Ξεχωριστά ελληνικά κρασιά έως €20 για την lockdown κάβα μας

Οι «κλειστές» μέρες είναι μια ιδανική αφορμή να «ανοίξουμε» τους οινικούς μας ορίζοντες χωρίς να σπάσουμε τον κουμπαρά μας, με μια επιλογή από εκλεκτές ετικέτες σε low-budget τιμές.

Ξεχωριστά ελληνικά κρασιά έως €20 για την lockdown κάβα μας

Οι περιστάσεις μας καλούν να κλειστούμε ξανά στο σπίτι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε και τους γευστικούς μας ορίζοντες: λίγος περισσότερος χρόνος μέσα, είναι μια καλή αφορμή να καλομάθουμε τον εαυτό μας, ανοίγοντας τους γευστικούς μας ορίζοντες, αλλά και την οινογνωστική μας βεντάλια. Επιπλέον, μια επέτειος, ένα ξεχωριστό δείπνο με τον/την αγαπημένο/η μας, ή απλά μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή, που εξακολουθεί να κυλάει, είναι περιστάσεις που, ιδίως τώρα, πρέπει να θησαυρίζουμε με ιδιαίτερη ζέση, μπολιάζοντάς τες με την ιδιαίτερη γεύση ενός καλού κρασιού.

Στα ράφια του σούπερ μάρκετ ή τις σελίδες της online κάβας μας, το μάτι πέφτει πάνω σε γνωστά ονόματα κρασιών και παραγωγών του Ελληνικού αμπελώνα, που είναι δοκιμασμένα και αποτελούν μία ασφαλή επιλογή. Γιατί όμως να μην βγούμε εκτός πεπατημένης επιλέγοντας κάτι πιο ιδιαίτερο;

Αναζητήσαμε και εντοπίσαμε ακριβώς αυτό: κρασιά ιδιαίτερα, αφανή, αλλά απολύτως άξια της προσοχής και του οβολού μας, με εύρος τιμής από €10 έως €20 ευρώ, που ξεχωρίζουν είτε γιατί προέρχονται από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες, είτε γιατί είναι περιορισμένης παραγωγής, είτε γιατί απλά έχουν κάτι ιδιαίτερο να μας πουν. Επιλογές που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους και ταυτόχρονα θα μας κάνουν να νιώσουμε περήφανοι για τον ενθουσιασμό που θα δώσει στους δικούς μας ανθρώπους αυτό που θα τους προσφέρουμε.

Το αφρώδες

Ξεχωριστά ελληνικά κρασιά έως €20 για την lockdown κάβα μας - εικόνα 1

Ξεκινάμε με ένα αφρώδες από το Κτήμα Γκλίναβος, το «Lefteris GLINAVOS Brut» (τιμή €16-18), που προέρχεται από την σχετικά άγνωστη ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα και την ποικιλία Ντεμπίνα. Είναι κομψό, με φίνες φυσαλίδες και ελκυστικό άρωμα. Παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας και είναι ότι ακριβώς χρειάζεται για κάθε εορταστική περίσταση.

Τα λευκά

Ξεχωριστά ελληνικά κρασιά έως €20 για την lockdown κάβα μας - εικόνα 2

Οι «λευκές» μας προτάσεις αφορούν κρασιά που προέρχονται από τρεις εξαιρετικές και πολλά υποσχόμενες Ελληνικές ποικιλίες: Αν και έχουμε συνδέσει το Ασύρτικο με την Σαντορίνη, εδώ επιλέγουμε μια εκδοχή του που έρχεται από τη Θεσσαλία. Στο Κτήμα Ντούγκο, αντί για τα πιο συνηθισμένα δρύινα βαρέλια, δοκιμάζουν στην οινοποίηση τους αυτά της ακακίας. Σε ένα τέτοιο βαρέλι ωριμάζουν για μερικούς μήνες το «Μεθ’ Υμών Acacia» (€11-13) του οποίου ο εξωτικός, φρουτώδης χαρακτήρας, η ανθικότητα και οι ορυκτές νότες είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Κατεβαίνοντας πιο νότια, η ολοκαίνουρια πρόταση «Malihin-Chryssos Βιδιανό Young Vines» (€16-18) προέρχεται από αμπελώνες στην περιοχή του Ρεθύμνου στα 650 μέτρα υψόμετρο, με την νεαρή οινολόγο Ηλιάνα Μαλίχιν να δίνει μία διαφορετική έκφραση της ποικιλίας με πολύ ωραία οξύτητα και ορυκτότητα. Τέλος, η κεφαλονίτικη ρομπόλα, που δίνει γευστικά κρασιά με αρωματικό πλούτο και τραγανή οξύτητα, βρίσκει μια ωραία έκφρασή της στην «Ρομπόλα Classic» (€18-20) του Πετρακόπουλου, που παράγεται με ελάχιστες παρεμβάσεις σε περιορισμένη ποσότητα.

