Για όσους δεν έχουν γνωρίσει ακόμη το «Ελαίας Γη», το εκλεπτυσμένο εστιατόριο στο λόφο της Πολιτείας, που διανύει πλέον τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του με πυξίδα την ελληνική γαστρονομική παράδοση, η πρώτη επίσκεψη ισοδυναμεί πάντα με ένα ονειρικό ταξίδιστο χρόνο και στη μνήμη: από τη μικρή λιθόκτιστη είσοδο μεταφερόμαστε σε ένα ατμοσφαιρικό υπόγειο κελάρι με δαιδαλώδη διαδρομή, πέτρινα βρυσάκια και κεραμικά σκεύη, για να φτάσουμε στη λευκοστρωμένη σάλα και στο πρώτο καλωσόρισμα του μαγαζιού με ένα τσιπουράκι ή γλυκόπιοτη μαστίχα.
Τώρα το καλοκαίρι η μαγευτική σκηνογραφία της πλακόστρωτης, ολόδροσης βεράντας με τα γεράνια, τις πικροδάφνες, τους βασιλικούς και τα μεγάλα πλατάνια μάς κρατά συντροφιά, μαζί με το γάργαρο σιντριβάνι στο κέντρο, καθώς η θέα όλης της πόλης ανοίγεται ειδυλλιακά μπροστά μας. Εδώ απολαμβάνουμε δύο (πληθωρικά) μενού των 14 ή των 24 γεύσεων, απ’ όπου παρελαύνει όλο το πανόραμα της ελληνικής κουζίνας, αλλά με σύγχρονη άποψη κι αισθητική.
Σιγομαγειρεμένος κόκορας από μικρή βιολογική φάρμα, αρωματισμένος με κίτρο και δεντρολίβανο, μοσχαρίσια μάγουλα-λουκούμι στον ξυλόφουρνο με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, σαρμάδες με αμπελόφυλλα και σιροπιαστή λεμονόπιτα με μους λεμονιού είναι μόνο μερικά από τα καινούργια πιάτα που κλέβουν την παράσταση, ενώ κοινός παρονομαστής όλων παραμένει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που προστίθεται στο τέλος κάθε παρασκευής για να προσφέρει όλη τη γεύση και την αξία του. Φυσικά, για κάθε μας επιλογή –την οποία μπορούμε να παραγγείλουμε και à lacarte–υπάρχει και το κατάλληλο κρασί από μια προσεγμένη λίστα (αποκλειστικά) Ελλήνων παραγωγών, μικρών ή και καθιερωμένων.