".