Την γνωρίσαμε για την cool αστική της χαλαρότητα, την αγαπήσαμε για τους πειραματισμούς της μπάρας και τις φευγάτες μουσικές της, κι ύστερα την είδαμε να ωριμάζει, να αποκτά γεύση, κι από πέρσι να παίρνει ανατολίτικη στροφή, φέρνοντας στο κέντρο μια αυθεντικότητα που κινδύνευε να μας λείψει: η αυλή του «6 d.o.g.s», υποδεχόμενη το «Dara Thai» στην χαλικόστρωτη άπλα της, υπέγραψε μια από τις πιο νόστιμες μετακινήσεις της προηγούμενης σεζόν,φέτος όμως, η ίδια αυτή αυλή αποκτά μια ακόμη γευστική όψη κάθε πρωί και μεσημέρι, προσφέροντας την πρώτη σταθερή έδρα σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες – καίτοι ακριβοθώρητους – σεφ του εναλλακτικού τοπίου: τον Ελληνολιβανέζο chef Fahd Kassem.
Γνωστός από το pop up project των Guerilla Chefs, που μας είχε να κυνηγάμε καντίνες και street food festivals, για να δοκιμάσουμε ένα από τα πιο νόστιμα burgers της αθηναϊκής σκηνής, ο Fahd κλείστηκε από τις αρχές της άνοιξης στην κουζίνα του «6 d.o.g.s», ετοιμάζοντας το «Badaoui». Έναν γευστικό βεδουίνο, που αντλεί από τις γεύσεις της λιβανέζικης καταγωγής και της ελληνικής ανατροφής του, για να απλώσει στη δροσερή αύλή έναν νοστιμότατο (και άκρως ινσταγκραμικό) κοσμοπολιτισμό, που εκφράζει την ανατρεπτική του διάθεση μέσα από γευστικούς νεολογισμούς και vegan αναδομήσεις.
Το vegan burger του, για παράδειγμα, που δεν έχει καθόλου patty, αναπαριστά ένα bacon mushroom melt με καραμελωμένα strips καρότου στη θέση του μπέικον, και vegan cheddar με κρέμα καρύδας στη θέση του λιωμένου τυριού. «Παραδόξως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται σαν ιδέα, ο κόσμος ήθελε να το δοκιμάσει» μας λέει ένα απομεσήμερο καθημερινής, «η γεύση όμως, για την οποία ήμασταν σίγουροι απ’ την αρχή, τον αντέμειψε κι έχει φέρει το μπεργκεράκι μας στην κορυφή των προτιμήσεων» συμπληρώνει, με την αυλή να βουίζει από ενέργεια.
Τα κεμπάμπ του πάντως, γίνονται από φακή αντί για αρνάκι, ο σαβαρμάς του γίνεται από μανιτάρια, και η σακσούκα του προσφέρεται και με τόφου, αντί για αυγά. «Δεν ήταν ακριβώς εσκεμμένη αυτή η vegan/vegetarian κλίση του μενού, απλώς το κρέας δεν χαρακτηρίζει έτσι κι αλλιώς τη λιβανέζικη κουζίνα», εξηγεί, αν κι ο χορτοφαγικός προσανατολισμός του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου, ενός εκ των ιδιοκτητών του «6 d.o.g.s.», σίγουρα θα έπαιξε κάποιο ρόλο… «Πάντως για μένα, που είμαι κρεατοφάγος, είναι μια πρόκληση το να καταφέρω να προσφέρω σε έναν κρεατοφάγο κάτι χορτοφαγικό και να τον καλύψω», συμπληρώνει γελώντας.
Είτε για κρεατοφάγους είτε όχι, πάντως, τα κεμπάμπ φακής του, με μετρημένη, ορεκτική κάψα στη μακρά τους επίγευση, σε μεταφέρουν αυτόματα στο ανατολίτικο γευστικό σύμπαν του «Badaoui», ενώ τα τραγανά, γλυκάλμυρα kibbeh πατάτας, με κράνμπερι και κρούστα από πλιγούρι, είναι προικισμένα με μια απροσδόκητη καλοκαιρινή δροσιά, ιδανική για μεσημεριανά cocktail breaks.
Όσο για την κρεατοφαγική πλευρά; Αφού δοκιμάσετε το αέρινο λαχματζούν, με το ταρτάρ ντομάτας και το μιξ αρνίσιου – μοσχαρίσιου κιμά, μην αμελήσετε την ονειρεμένα καραμελωμένη πανσέτα με κρέμα από ταχίνι και κουκουνάρι, που έρχεται συνοδεία dirty rice κρυμμένου κάτω από τηγανητό αυγό, σαν μια post hangover ατασθαλία, που δεν χρειάζεται hangover για να δικαιολογηθεί. «Μετά από την κρίση της περασμένης δεκαετίας και το lockdown αυτής εδώ, είναι καιρός να βάλουμε και λίγο fun στο φαγητό μας, τόσο στον τρόπο που το ετοιμάζουμε, όσο και στον τρόπο που το απολαμβάνουμε», λέει ο Fahd. «Νομίζω το έχει ανάγκη αυτό ο κόσμος», συμπληρώνει και συνυπογράφουμε.