Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη;

Το αθηνόραμα Umami μας προετοιμάζει για την Τσικνοπέμπτη, φτιάχνοντας λίστα με όλα τα απαραίτητα. Κρέατα, κάρβουνα και φυσικά το αιώνιο δίλημμα: κρασί ή μπύρα;

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη;

Την Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά τρώμε κρέας. Για την ακρίβεια τρώμε μόνο κρέας και πολύ! Το έθιμο της κρεατοφαγίας βάζει στο τραπέζι μας όλων των ειδών τα κρέατα, με κάθε τρόπο μαγειρέματος και μας οδηγεί σε μία απερίγραπτη απόλαυση, που ξεκινά με το μάτι μας να γυαλίζει μπροστά στον πάγκο του κρεοπώλη, στολισμένο και υπερφορτωμένο όπως είναι αυτές τις μέρες.

Οι επιλογές είναι αμέτρητες: κοτόπουλο, αρνάκι ή κατσικάκι, προβατίνα, μπιφτέκια, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, πανσέτες, λουκάνικα, σουβλάκια, μπριζολάκια, κοντοσούβλια, κεμπάπ. Φυσικά, Τσικνοπέμπτη χωρίς κρασί δεν γίνεται – εκτός κι αν τα ποτήρια μας γεμίσουν με δροσερή μπίρα. Δεν θα λείψουν βέβαια οι τηγανητές πατάτες και τα λαχανικά με τις διάφορες σάλτσες, συνοδευτικά που δεν επηρεάζουν όμως την επιλογή του κρασιού ή της μπύρας με τα οποία θα συνοδεύσουμε τα κρέατα. Με την προσμονή λοιπόν αυτής της ημέρας και με καλή διάθεση θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία, δίνοντας την παραγγελία μας στον κρεοπώλη αλλά και επιλέγοντας τα κατάλληλα ποτά.

Για να οργανωθούμε όμως καλύτερα, ελάτε να κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις βέλτιστες επιλογές στο τι θα πιούμε.

…στα κάρβουνα

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη; - εικόνα 1

Ξεκινάμε με όλα τα κρέατα που ψιλοκόβονται και ψήνονται στην σχάρα με κάρβουνα, όπως τα παιδάκια και οι μπριζόλες, που έχουν ένα κοινό αρωματικό στοιχείο: τον καπνιστό χαρακτήρας που προέρχεται από τον καπνό του ψησίματος. Εδώ, τα κρασιά που θα επιλέξουμε πρέπει να έχουν αντίστοιχα αρώματα, αρώματα δηλαδή που προέρχονται από την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Φυσικά, θα πρέπει να έχουν λιπαρότητα στο σώμα, αλλά και καπνιστή επίγευση. Το λευκό Chardonnay από το Κτήμα Κατσαρού αλλά και ένα ερυθρό από Cabernet Sauvignon από το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι εξαιρετικές επιλογές για αυτές τις περιπτώσεις, ενώ για όσους θέλουν κάτι πιο ελαφρύ, μια καπνιστή και μαύρη μπύρα, όπως η Νήσος 7 Μποφόρ είναι επίσης μια πολύ ταιριαστή επιλογή.

…στο τηγάνι

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη; - εικόνα 2

Για όσους επιλέξουν να τσικνίσουν τα κρέατα στο τηγάνι και να απολαύσουν λιχουδιές όπως λουκάνικα, κεφτεδάκια και τηγανιές (από χοιρινό ή κοτόπουλο), το ΑΤΜΑ λευκό από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου, με την ζωηρή οξύτητα, θα ισορροπήσει την λιπαρότητα των τηγανητών. Εναλλακτικά, ένα κόκκινο κρασί γεμάτο φρεσκάδα, με μαλακές τανίνες όπως το Μαύρο Πρόβατο του Νίκου Λαζαρίδη, θα ταιριάξει εξίσου υπέροχα. Όσοι θα προτιμήσουν μπύρα, μπορούν να επιλέξουν μία κλασική Lager όπως για παράδειγμα την Βεργίνα.

...στο κοντοσούβλι

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη; - εικόνα 3

Συνεχίζουμε με τις μικρές και καμία φορά ατομικές σούβλες, τα λεγόμενα κοντοσούβλια (χοιρινό, κοτόπουλο), αλλά και το κοκορέτσι, τη συκωταριά με τα εντόσθια και το σπληνάντερο. Σε αυτή την περίπτωση, το κρέας είναι ζουμερό αλλά πιο καθαρό από λίπος. Εδώ θα σας προτείνουμε μια μοντέρνα ρετσίνα όπως το Κεχριμπάρι του Κεχρή που θα δέσει με την ένταση από το ψήσιμο και θα μας δώσει ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα. Αν θέλουμε κόκκινο, η ποικιλία Αγιωργίτικο όπως το κρασί Νεμέα από το Κτήμα Παλυβού είναι επίσης μία ιδανική επιλογή. Οι μπύρες που θα ταιριάξουν ωραία είναι οι τύπου Pils που έχουν απαλό αρωματικό χαρακτήρα και διακριτική πικρή επίγευση όπως η ΜΑΜΟΣ από την Πάτρα, ή ακόμη και μια IPA όπως η Ammousa, με το γεμάτο σώμα και την λεπτή οξύτητα.

…στη σούβλα

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη; - εικόνα 4

Για το τέλος αφήσαμε τις μεγάλες σούβλες, όπου το αρνί, το κατσίκι, αλλά και το γουρουνόπουλο ψήνονται αργά αργά, με το λίπος να φεύγει και να μένει ένα ζουμερό κρέας με λιγουρευτή και τραγανή πέτσα. Το στυλ των κρασιών που ταιριάζει με τη σούβλα μπορεί να είναι από πληθωρικά ροζέ με αρκετή οξύτητα, όπως ο Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη μέχρι και πικάντικα κόκκινα από την ποικιλία Syrah όπως το Syrah από το Κτήμα Αβαντίς. Και οι φρουτώδεις και δροσερές μπύρες τύπου weiss όπως η σταρένια Άλφα Weiss, ταιριάζουν στις σούβλες.

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.