Οδηγός Εστιατορίων

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Ο ψαγμένος μετρ του τσιπουράδικου, Γρηγόρης Χέλμης, συνυπογράφει με τον ταλαντούχο Μιχάλη Ζάχαρη ένα μενού με μεζέδες υψηλών στροφών, που αναβαθμίζει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν.

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Με το trend του ψαγμένου νεο­μεζεδοπωλείου να γνωρίζει πιένες το φετινό καλοκαίρι, και με τη λογική των μικρών πιάτων για μοιρασιά να έρχεται ως αντίδοτο στα αποστειρωμένα σερβιρίσματα που επέβαλε η υγειονομική κατάσταση των προηγούμενων μηνών, η πρόταση του «Όμικρον Μεζέ» της Νέας Ερυθραίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με ηγέτη της ιδέας του τον ανανεωτή της κουλτούρας του τσιπουράδικου, σεφ Γρηγόρη Χέλμη, και με τον ταλαντούχο σεφ Μιχάλη Ζάχαρη στην κουζίνα, έχει εδώ και τρία χρόνια αναβαθμίσει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν, σερβίροντας πιατάκια φτιαγμένα για τσιμπολόγημα υψηλών στροφών, με κύρια υλικά τη φαντασία και την τόλμη των δημιουργών τους, αλλά και την εγγύηση του Ομίλου Καστελόριζο στην πρώτη ύλη.

Στην αρχοντική αυλή της εμβληματικής του έδρας, λοιπόν, μέσα απ’ το «Όμικρον Μεζέ», αρθρώνεται η πρόταση ενός μητροπολιτικού μεζεδοπωλείου που εμπνέεται εξίσου απ’ την παράδοση των Ελλήνων, αλλά και την πρωτοπορία των Ισπανών – κατεύθυνση που γίνεται σαφής ήδη από το καλωσόρισμα: Ο σεφ φέρνει στο τραπέζι ένα πιατάκι μπέικον από κοιλιές φαγκριού, συνοδεία μπάμιας τουρσί και πουρέ από μάνγκο, σε μια ξινο-φρουτένια συμμαχία που απογειώνει τη λιπαρή πληθωρικότητα του ψαριού. Αντίστοιχο εκλεκτικό κοντράστ βρίσκουμε και στο τονάκι κονφί με πέρλες μπισκ και σπιτική μαγιονέζα (αν και εδώ μια επιπλέον οξύτητα σε ανάλαφρη υφή θα βοηθούσε), ενώ το μενού βαδίζει και σε μονοπάτια ελληνικά, μέσα από το κοκορέτσι-θράψαλο (ένα fun και signature πιάτο του Γρηγόρη Χέλμη), αλλά και το λαχταριστό ανδριώτικο βολάκι, που έρχεται τηγανισμένο σε κρούστα-πυροτέχνημα, με ανάλαφρο ντοματίνι ως γλυκό του κουταλιού στο πλάι.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κράμα της φιλοσοφίας του μεζέ με την πληθωρικότητα και τη χαρά του κυριακάτικου τραπεζιού», λέει στο «α» ο σεφ Μιχάλης Ζάχαρης, και όσο το μαγαζί γεμίζει από καλοβαλμένες αντροπαρέες στο απογευματινό τους ραντεβού για τσιπουράκια (η λίστα των οποίων είναι ατελείωτη), αλλά και φαμίλιες με τα πιτσιρίκια τους, που έμαθαν εδώ το τηγανητό κολοκυθάκι στην αέρινη, χρυσαφένια μορφή που το σερβίρει η κουζίνα, είναι προφανές ότι η προσπάθειά τους πιάνει τόπο…

Τρία για τη μέση

Ντολμαδάκι σούσι

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 1

Ούτε ακριβώς ντολμαδάκι, ούτε ακριβώς σούσι, αλλά σίγουρα ένα πιάτο με ορεκτική νοστιμιά, αυτό το ρολάκι έχει στην καρδιά του ρυζιού του μια ουρίτσα από καραβίδα σκέτη λιχουδιά και συνδυάζει κοσμοπολιτισμό με θύμησες από γιαγιά.

Χωριάτικη με ξινομυζήθρα

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 2

Πώς να κάνεις την πιο κοινότοπη σαλάτα της χώρας ολότελα συναρπαστική; Βάλε αρωματικά ντοματίνια, εξαιρετικό ελαιόλαδο, το ταμπεραμέντο της ξινομυζήθρας και κριτσινάκια χαρουπιού, κι έχεις την κλασική χωριάτικη σε εντελώς φινετσάτη μορφή.

Σεβίτσε τσιπούρας με κρόκο κονφί

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 3

Ένα απ’ τα πιο ευφάνταστα πιάτα του μενού, συνδυάζει στο ζωηρό δάγκωμα της τσιπούρας την ουμαμίσια γεύση του κρόκου και τη θάλασσα που απελευθερώνει ο αχινός και το χαβιάρι του, συνθέτοντας εκρηκτική και πλουσιοπάροχη ιωδιούχα μπουκιά.

Περισσότερες πληροφορίες

Όμικρον Meze

Δρόσου 1 & Αίγλης, Νέα Ερυθραία
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δοκιμάσαμε τις νέες γεύσεις του "Nikkei"

Δεν είναι τυχαία top-notch αυτό το φαντεζί bar-restaurant. Ο σεφ Σπύρος Μαυροειδής και η bartender Μαίρη Ταλαιπώρου το ανανεώνουν δημιουργικά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
25/01/2022

Τι γυρεύει η "Φrídda" στην Άνω Κυψέλη;

Το καινούργιο ατμοσφαιρικό μπιστρό έχει αύρα από τα παλιά και αγάπη για τα προϊόντα και τις γεύσεις του τόπου μας.

Τι μαγειρεύει η νέα "Τζουτζούκα";

Η γαστροταβέρνα στο Ρουφ υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με τον σεφ Γιώργο Παπανδρέου στη γευστική επιμέλεια, λιγότερο τολμηρές μαγειρικές "τσαχπινιές" αλλά νόστιμη κουζίνα.

"17 Χωριά" καλωσορίζουν τους οινόφιλους στη Νεμέα

Ένα οινικό εστιατόριο κομίζει την αύρα της θρυλικής "Enoteca" στη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας.

Τα πικάντικα σουβλάκια του "Λευτέρη του Πολίτη" σε δεύτερο πόστο

Τα νόστιμα σουβλάκια του ιστορικού μαγαζιού τα βρίσκουμε πλέον και σε δεύτερη διεύθυνση.

Το "Thess Bao" έρχεται Αθήνα

Το γκουρμεδιάρικο street food της Θεσσαλονίκης διά χειρός του βραβευμένου σεφ Δημήτρη Παμπόρη πιάνει κεντρικό πόστο στην Αθήνα.

"Philos": Άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Σόλωνος

Το σοφιστικέ στέκι που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 2015 και έκλεισε λόγω της πανδημίας, επέστρεψε πριν λίγο καιρό όχι ως concept store μεν, διατηρώντας τον κομψό χαρακτήρα του δε.