Το ροζέ

Ξεχωριστά ελληνικά κρασιά έως €20 για την lockdown κάβα μας - εικόνα 3

Αν και η καλοκαιρινή εποχή του ροζέ μας έχει αφήσει, υπάρχουν περιστάσεις και φαγητά που θα του ταίριαζαν εξαιρετικά. Το «Λημνιό» (€14-16), από το Κτήμα Γκιρλέμη με βάση του την ομώνυμη αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, είναι μια επιλογή που μας κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο με την εντυπωσιακή, περίτεχνη γυάλινη φιάλη και το γυάλινο πώμα, όσο και με το περιεχόμενο: ένα δροσερό και πλούσιο σε αρώματα κρασί.

Τα ερυθρά

Ξεχωριστά ελληνικά κρασιά έως €20 για την lockdown κάβα μας - εικόνα 4

Στα ερυθρά, οι επιλογές είναι αμέτρητες, αλλά περιοριστήκαμε σε τέσσερις: Το «Κτήμα Μέγα Σπήλαιο» (€17-19) της Αιγιάλειας είναι ένα κρασί από τους αμπελώνες της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, από τις τοπικές ποικιλίες Μαυροδάφνη, που μέχρι πριν λίγα χρόνια την είχαμε ταυτίσει με τα γλυκά κρασιά, αλλά και το πολύ σπάνιο Μαύρο Καλαβρυτινό. Ο ωραίος αυτός συνδυασμός ποικιλιών αλλά και το υψηλό υψόμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα, συντελούν στην δημιουργία ενός γοητευτικού κρασιού που θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και τους φίλους σας.

Σε μια σπάνια εμφάνιση της ποικιλίας στην Ελλάδα, το «Ροές Carignan» (€13-15) από το Oinotropai Estate είναι ένα γεμάτο και πολύπλοκο κόκκινο κρασί με χαρακτηριστική φρεσκάδα. Είναι σίγουρα μία ευκαιρία να διευρύνουμε τις γευστικές μας εμπειρίες μας, ανακαλύπτοντας και άλλες λιγότερο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα, αλλά και να γνωρίσουμε την προσπάθεια ενός σχετικά καινούριου οινοποιείου.

Ο «Νεαρός Τσαπουρνάκος» (€13-15), από το Κτήμα Βογιατζή, ένα κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, είναι επίσης μια ιδιαίτερη επιλογή. Ο Τσαπουρνάκος ουσιαστικά είναι ένας κλώνος του Cabernet Franc, που αξιοποιεί στο Βελβεντό Κοζάνης το Κτήμα Βογιατζή, αναδεικνύοντας τον πικάντικο χαρακτήρα του αλλά και τα πλούσια αρώματα μαύρων φρούτων.

Αν και έως τώρα η ερυθρή Κρητική ποικιλία Λιάτικο διακρινόταν για τα γλυκά κρασιά, προς ευχαρίστηση όλων μας τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί έχουν αξιοποιήσει και άλλες πτυχές του σταφυλιού, δημιουργώντας και υπέροχα ξηρά μονοποικιλιακά: ένα τέτοιο είναι το «Πετάλι» (€10) από το Κτήμα Διαμαντάκη, που μαγεύει με το ζωηρό του φρούτο, τον πικάντικο χαρακτήρα αλλά τις ευγενικές τανίνες.

Το γλυκό

Ξεχωριστά ελληνικά κρασιά έως €20 για την lockdown κάβα μας - εικόνα 5

Δεν μπορούμε φυσικά να αποκλείσουμε την κατηγορία των γλυκών κρασιών και έτσι προτείνουμε το «Vriniotis G» (€19-20), από την σπάνια γηγενή ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας, το Βραδιανό! Είναι το μοναδικό οινοποιείο που παράγει γλυκά κρασιά από αυτή την ποικιλία και το συγκεκριμένο θα σας κερδίσει με τον κομψό χαρακτήρα και την υπέροχη τριανταφυλλένια γεύση.

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.